Skip to main content

Κωνσταντοπούλου: Ζητεί με διάβημα τη διερμηνεία των συνεδριάσεων της Βουλής στη νοηματική

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ζητεί να καταβληθούν από πλευράς του προέδρου της Βουλής εντατικές προσπάθειες προκειμένου να αναβαθμιστεί η κοινοβουλευτική λειτουργία
Με προφορικό και γραπτό διάβημά της και σχετική επιστολή, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζητεί από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, την αναβάθμιση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, η οποία, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Πλεύσης Ελευθερίας «διεξήχθη με άδεια κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά έδρανα στη διάρκεια των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, όπως η ίδια επεσήμανε κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας της, το περασμένο Σάββατο 8/7/2023».
 
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζητεί να καταβληθούν από πλευράς του προέδρου της Βουλής εντατικές προσπάθειες προκειμένου να αναβαθμιστεί η κοινοβουλευτική λειτουργία, τονίζοντας ότι και η ίδια, ως πρώην πρόεδρος της Βουλής, θα είναι αρωγός σε μια τέτοια προσπάθεια.

Στην ίδια επιστολή, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, με αφορμή στη «διαπίστωση ότι οι συνεδριάσεις που έγιναν για τις Προγραμματικές Δηλώσεις δεν διερμηνεύθηκαν στη νοηματική γλώσσα στο σύνολό τους, αλλά μόνον ένα μικρό μέρος τους», καταθέτει το αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Πλεύσης Ελευθερίας να διασφαλίζεται διερμηνεία όλων των συνεδριάσεων της Βουλής στη νοηματική γλώσσα, κάτι το οποίο και η ίδια είχε ζητήσει να εφαρμόζεται ως πρακτική, κατά τη θητεία της ως προέδρου της Βουλής.

Όπως επισημαίνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η μη κάλυψη όλων των ομιλιών με διερμηνεία στη νοηματική «αποτελεί οπισθοδρόμηση σε σχέση με το Κοινοβουλευτικό κεκτημένο και ουσιαστικά εμποδίζει τους κωφούς συμπολίτες μας από το να παρακολουθήσουν το σύνολο των συζητήσεων από το Κανάλι της Βουλής, όπως ασφαλώς θα πρέπει το Κανάλι της Βουλής να εξασφαλίζει. Είναι στοιχείο Πολιτισμού, Σεβασμού, Κράτους Δικαίου και ουσιαστικής Συμπερίληψης», ενώ καταλήγει: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας υποβάλλει επίσημα αίτημα να παρέχεται στο εξής διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα για όλες τις συζητήσεις στη Βουλή, στην Ολομέλεια και στις Επιτροπές. Είμαι βέβαιη και προσβλέπω στις άμεσες σχετικές πρωτοβουλίες σας».

Τα ανωτέρω ζητήματα εξέθεσε και προφορικά προς τον πρόεδρο της Βουλής η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, κατά την σημερινή συνάντησή τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου:
 
Αθήνα, 13 Ιουλίου 2023

Προς τον Πρόεδρο της Βουλής,
 
κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, όπου παρέστην σχεδόν στο σύνολο της συζήτησης, διαπίστωσα δυστυχώς μια εντελώς υποβαθμισμένη Κοινοβουλευτική και Κυβερνητική παρουσία, στην οποία αναφέρθηκα και στην δευτερολογία μου. Θεωρώ ότι θα πρέπει να καταβληθούν και από πλευράς σας έντονες και εντατικές προσπάθειες ώστε οι συζητήσεις στη Βουλή να μην γίνονται σε άδεια έδρανα. Η εικόνα αυτή, από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του νέου Κοινοβουλίου, δεν τιμά τους βουλευτές, ενώ εκπέμπει ένα μήνυμα απαξίωσης προς τους πολίτες που ψήφισαν, αλλά και προς καθεαυτήν την κοινοβουλευτική λειτουργία. Είμαι στη διάθεσή σας, και με την ιδιότητά μου ως Πρώην Προέδρου της Βουλής, για να καταβληθεί μια ουσιαστική προσπάθεια αναβάθμισης της Κοινοβουλευτικής Λειτουργίας, που αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας. Σε κάθε τέτοια προσπάθεια θα είμαι αρωγός.

Περαιτέρω και με την ευκαιρία της πρώτης συνάντησής μας μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, θα ήθελα να σας επισημάνω ένα σοβαρό θέμα που διαπίστωσα παρακολουθώντας τις μαγνητοσκοπημένες συζητήσεις επί των προγραμματικών δηλώσεων: προς έκπληξή μου, και αντίθετα με την κοινοβουλευτική πρακτική που είχα ζητήσει να εφαρμόζεται ως Πρόεδρος της Βουλής, οι συζητήσεις δεν διερμηνεύθηκαν στο σύνολό τους στη νοηματική γλώσσα, αλλά μόνον ένα μικρό μέρος τους. Επιλεκτικά, διερμηνεύθηκαν κάποιες μόνον Ομιλίες, ενώ οι περισσότερες όχι. Αυτό αποτελεί οπισθοδρόμηση σε σχέση με το Κοινοβουλευτικό κεκτημένο και ουσιαστικά εμποδίζει τους κωφούς συμπολίτες μας από το να παρακολουθήσουν το σύνολο των συζητήσεων από το Κανάλι της Βουλής, όπως ασφαλώς θα πρέπει το Κανάλι της Βουλής να εξασφαλίζει. Είναι στοιχείο Πολιτισμού, Σεβασμού, Κράτους Δικαίου και ουσιαστικής Συμπερίληψης.
 
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας υποβάλλει επίσημα αίτημα να παρέχεται στο εξής διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα για όλες τις συζητήσεις στη Βουλή, στην Ολομέλεια και στις Επιτροπές. Είμαι βέβαιη και προσβλέπω στις άμεσες σχετικές πρωτοβουλίες σας.

Με τιμή,

Η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Ζωή Ν. Κωνσταντοπούλου