Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020
x

ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΚΙΚΙΛΙΑ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε πως «δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία για τα εμβόλια».

Τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, πως τον Δεκέμβριο η Ελλάδα θα λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca σχολίασε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Λουνέλα.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία για τα εμβόλια», σημείωσε η κ. Λουνέλα, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον δημοσιογράφο Σαράντη Μιχαλόπουλο, υπογραμμίζοντας πως στρατηγική της Ένωσης είναι να έχει τα εμβόλια όσο πιο σύντομα γίνεται, αλλά και με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Διαβάστε εδώ: Κικίλιας: Τέλος Δεκεμβρίου η πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό

Η εκπρόσωπος ανέφερε πως η Κομισιόν διαπραγματεύεται την αγορά εμβολίων με διάφορες εταιρείες, προκειμένου να είναι σε θέση να τα παράσχει άμεσα στα κράτη-μέλη και έχει ήδη έρθει σε μία πρώτη συμφωνία, ώστε να παραλάβει 300.000.000 δόσεις εμβολίων όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα.

«Αυτό, όμως», συμπλήρωσε η κ. Λουνέλα, «είναι μία εργασία εν εξελίξει καθώς οι προετοιμασίες για το εμβόλιο δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς δεν έχει ολοκληρωθεί και το στάδιο των δοκιμών», παραπέμποντας παράλληλα σε δήλωση της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία είχε εκφράσει την ελπίδα της να έχουμε το εμβόλιο στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενες.

«Αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο στο οποίο ελπίζουμε όμως δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία, καθώς πρέπει να είμαστε πολύ σίγουροι ότι τα εμβόλια που θα διατεθούν στην αγορά θα τηρούν τις προδιαγραφές και τους κανόνες της Ένωσης και δεν θα έχουν παρενέργειες», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

Δείτε τη σχετική απάντηση μετά το 31:00

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ