Skip to main content

Κομισιόν για «υπόθεση Βόλβης»: Συμμορφωθείτε, αλλιώς πρόστιμα

Δεν συμμορφώθηκε ο δήμος Θέρμης λέει η αρμόδια Επίτροπος. Και το ΥΠΕΣ υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του δήμου. Διορία ως το τέλος του μήνα.

Μπορεί εντός των συνόρων να παίζουμε τις... κουμπάρες με την υπόθεση των συμπληρωματικών συμβάσεων για τις επεκτάσεις των σχεδίων πόλης (γνωστή ως «υπόθεση Βόλβης») και να διαδέχονται η μία απόφαση την άλλη, με τις περισσότερες να είναι αντικρουόμενες μεταξύ τους, οι Ευρωπαίοι πάντως φαίνεται να έχουν ξεκάθαρη άποψη. Τόσο, ώστε πλέον να μας δίνουν διορία συμμόρφωσης μέχρι τις 29 Ιουλίου, αλλιώς... πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ (πάνω από 70 υπολογίζονται σήμερα).

Στο υπουργείο Εσωτερικών δοκίμασαν νέα δυσάρεστη έκπληξη, αυτή τη φορά από την Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Ελιζαμπέτα Μπιενκόφσκα, η οποία, όπως αποκαλύπτει η «Εφημερίδα των Συντακτών» έστειλε κατεπείγουσα επιστολή προς τον υπουργό, Παναγιώτη Κουρουμπλή, με την οποία προειδοποιεί σε αυστηρό ύφος πως δεν έχει υπάρξει συμμόρφωση, μετά την καταδίκη της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για κανέναν Δήμο και δίνει διορία μέχρι τις 29 του μήνα να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες, αλλιώς «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει άλλη επιλογή από το να παραπέμψει στο προσεχές άμεσο μέλλον την υπόθεση αυτή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προτείνει την επιβολή προστίμου σε βάρος της Ελλάδας».

Αυτό δε θα γίνει, τονίζει η Επίτροπος, «αν οι ελληνικές αρχές αποστείλουν εγγράφως στις υπηρεσίες μου το αργότερο έως την 29η Ιουλίου 2016 το σύνολο των εγγράφων από τα οποία προκύπτει ότι οι εμπλεκόμενοι δήμοι έχουν λάβει όλα τα μέτρα συμμόρφωσης του υπουργείου Εσωτερικών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και έχουν επιβεβαιωθεί με την υπ' αριθμόν 121/Θ/2016 του ΣΕΕΔΔ (Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης)».

Όπως είχε γράψει η Voria.gr, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πλέον έχει εμπιστοσύνη από ό,τι φαίνεται μόνο στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και παρά τη σύγκρουση στο εσωτερικό της χώρας ανάμεσα σ' αυτούς, το υπουργείο, τους δήμους και τα διάφορα επίπεδα δικαιοσύνης, φέρεται αποφασισμένη να ζητήσει αυτά που ζήτησαν ως συμμόρφωση και οι Επιθεωρητές από τους δήμους Θέρμης, Κασσάνδρας και Θεσσαλονίκης.

Παρά όμως το πόρισμα των Επιθεωρητών, ο δήμος Θέρμης, όπως δημοσίευσε χτες η Voria.gr, απαντά με επιτιμητικό τρόπο και τους καλεί ή να βγάλουν οριστικό πόρισμα που να λέει ότι έχουν συμμορφωθεί ή να ανακαλέσουν το υπάρχον, ισχυριζόμενος επισήμως δια της απόφασης του δημοτικού του συμβουλίου, που δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια», ότι έχει συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις της ΕΕ. Φαίνεται ότι στην ΕΕ έχουν άλλη άποψη...

Την άποψη του δήμου Θέρμης συμμερίζεται ο κ. Κουρουμπλής, ο οποίος έστειλε στην Επίτροπο την απάντηση ότι ο δήμος Θέρμης έχει συμμορφωθεί πλήρως διοικητικά στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και για τις επίμαχες συμβάσεις δε χρειάζεται να συνταχθούν οι τακτοποιητικοί συγκριτικοί πίνακες που ζητάει η Επιτροπή και οι Επιθεωρητές... Ό,τι δηλαδή λέει και ο δήμος Θέρμης.

Όλα καλώς καμωμένα, σύμφωνα με τον υπουργό, με τον οποίο πάντως δεν είναι μόνο οι Επιθεωρητές που δε συμφωνούν, αλλά και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου του, Κώστας Πουλάκης, που έχει αντίθετη εισήγηση...

Ο υπουργός ζητάει μάλιστα από την Επίτροπο να θεωρήσει ότι ο δήμος Θέρμης συμμορφώθηκε, οπότε αναλόγως να συμμορφωθούν και οι άλλοι δήμοι.

Στο μεσοδιάστημα βγήκε και η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, που δικαίωσε το δήμο Θεσσαλονίκης, το δήμο Βόλβης και τους υπαλλήλους της Πολεοδομίας, για την ίδια υπόθεση σημειώνοντας ότι δε στοιχειοθετείται καμιά κατηγορία εναντίον 47 ατόμων. Ενώ νωρίτερα επί μια εβδομάδα, οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης πραγματοποιούσαν ελέγχους για την υπόθεση στον κεντρικό δήμο και την πολεοδομία του και θα εκδώσουν και γι' αυτή την υπόθεση πόρισμα...

Η απάντηση της Επιτρόπου στον κ. Κουρουμπλή είναι σαφής: «ο δήμος Θέρμης δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία συμμόρφωσης με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου». Μάλιστα, κάνει και μια αναφορά σε προειδοποίηση που είχε δώσει εγκαίρως προς το υπουργείο και το δήμο περί επιφυλάξεων για την καταλληλότητα και τη νομιμότητα ορισμένων μέτρων που έλαβε ο δήμος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμμόρφωσης.

Πλέον το νέο «ορόσημο» στο σίριαλ είναι η 29η Ιουλίου και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για όλους...