Skip to main content

Κομμάτια από τον Πύργο του Άιφελ στα νέα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024

«Είναι η ευκαιρία για τους αθλητές να φέρουν μαζί τους ένα κομμάτι του Παρισιού», δήλωσε ο Τιερί Ρεμπούλ, καλλιτεχνικό διευθυντής της φετινής διοργάνωσης

Αυθεντικά κομμάτια μετάλλου από το σημείο-σύμβολο της πρωτεύουσας της Γαλλίας, θα περιλαμβάνουν τα μετάλλια για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Τα μετάλλια παρουσιάστηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα των επερχόμενων ολυμπιακών αγώνων, η οποία αναλύει το νόημα και τον συμβολισμό των σχεδίων.

Το αρχικό σίδερο του Πύργου του Άιφελ έχει σχήμα εξαγώνου – το γεωμετρικό σχήμα της Γαλλίας. Αυτό το σύμβολο υπενθυμίζει τη συμμετοχή ολόκληρου του έθνους στη διεξαγωγή των ιστορικών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Απογυμνωμένο από το καφέ χρώμα του “Πύργου του Άιφελ”, το σίδερο επιστρέφει στο αρχικό του χρώμα. Τοποθετημένο στο κέντρο και αποτυπωμένο με το έμβλημα των Αγώνων του Παρισιού 2024, αυτό το κομμάτι της κληρονομιάς ταιριάζει απόλυτα με το χρυσό, το ασημένιο και το χάλκινο.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paris2024 (@paris2024)

Κάθε νέο ολυμπιακό μετάλλιο διαθέτει ένα κομμάτι από το αρχικό μέταλλο του Πύργου του Άιφελ – χωρίς, ωστόσο, τη χαρακτηριστική “καφέ απόχρωση”, που το οικοδόμημα φέρει από το 1968. Τα κομμάτια αυτά έχουν διαμορφωθεί σε εξάγωνα (το “γεωμετρικό σχήμα της Γαλλίας”, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο των αγώνων) και πάνω τους έχουν χαραχθεί οι λέξεις «Παρίσι 2024», οι Ολυμπιακοί δακτύλιοι και το επίσημο λογότυπο των αγώνων, το οποίο μοιάζει με φλόγα.

Όπως σε κάθε διοργάνωση, η άλλη πλευρά του Ολυμπιακού μεταλλίου αφηγείται την ιστορία της αναγέννησης των Αγώνων στην Ελλάδα. Παραδοσιακό χαρακτηριστικό των μεταλλίων από το 2004, η θεά της νίκης Αθηνά Νίκη, κρατώντας πυρσό, απεικονίζεται σε πρώτο πλάνο, βγαίνοντας από το Παναθηναϊκό Στάδιο που έγινε μάρτυρας της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896. Ενώ η Ακρόπολη ενώθηκε με τον Πύργο του Άιφελ για πρώτη φορά σε αυτό το σχέδιο. Με αυτόν τον τρόπο, εκπροσωπούνται η έμπνευση των αρχαίων αγώνων στην Ελλάδα, οι γαλλικές καταβολές των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και η επόμενη διοργάνωσή τους, αυτό το καλοκαίρι στην «πόλη του φωτός».