Skip to main content

Κορωνοϊός - Πούτιν: Αποτελεσματικό το Sputnik-V κατά της Όμικρον

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο το ρωσικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό Sputnik-V είναι αποτελεσματικό κατά της παραλλαγής Όμικρον

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V είναι αποτελεσματικό κατά της παραλλαγής Όμικρον, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας σε συνέδριο της Ρωσικής Ένωσης βιομηχάνων και επιχειρηματιών.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένων και ευρωπαϊκών χωρών με το εμβόλιο Sputnik Light που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναμνηστική δόση. Όπως είπε, η Μόσχα μπορεί να διαθέσει δωρεάν εμβόλια κατά του κορωνοϊού σε χώρες οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν την δυνατότητα να τα αγοράσουν.

Στο μεταξύ, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V προκαλεί «εξουδετερωτική» απόκριση των αντισωμάτων στην παραλλαγή Όμικρον και ότι η αναμνηστική δόση με το Sputnik-Light αυξάνει την αποτελεσματικότητα των άλλων εμβολίων κατά της παραλλαγής Όμικρον.

«Το εμβόλιο Sputnik-V προκαλεί σταθερή εξουδετερωτική απόκριση των αντισωμάτων στην παραλλαγή Όμικρον και προστατεύει από το να εκδηλωθούν βαριά περιστατικά νόσησης και εισαγωγής για νοσηλεία, όπως έδειξαν οι προκαταρκτικές εργαστηριακές μελέτες, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Γκαμαλέι» της Μόσχας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Sputnik-Light ως αναμνηστική δόση αυξάνει την αποτελεσματικότητα των άλλων εμβολίων κατά του νέου μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον, διασφαλίζοντας αξιόπιστη προστασία από την βαριά νόσηση και την εισαγωγή σε νοσοκομείο.