Skip to main content

«Κόντρα» για τα εξώδικα στη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα

Για «απόπειρα φίμωσης» μέσω εξωδίκων έκανε λόγο η κ. Χαραλαμπίδου, που προσφεύγει επίσης στη Δικαιοσύνη. Άναψαν τα αίματα με τα υπονοούμενα.

Για απόπειρα τρομοκράτησης και φίμωσης έκανε λόγο η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μετά και το δεύτερο εξώδικο που έστειλε εναντίον της παράταξης ιδιωτική κατασκευαστική εταιρία, η οποία θεωρεί ότι θίχτηκε από καταγγελίες, που είχαν κάνει μέλη της παράταξης και δελτία τύπου σχετικά με τις συμβάσεις του έργου της οδικής σύνδεσης Ποτίδαιας – Κασσανδρείας.

Η κ. Χαραλαμπίδου τόνισε ότι «είναι υποχρέωση κάθε περιφερειακής παράταξης να ασκεί κριτική στις πράξεις της διοίκησης που θεωρεί ότι μπορεί να βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον και να εκφράζει πολιτικές θέσεις, απόψεις και κρίσεις, οι οποίες δεν μπορεί να φιμώνονται».

Ζήτησε μάλιστα από το περιφερειακό συμβούλιο να πάρει απόφαση «ώστε να διασφαλιστεί η ελευθερία του λόγου των περιφερειακών συμβούλων και παρατάξεων, χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη των εξωδίκων μιας εταιρίας». Επίσης, ζήτησε να καταδικάσει με απόλυτη σαφήνεια το περιφερειακό συμβούλιο τη στάση της εταιρίας.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η ελευθερία του λόγου περιφερειακών συμβούλων και παρατάξεων, είτε της συμπολίτευσης, είτε της αντιπολίτευσης κι αυτή είναι σαφής θέση της παράταξης της διοίκησης, της «Αλληλεγγύης». «Οι τοποθετήσεις όμως ενέχουν πολλές φορές τον κίνδυνο να χρειαστεί να αποδειχτούν. Η παράταξη της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας είπε για ένα τόσο σημαντικό έργο ότι τάχα θίγεται το δημόσιο συμφέρον. Σέβομαι αυτό που λένε, όμως διαφωνώ. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο έργο και δε θίγεται σε καμιά περίπτωση το δημόσιο συμφέρον. Με αποδείξεις. Το περιφερειακό συμβούλιο δεν μπορεί όμως να επιβάλει σε κανένα περιφερειακό σύμβουλο ή παράταξη τι θα λέει, όπως δεν μπορεί να επιβάλει σε κανέναν ιδιώτη ή όποιον νομίζει ότι θίγεται πως θα αντιδράσει. Για ό,τι λέμε κρινόμαστε και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για οποιαδήποτε απόφαση», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Στέλιος Βαλιάνος, υποστήριξε την ανάγκη για προάσπιση της ελευθερίας του λόγου εντός του περιφερειακού συμβουλίου ειδικά από εξωθεσμικές παρεμβάσεις, πλην όμως τόνισε ότι και κάποιος που θεωρεί ότι θίγεται από δημόσιες τοποθετήσεις έχει δικαίωμα να αντιδρά.

Ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής», Νίκος Χρυσομάλλης, δήλωσε ότι η κατάθεση εξωδίκου από μια εταιρία ή έναν ιδιώτη για τις τοποθετήσεις εντός περιφερειακού συμβουλίου είναι καταδικαστέα, ωστόσο σημείωσε ότι έχει αυτό το δικαίωμα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος, είπε ότι υπάρχει υποχρέωση της διασφάλισης της αυτοτέλειας και της ανεξαρτησίας ενός τόσο σημαντικού οργάνου, όπως το περιφερειακό συμβούλιο. Μάλιστα, έκανε και λόγο για «αδιαφανείς διαδικασίες», με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή του περιφερειάρχη, ο οποίος τον κάλεσε να ανακαλέσει, αλλιώς «δεν θα είναι μόνο η εταιρία που στέλνει εξώδικα»... Τελικά, ο κ. Μούρνος ανακάλεσε τις εκφράσεις περί αδιαφάνειας και τα πνεύματα ηρέμησαν.

Για δίωξη από την εταιρία έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιάννης Ζιώγας, ζητώντας να εκδοθεί η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου υπέρ της περιφερειακής παράταξης.

Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, επισήμανε ότι κάθε παράταξη και περιφερειακός σύμβουλος έχουν το δικαίωμα να τοποθετούνται και αυτό έκανε η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα. Τόνισε όμως ότι ανάλογο δικαίωμα να αντιδράσουν όπως νομίζουν έχουν και οι πολίτες ή εταιρίες, που πιστεύουν ότι θίγονται.

Να ληφθεί σαφής απόφαση υπέρ της ελεύθερης έκφρασης των απόψεων εντός του περιφερειακού συμβουλίου ζήτησε ο επικεφαλής της «Οικολογίας Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος.

«Επιχειρείται εξωθεσμική παρέμβαση», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της «ΑΝΤΑΡΣΙΑ», Θανάσης Αγαπητός, ζητώντας επίσης την έκδοση απόφασης από το περιφερειακό συμβούλιο.

«Κόντρα» και υπονοούμενα


Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Αθηνά Αηδονά, εξήγησε πάντως την ουσία της υπόθεσης, σημειώνοντας ότι η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας έλαβε απόφαση για συμπληρωματική σύμβαση με την κατασκευαστική εταιρία του δρόμου έπειτα από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε νόμιμη τη σύναψη της σύμβασης. «Η κ. Χαραλαμπίδου καλώς άσκησε κριτική. Το έκανε με δελτίο τύπου. Η εταιρία έκρινε ότι εθίγη από το δελτίο και έστειλε εξώδικα. Δεν μπορεί όμως η εταιρία να χαρακτηριστεί εξωθεσμικός παράγοντας, αφού έχει έννομο συμφέρον και μπορεί να λάβει θέση. Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για αδιαφάνεια. Αυτός δηλαδή που καταγγέλλεται ως αδιαφανής πώς θα υπερασπιστεί την τιμή και τη συνείδησή του;», είπε η κ. Αηδονά.

«Δε φοβόμαστε από τις ενέργειες μιας εταιρίας με ρόλο που ερευνάται ως πρωταγωνιστικός για τη συμμετοχή σε καρτέλ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μοίρασμα έργων σε όλη την Ελλάδα, όπως είπε και ο κ. Ζιώγας. Θεωρώ ότι και τα δυο εξώδικα δε γράφηκαν από τον κ. Κόκκαλη, αλλά από κάποιους άλλους... Αυτή την ιστορία όμως δε θα την αφήσουμε έτσι. Θα προσφύγουμε στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και στους Ελεγκτές Δημοσίων Έργων και ως το τέλος της εβδομάδας θα καταθέσουμε επιπλέον μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για να ερευνήσει την υπόθεση», σημείωσε η κ. Χαραλαμπίδου.

Το υπονοούμενο δεν άφησε να πέσει κάτω η διοίκηση, που τόσο δια του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου, Αντώνη Γυφτόπουλου, όσο και δια του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, πίεσαν την επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας να πει αν θεωρεί ότι μπορεί να γράφηκαν τα εξώδικα από τη διοίκηση της Περιφέρειας.

Η ίδια τόνισε: «Αποδείξεις δεν έχω, μια πολιτική εκτίμηση έκανα. Έκανα μια πολιτική κρίση, λέγοντας ότι θεωρώ πως δε γράφηκαν από την εταιρία. Είπα ότι δεν γνωρίζω από ποιον γράφηκαν. Αν γράφηκαν ή όχι από τη διοίκηση δεν το γνωρίζω».

Η διοίκηση, που επέμεινε να καταθέσει δημοσίως η κ. Χαραλαμπίδου εάν εννοεί κάποιον ή κάποιους από τη διοίκηση, δεν πήρε διαφορετική και συγκεκριμένη απάντηση από την επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης και μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί δικαστικά για το... υπονοούμενο.

Τελικά, απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, όπως τη ζήτησε η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα δεν ελήφθη, καθώς την έκδοσή της δεν ενέκρινε η συμπολίτευση, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» του Γιάννη Ιωαννίδη, που ψήφισε «παρών», η παράταξη της «Ελληνικής Αυγής», που καταψήφισε και η παράταξη «Πολίτες Μπροστά» που απείχε.

Τη λήψη απόφασης υπερψήφισαν η «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» και οι παρατάξεις: «Συμμετέχω», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Οικολογία Αλληλεγγύη» και «ΑΝΤΑΡΣΙΑ».