Skip to main content

Κολτσίδας: Να βλέπουμε στον Άρη ποια είναι η πραγματικότητα

«Η νέα χρονιά θα είναι πιο δύσκολη. Πλέον είσαι 5ος και πρέπει το λιγότερο να είσαι 4ος,μια διάκριση στο κύπελλο επίσης», είπε ο τιμ μάνατζερ του Άρη.

Τον δικό του απολογισμό έκανε για τον φετινό Άρη και όχι μόνο ο Γιώργος Κολτσίδας παραχωρώντας συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην εφημερίδα «Άρης Είσαι».

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο τιμ μάνατζερ των «κιτρινόμαυρων»:


Ο στόχος, η εικόνα της ομάδας και το καθαρό μήνυμα

- Επέστρεψες, μετά από τέσσερα χρόνια, συνδυάζοντας την επιστροφή σου με έξοδο στην Ευρώπη. Αισθάνεσαι καθόλου γουρλής;

«Τα γούρια είναι για να χαριτολογούμε. Η ομάδα έδειχνε από την αρχή ότι ο στόχος της θα ήταν μια θέση στην Ευρώπη και ήταν εφικτός, όπως έδειξε με την εικόνα της, αλλά και από τη στιγμή που ήταν τιμωρημένος ο Παναθηναϊκός. Κι άλλες ομάδες είχαν τον ίδιο στόχο, που ήταν και ήδη φτιαγμένες από τα προηγούμενα χρόνια. Περάσαμε από πολλές... τρικυμίες, αλλά όταν έπρεπε να στηριχτεί ο προπονητής και να δώσει ο κόσμος ένα καθαρό μήνυμα σε όλους ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ευρωπαϊκή έξοδο, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους».

- Σε σχέση με την προηγούμενη φορά, που συνέβη κάτι ανάλογο αμέσως μετά την άνοδο, ποιες ομοιότητες και διαφορές βλέπεις;

«Η μεγάλη διαφορά είναι ότι φέτος οι μετεγγραφές που κάναμε ήταν πιο στοχευμένες. Τότε είχε έρθει ένας μεγάλος όγκος από Λατινική Αμερική και Βραζιλία με αρκετούς να μην έχουν παίξει στην Ευρώπη. Δύο ομοιότητες που εντοπίζω είναι ότι και τότε είχαμε ξεκινήσει καλά με Όγιος και έγινε πάνω-κάτω την ίδια χρονική περίοδο αλλαγή προπονητή».

- Επειδή έχεις συνεργαστεί με αρκετούς Ισπανούς προπονητές τι τους κάνει τόσο ελκυστικούς στις ελληνικές ομάδες.

«Ο στόχος τους είναι να παίξουν ποδόσφαιρο, να το χαρούν και όχι ο αυτοσκοπός της νίκης. Αυτό πολλές φορές έρχεται σε αντίθεση με το αποτέλεσμα. Αυτό στην Ελλάδα μπορεί να γίνει μια, δύο φορές. Θυμηθείτε με τον Όγιος τα αποτελέσματα δεν ήταν αντίστοιχα της εικόνας μας. Το ελληνικό ποδόσφαιρο θέλει ρεαλισμό, σκοπιμότητα ενίοτε. Πρέπει να βρίσκεις τον τρόπο να παίρνεις τα αποτελέσματα, να περιορίζεις τα λάθη, να βρεις όχι απαραίτητα πως θα παίξεις καλά, αλλά πως θα κερδίσεις. Είναι σημαντικό βέβαια να παίζεις ωραίο ποδόσφαιρο και ήταν από τα στοιχεία που έκαναν τον κόσμο να επιστρέψει στο γήπεδο, αλλά όχι πάντα».

- Ο Σάββας Παντελίδης αμφισβητήθηκε πολύ ειδικά στο ξεκίνημα. Συνέβη γιατί ήμαστε προκατειλημμένοι με τους Έλληνες προπονητές; 

«Είναι αλήθεια. Επιζητούμε πάντα ένα μεγάλο όνομα από το εξωτερικό, και δεν κρίνουμε τον προπονητή από τη δουλειά που κάνει. Είναι άδικο γιατί έρχονται προπονητές από το εξωτερικό και τους δίνεται μια πίστωση χρόνου ακόμη και όταν η ομάδα δεν κερδίζει. Ευχής έργον είναι ο Παντελίδης να το αλλάξει και να έχει επιτυχίες γιατί από αυτές κρίνεται».

- Τι άλλαξε η ομάδα στο δεύτερο μισό στο παιχνίδι της και τελικά πέτυχε το στόχο της;

«Όταν ήρθε ο Σάββας Παντελίδης προσπάθησε να βάλει μεγαλύτερη ένταση στο παιχνίδι, να αλλάξει το ρυθμό που υπήρχε, ο οποίος κάποιες φορές σε… κοίμιζε, συν το γεγονός ότι επιδίωξε να πρεσάρει πιο ψηλά, να βελτιώσει την αμυντική λειτουργία. Καλή η κατοχή, αλλά χρειάζεται κι άλλα πράγματα. Και προσπάθησε να το κάνει ο Παντελίδης μη έχοντας σύμμαχο τα αποτελέσματα. Ακόμη και με τη Λαμία, που κερδίσαμε, υπήρξαν αποδοκιμασίες, αλλά η νίκη σου δίνει χρόνο να λειτουργήσεις»

- Μια σημαντική στιγμή της χρονιάς ήταν το μεσοδιάστημά μεταξύ Λειβαδιάς και Ξάνθης. Τι έγινε τελικά εκείνες τις μέρες; 

«Ο ποδοσφαιριστής όταν αντιλαμβάνεται πόσο κακό έχει κάνει στην ομάδα και τον ίδιο του δημιουργεί μια αντίδραση και αυτό έγινε. Όταν οι παίκτες κατάλαβαν -και μετά τον αποκλεισμό από το κύπελλο- ότι έρχεται κάτι κακό, τους βγήκε μια έντονη αντίδραση. Μετά την ήττα στη Λειβαδιά άπαντες ταρακουνήθηκαν και το γεγονός ότι υπήρχε στα κοντά παιχνίδι ήταν καλό γιατί κατάλαβαν ότι το ματς αυτό ήταν σταθμός. Θέλησαν να δείξουν ότι ήταν άδικο αυτό που συνέβαινε γιατί ήμαστε μια καλή ομάδα. Εγώ, όπως και όλοι, νιώσαμε ράκοι στο Ηράκλειο. Δεν το πιστεύαμε».

«Το ποσοστό των μεταγραφών του Ιανουαρίου ήταν φοβερό»

- Αδίκησε η ομάδα τον εαυτό της;

«Αν μου λέγατε για την τελική συγκομιδή των 49 βαθμών στην αρχή θα σας έλεγα ότι είναι υπεραρκετοί. Θα μπορούσε και περισσότερους, αλλά για μια καινούργια ομάδα ήταν αρκετοί. Αυτό που έκανε το μεγαλύτερο κακό ήταν ο αποκλεισμός στο κύπελλο γιατί θα μπορούσαμε στο θεσμό αυτό να διεκδικήσουμε περισσότερα πράγματα».

- Εσύ, λόγω ρόλου, δεν συμμετέχεις ποτέ στον σχεδιασμό. Λόγω εμπειρίας τέτοια ευστοχία στις επιλογές παικτών σου έχει τύχει ξανά;

«Πολλές φορές το αναρωτήθηκα κι εγώ. Συνήθως λες παίρνω δέκα, αν μου βγουν οι πέντε είμαι ευχαριστημένος. Στον Άρη ακόμη και τον Ιανουάριο, που τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, το ποσοστό ήταν φοβερό. Οι παίκτες ήρθαν και αμέσως ανταποκρίθηκαν, έπαιξαν σε σημείο που σκεφτόμουν ότι αν είχαν έρθει ένα μήνα νωρίτερα θα πετυχαίναμε άλλα πράγματα. Πραγματικά δεν ξέρω αν μπορεί να ξαναγίνει σε τέτοιο ποσοστό και θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όσους το πέτυχαν».

- Νιώθεις και εσύ ότι η φετινή ομάδα έχει γεννήσει προσδοκίες μαζί και με την ευρωπαϊκή συμμετοχή;

«Η νέα χρονιά θα είναι πιο δύσκολη από αυτή που τελείωσε. Πλέον είσαι ο 5ος και πρέπει το λιγότερο να είσαι 4ος, μια διάκριση στο κύπελλο επίσης. Ακούω ότι θα παίξουμε στους ομίλους του Europa League και θέλω να πω κάτι: Είναι πολύ δύσκολο γιατί οι ομάδες που θα παίξουμε, ακόμη και ο αντίπαλος στο β’ προκριματικό δεν ξέρεις τι μπορεί να είναι. Η ομάδα που θα αντιμετωπίσεις μπορεί να έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημά της».

- Δεν μπορεί κανείς, όμως, να σου αφαιρέσει το δικαίωμα να ονειρεύεσαι:

«Σαφώς. Άλλο αυτό, όμως και άλλο να λέμε ότι ήμαστε συλλήβδην στους ομίλους. Ξεκινάμε με ρεαλισμό και να βλέπουμε ποια είναι η πραγματικότητα. Δεν θα πάμε να χάσουμε, θα πάμε να διεκδικήσουμε αυτό που μας αρμόζει γιατί η είσοδος στους ομίλους θα είναι ευεργετική και οικονομικά και για τον κόσμο ένα κίνητρο να έρθει ακόμη περισσότερο στο γήπεδο».

«Η ομάδα πρέπει να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο»

- Ένα κλειδί για την επόμενη σεζόν είναι και αυτό το… κοντρολάρισμα των συναισθημάτων, στο οποίο δεν φημίζεται ο οργανισμός Άρης;

«Είναι δύσκολο, θέλει χρόνια. Η επιστροφή στη Super League και στην Ευρώπη δεν σβήνει όλα τα προηγούμενα. Πρέπει η ομάδα να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο και χρόνο με τον χρόνο να εμπεδωθεί αυτό το αίσθημα στον κόσμο που έρχεται στο γήπεδο. Όταν θα χάσουμε θα υπάρχει δυσαρέσκεια. Όσοι είναι στην ομάδα πρέπει να δουλέψουν στο πώς θα γίνει η ομάδα καλύτερη, θα φέρει αποτελέσματα και θα βοηθήσει με τον τρόπο της στην καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων από μέρους του κόσμου».

- Έχεις ζήσει τον Άρη σε διάφορες φάσεις. Σήμερα σε ποια ακριβώς βρίσκεται το κλαμπ;

«Η ομάδα στη μετάβασή της ψάχνεται ακόμη που θα πατάει και πως θα λειτουργεί. Πρέπει να κάνει κι άλλα βήματα και γοργά γιατί έχει μπροστά της αρκετές προκλήσεις. Δείτε πόσα πρέπει να γίνουν στο γήπεδο για παράδειγμα, ελέω UEFA. Ίσως να χρειάζεται μεγαλύτερη στελέχωση, σε διοικητικό επίπεδο. Να έρθουν άνθρωποι να βοηθήσουν με την κατάλληλη αξιολόγηση φυσικά από αυτούς που πρέπει».

- Έχει μιλήσει πολλές φορές και ο προπονητής για θέματα οργάνωσης και λειτουργίας…

«Να ξέρετε ότι πάνω στο αγωνιστικό κομμάτι είναι πολύ εύκολο να γίνουν πράγματα άμεσα. Το πώς θα λειτουργεί η ομάδα γενικότερα είναι κάτι διαφορετικό. Για το αγωνιστικό έχουν ήδη γίνει κάποιες συζητήσεις από τον προπονητή και τον τεχνικό διευθυντή και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν σημάδια βελτίωσης».

- Πώς διαχειρίστηκες το διάστημα που έμεινες εκτός Άρη;

«Είναι δύσκολο γιατί βγαίνεις εκτός καθημερινής ρουτίνας. Όταν σταματούν αυτά είσαι στο σπίτι σου. Είσαι ξαφνικά ο… κανένας. Όλη δημοσιότητα σταματά σε έξι μήνες. Αυτό λέω και στους ποδοσφαιριστές. Όταν θα σταματήσετε θα είναι πολύ δύσκολα και θα νιώσετε ότι έχετε να ανέβετε ένα… βουνό. Πρέπει αμέσως να έχεις έτοιμο το επόμενο βήμα σου και καλό θα είναι να το φροντίζεις από πριν».

- Έχεις σκεφτεί να ασχοληθείς καθόλου με την προπονητική;

«Το έχω σκεφτεί, έχω παρακολουθήσει κάποιες σχολές, αλλά μου είναι δύσκολο. Ειλικρινά θαυμάζω όσους ασχολούνται με την προπονητική, το τι τραβάνε μέσα στο αγώνα, αλλά και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αν θέλεις να έχεις προοπτική να πας πιο ψηλά πρέπει συνεχώς να εξελίσσεσαι. Έχεις να κάνεις με 25-30 ποδοσφαιριστές, με κόσμο, ΜΜΕ και σε όλους αυτούς να απαντάς έμμεσα με τα αποτελέσματά σου. Όλοι έχουν να πουν κάτι και πολλές φορές χωρίς να γνωρίζουν τα δεδομένα. Φέτος λέχθηκαν πράγματα που δεν ίσχυαν. Ο προπονητής δεν είναι χαζός να θέλει να χάσει…».

- Από τα χρόνια συναναστροφής με τους ποδοσφαιριστές τι έχεις καταλάβει;

«Ο ποδοσφαιριστής είναι ένα μικρό παιδί. Όταν δεν παίζει ή δεν πάνε καλά τα πράγματα πέφτει μια κουρτίνα μπροστά του και δεν βλέπει τίποτα. Νομίζει ότι όλοι είναι απέναντί του. Παίζεις, είσαι καλός, βελτιώνεσαι και τα παραδείγματα ήταν πολλά και φέτος».

«Ο Θόδωρος Καρυπίδης είναι αγωνιστής»

- Τι άποψη έχεις σχηματίσει για τον Θόδωρο Καρυπίδη;

«Είναι αγωνιστής και προσπαθεί με μεγάλο πάθος να πετύχει πράγματα, που φαίνονται δύσκολα. Είναι παρών σε όλα, ρωτάει, συνεργάζεται, μαθαίνει, αλλά θέλει πράγματα ακόμη με το δικό του τρόπο. Ο παράγοντας εξελίσσεται με την καθημερινότητα και την τριβή και πρέπει να διδάσκεται από αυτά που του έρχονται. Για παράδειγμα ο Καρυπίδης, όταν δεν ανέβηκε η ομάδα με τη μια, την επόμενη έκανε αυτά που δεν είχε κάνει, είχε άμεση αντίδραση και τα κατάφερε. Ομοίως και φέτος έκανε κάποια πράγματα γρήγορα, που άλλαξαν την ροή των πραγμάτων». 

- Γιώργο, με το χέρι στην καρδιά η κατάκτηση ενός τίτλου στοιχειώνει τελικά τον σύλλογο;

«Όσο το συζητάμε δεν κερδίζουμε τίποτα. Αν πολεμάς, αν διεκδικείς, αν έχεις καλή ομάδα κάποια στιγμή μπορεί να γίνει. Σε εμάς που ήμαστε στην ομάδα δεν πρέπει να μπαίνει στο μυαλό. Στον κόσμο ναι. Έχουν τύχει κύπελλα που τα είχαμε πάρει πριν ακόμη ξεκινήσει ο αγώνας. Αυτό που έκανε ο κόσμος στο ξεκίνημα της σεζόν ήταν πέρα από τη λογική. Αυτό που είδα στο Καυτανζόγλειο ήταν απίστευτο. Έχει δίψα, θέλει κάτι να δει και πάντα αυτό είναι στο μυαλό του. Ο κόσμος θέλει να ακούσει ότι η ομάδα είναι για μεγάλα πράγματα. Αν φέτος πατήσουμε πάνω σε αυτό που φτιάξαμε, με σταθερό κορμό και στόχους συγκεκριμένους, δίχως υπερβολές, αλλά ούτε και απαισιοδοξία μπορούμε να ήμαστε ακόμη πιο ανταγωνιστικοί. Και εμένα δεν μου άρεσε που δεν κερδίσαμε περισσότερα ντέρμπι, αλλά ενδέχεται να μην ήμασταν έτοιμοι ακόμη. Βήμα-βήμα…».