Skip to main content

ΠΚΜ: Πώς θα ενισχυθούν μεταποίηση, εμπόριο, τουρισμός και υπηρεσίες

Παρουσιάστηκαν οι υπό προκήρυξη δράσεις του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Οι υπό προκήρυξη δράσεις του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΣΠΑ 2014-2020) για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο «Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2018».

Όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχη, Απόστολος Τζιτζικώστας, το συνολικό ύψος των ενισχύσεων ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή θα υλοποιηθούν στην επόμενη διετία στην Κεντρική Μακεδονία επενδύσεις άνω των 260 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, στα μέσα Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των προς χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για δύο δράσεις, η οποία θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Ο περιφερειάρχης είπε πως ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της αγοράς και δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχουν επιχειρήσεις εστίασης και λιανικού εμπορίου που διατηρούν τουλάχιστον δύο θέσεις εργασίας. «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη», τόνισε χαμογελώντας.

Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι από κονδύλια ΕΣΠΑ πέρσι ωφελήθηκαν 1358 επιχειρήσεις με συνολικά κεφάλαια 83 εκατ. ευρώ, ενώ δημιουργήθηκαν πάνω από 700 νέες θέσεις εργασίας.

Οι δύο δράσεις που παρουσιάστηκαν αφορούν συνολικά κονδύλια ύψους 64 εκατ. ευρώ, που μπορούν με την υπερδέσμευση να αυξηθούν κατά 20 εκατ. ευρώ. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Νίκο Στράβα, στέλεχος ΕΦ ΠΕΠ ΚΜ, ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, στην μεταποίηση και τον τουρισμό θα ενισχυθούν υπό ίδρυση, νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις με συνολικά κεφάλαια δημόσιας δαπάνης της τάξης των 52 εκατ. ευρώ (22 εκατ. ευρώ και 20 εκατ. ευρώ για υφιστάμενες στην μεταποίηση και τον τουρισμό, και 5,5 και 4,5 για νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις στους δύο κλάδους). Ως υπό ίδρυση επιχειρήσεις ορίζονται αυτές που θα συσταθούν μετά από την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης και θα διαθέτουν τον ΚΑΔ της επένδυσης πριν την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης, ως νέες επιχειρήσεις ορίζονται αυτές που έχουν συσταθεί μετά την 1/1/2016 και οι οποίες μέχρι την ημερομηνία προκήρυξης διαθέτουν έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ, ενώ υφιστάμενες αυτές που έχουν συσταθεί πριν την 1/1/2016.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για κάθε επένδυση θα είναι της τάξης των 100.000 με 600.000 ευρώ και θα αφορά 45% δημόσια συμμετοχή και 55% ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ το σχέδιο θα έχει διάρκεια υλοποίησης έως 24 μήνες. Οι τομείς που θα ενισχυθούν κατά προτεραιότητα είναι: αγροδιατροφή, δομικά υλικά, κλωστοϋφαντουργία, τουρισμός, και τεχνολογίες πληροφορικής & επικοινωνιών, ενέργειας, περιβάλλοντος, και μεταφορών-εφοδιαστικής αλυσίδας).

Σύμφωνα με την Χριστίνα Εδιπίδη, στέλεχος της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης ΠΕΠ ΚΜ, στο εμπόριο και υπηρεσίες τα κεφάλαια της δημόσιας επένδυσης ανέρχονται σε 12 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα να αυξηθούν κατά 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με την υπερδέσμευση εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 32 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι αποκλειστικά υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με τρεις διαχειριστικές χρήσης πριν από την 1/1/2016) με επιλέξιμους ΚΑΔ (χονδρικό και λιανικό εμπόριο, εστίαση, παροχή υπηρεσιών), και τουλάχιστον δύο εργαζόμενους κατά το 2018.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανά επενδυτικό σχέδιο θα ανέρχεται στα 30.000 με 100.000 ευρώ, με χρόνο υλοποίησης της δαπάνης τους 18 μήνες από την έγκριση της ένταξης. Ακόμη, το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει στο παρελθόν η δεδομένη επιχείρηση (ενιαία επιχείρηση), συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από τη συγκεκριμένη δράση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ στο τρέχον οικονομικό έτος και στα δύο προηγούμενα.

Σημειώνεται πως και στις δύο δράσεις επιλέξιμες δαπάνες θα είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής: 

- Κτήρια, λοιπές εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος

- Μηχανήματα και εξοπλισμός

- Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας

- Προβολή, προώθηση και/ή συμμετοχή σε εκθέσεις

- Μεταφορικά μέσα

- Σύνταξη και παρακολούθηση υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου

Να αναφέρουμε, τέλος, ότι για να συμμετάσχει μία επιχείρηση στις παραπάνω δράσεις θα πρέπει να έχει την ιδιότητα της πολύ μικρής, μικρής ή μεσαίας επιχείρησης, να λειτουργεί νόμιμα για τη δραστηριότητα (ΚΑΔ) που αφορά η επένδυση (για υφιστάμενες και νέες), να διαθέτει έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ, να διαθέτει ή να δεσμευθεί ότι θα μεριμνήσουν για τις κατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες με σκοπό την ελαχιστοποίηση των εμποδίων και τη διευκόλυνση της πρόσβασης ατόμων με αναπηρία.