Skip to main content

Κορωνοϊός: 254 μοδίστρες σε όλη την Ελλάδα ράβουν χιλιάδες μάσκες(vid)

Μετά από πρωτοβουλία του Μάριου Ελευθεριάδη και του Κωνσταντίνου Τεκτονίδη, μια ομάδα μοδιστρών ενώνουν δυνάμεις για να ράψουν χιλιάδες μάσκες.

Το δικό τους λιθαράκι στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού προσπαθούν να βάλουν δεκάδες πολίτες που προσφέρονται να ράψουν μάσκες ανταποκρινόμενοι στη νέα πρωτοβουλία του εικαστικού Μάριου Ελευθεριάδη και του βιοτέχνη ενδυμάτων, Κωνσταντίνο Τεκτονίδη.

Οι δύο άντρες είχαν συνεργαστεί ξανά στο πρότζεκτ «Φιασκωμένα», όταν αποφάσισαν να τυλίξουν τα τσουρέκια του Ble με vintage υφάσματα σαν μωρά προκειμένου να πουληθούν και τα έσοδα να διατεθούν στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός και στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος.

Όταν ξεκίνησε η κρίση του κορωνοϊού, οι δύο τους αποφάσισαν να δράσουν ξανά για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής κατάστασης και βλέποντας τις ελλείψεις σκέφτηκαν να ενεργοποιηθούν στη δημιουργία μασκών. «Σκέφτηκα να ρίξω αρχικά την ιδέα με ένα post στο Facebook και μέσα σε δύο ώρες είχαν ήδη ανταποκριθεί 150 μοδίστρες», είπε ο κ. Ελευθεριάδης μιλώντας στη Voria.gr. 

Το σημαντικό στοιχείο ήταν πως λόγω της βιοτεχνίας του κ. Τεκτονίδη και της συνεργασίας του με υφασματέμπορους, η ομάδα κατάφερε να παρέχει ύφασμα στις μοδίστρες ώστε να ξεκινήσουν δουλειά. Καλύπτοντας οι ίδιοι τα έξοδα, ξεκίνησε η κοπή υφασμάτων στο πατρόν, τα οποία θα παραλάβουν οι μοδίστρες οι οποίες ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες που τους έχουν δοθεί θα αρχίσουν να ράβουν υφασμάτινες, βαμβακερές μάσκες οι οποίες θα έχουν υποδοχή για φίλτρο.

Η παραλαβή των υφασμάτων θα γίνει στον χώρο της κάθε μοδίστρας δεδομένης της καραντίνας με κούριερ, και τα έξοδα παραλαβής επιβαρύνουν τον παραλήπτη. Ένα δείγμα ραμμένης μάσκας θα συνοδεύει τα κομμένα έτοιμα προς ραφή υφάσματα ενώ υπάρχει και βίντεο το οποίο δίνει οδηγίες για τη δημιουργία των μασκών.

Το εντυπωσιακό, όπως αναφέρει ο κ. Ελευθεριάδης, είναι η ανταπόκριση του κόσμου καθώς μέχρι σήμερα έχουν προσφερθεί να συμμετέχουν 254 μοδίστρες από 32 νομούς οι οποίες διατίθενται να ράψουν 30.000 μάσκες.

«Ο κόσμος ανταποκρίνεται. Είναι μια κοιτίδα προσφοράς», τονίζει ο ίδιος καθώς κάθε μέρα νέες μοδίστρες από Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Σκόπελο, Χαλκιδική, Χίο, Λάρισα και πολλά άλλα μέρη δηλώνουν το «παρών» λέγοντας πως διαθέτουν μηχανή και μπορούν να βοηθήσουν στη συλλογική αυτή προσπάθεια.

Οι μάσκες θα παραδοθούν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Θεσσαλονίκης προκειμένου να διατεθούν όπου χρειάζονται καλύπτοντας ανάγκες.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ:

«Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από τους ασθενείς στους υγιείς. Συνεπώς η μάσκα χρησιμοποιείται μόνο για την προστασία

  • των επαγγελματιών υγείας
  • των ατόμων που φροντίζουν ασθενείς με λοίμωξη από νέο κορωνοϊό Covid-19 (πχ στο σπίτι, σε ιδρύματα χρονίως πασχόντων)

και δε συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό»