Skip to main content

Κομισιόν: Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού την περίοδο 2013 - 19

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ΔΕΗ κατείχε δεσπόζουσα θέση στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού

Για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού  από την ΔΕΗ όπως και την πώληση ηλεκτρισμού κάτω του κόστους στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ,αποκλείοντας έτσι τους ανταγωνιστές της, κάνει λόγο προκαταρκτικό πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Μάρτιο του 2021 σχετικά με την υπόθεση που αφορά στην περίοδο 2013 – 2019, όταν η ΔΕΗ ήλεγχε όλη την λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή καθώς και μονάδες αερίου και ΑΠΕ ενώ ήταν επίσης ενεργή και στην προμήθεια.

Η υπόθεση αφορά  μια παρελθοντική χρονική περίοδο και αναφέρεται σε μια περίοδο της  αγοράς που έχει διαφοροποιηθεί και αλλάξει. Η υπόθεση αυτή έχει ήδη θεραπευτεί, αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της επιχείρησης, που επιβεβαιώνουν ότι η ΔΕΗ έχει ήδη παραλάβει την απόφαση.

Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πόρισμα της Κομισιόν, η ΔΕΗ κατείχε δεσπόζουσα θέση στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, με την Επιτροπή να εκφράζει ανησυχίες ότι η ΔΕΗ έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προμηθεύοντας την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τους θερμικούς της σταθμούς (δηλαδή λιγνίτη και φυσικό αέριο) σε τιμές χαμηλότερες από το μεταβλητό κόστος τους.

Επιπλέον, η συμπεριφορά αυτή θα μπορούσε να είχε εμποδίσει τους ανεξάρτητους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να επεκταθούν στη λιανική αγορά, θέτοντας εμπόδια στις προσπάθειες απελευθέρωσης της λιανικής αγοράς που ολοκληρώθηκε επίσημα τον Ιούλιο του 2013. Επομένως, σύμφωνα πάντα με το προκαταρκτικό πόρισμα της Κομισιόν, η συμπεριφορά της ΔΕΗ μπορεί να οδήγησε σε υψηλότερες τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς και σε υψηλότερα επίπεδα εκπομπών ρύπανσης.

Εάν επιβεβαιωθεί η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής, αυτή η συμπεριφορά παραβιάζει το άρθρο 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ("ΣΛΕΕ"), το οποίο απαγορεύει την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Όπως δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτ Βερστάγκερ «εκφράζουμε ανησυχία ότι η ΔΕΗ, μπορεί να έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της πουλώντας σε τιμές κάτω του κόστους στη χονδρική αγορά για περισσότερα από έξι χρόνια. Η συμπεριφορά της ΔΕΗ μείωσε την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από περιβαλλοντικά καθαρότερες ανταγωνιστικές μονάδες παραγωγής. Η συμπεριφορά αυτή παρεμπόδισε επίσης τον ανταγωνισμό σε επίπεδο λιανικής. Μια λιγότερο ανταγωνιστική αγορά λιανικής σημαίνει ότι οι χαμηλότερες τιμές χονδρικής δεν μετακυλίονταν στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Οι Έλληνες καταναλωτές μπορεί επομένως να έχουν υποφέρει από υψηλές τιμές λιανικής και μεγαλύτερη ρύπανση».


Αναλυτικά η ανακοίνωση