Skip to main content

Κορωνοϊός: Πέντε θάνατοι σε μία μέρα – 72 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από κορωνοϊό ανέρχεται σε 1.212, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Αυξάνεται η λίστα των κρουσμάτων στη χώρα μας από κορωνοϊό, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν επίσημα 56 άτομα που νόσησαν από τον νέο ιό.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1.212, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον θανατηφόρο ιό, ανεβάζοντας τη λίστα με τους νεκρούς σε 43. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 71 έτη, ενώ οι περισσότεροι είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ βρίσκονται 72 άτομα, εκ των οποίων οι 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι 65 ετών και οι περισσότεροι (άνω του 50%) έχουν κάποιοι υποκείμενο νόσημα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο, πέντε ασθενείς έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Είναι ένας αγώνας ημέρα με την ημέρα, ένας αγώνας διαρκείας», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έως σήμερα έχουν διενεργηθεί συνολικά 15.961 εργαστηριακοί έλεγχοι.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ενέκρινε τη χορήγηση φαρμάκων με αυστηρές ενδείξεις και σε εξωτερικούς ασθενείς, μετά από συμπλήρωση ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου, ώστε να υπάρχει βάση δεδομένων για παρακολούθηση των κρουσμάτων αποθεραπείας στην κοιονότητα. «Μια τέτοια δράση θα εξοικονομήσει στο άμεσο μέλλον χώρο στο σύστημα υγείας, ώστε να πιεστεί λιγότερο τις επόμενες εβδομάδες», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Εξετάζεται η χρήση της χλωροκίνης αλλά και ενός άλλου (καρδιοπροστατευτικού) φαρμάκου, αγωγές που φαίνεται ότι βοηθούν στην προστασία κυρίως από τις επιπλοκές του κορονοϊού. Όπως ανέφερε, σε περίπου δέκα ημέρες από σήμερα θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της χλωροκίνης στους νοσηλευόμενους στα ελληνικά νοσοκομεία. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ωστόσο ότι, επειδή η χλωροκίνη δεν χορηγείται ως μονοθεραπεία της, αλλά συνδυαστικά με άλλα σκευάσματα, «είναι αυτή τη στιγμή δύσκολο να πούμε ποιο φάρμακο, κάνει τι». 

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι διαφορετικές αυτές θεραπευτικές προσεγγίσεις θα χορηγηθούν σε ξεχωριστές ομάδες υγειονομικών που θα δεχθούν να μπουν σε παρακολούθηση για αυτή την προεκθεσιακή φαρμακευτική προφύλαξη όπως είπε καθώς υπάρχει και η μεταεκθεσιακή προφύλαξη, δηλαδή φάρμακα  που δίνονται αφού κάποιος εκτεθεί στον ιό.

 

Αναφερόμενος σε όσους νόσησαν ήπια από τον Covid-19 και τελειώνει η καραντίνα, δήλωσε πως υιοθετούνται κλινικά κριτήρια για την «απεμπλοκή» τους από το ΕΣΥ, ωστόσο, δήλωσε πως αυτό δεν σημαίνουν πως αίρεται η απομονώση. Πρόσθεσε πως αύριο θα ανακοινωθούν οι σχετικές οδηγίες από την αρμόδια επιτροπή.

Για τον εμβολιασμό στα παιδιά αυτή την περίοδο, η Επιτροπή τόνισε, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ότι η διακοπή του εμβολιασμού ακόμα και βραχύ χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επί νόσων ατόμων και να αυξήσει την πιθανότητα επιδημιών και να επιβαρύνει το σύστημα υγείας. Συστηνεται, όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών έως 2 έτων χωρίς καθυστέρηση και σε συνεννόηση με τον παιδίατρο. Για τα παιδιά άνω των 2 ετών, θα προγραμματιστούν εκ νέου μετά την υποχώρηση της πανδημίας, οι επαναληπτικές δόσεις. Για το θέμα έχουν εκδοθεί οδηγίες.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, επανασυζητήθηκαν στην Επιτροπή θέματα που αφορούν την υπαγωγή ατόμων με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως και σπάνια, σχετικά με τον εργασιακό χώρο, τον κίνδυνο έκθεσης στη νόσο και τον κίνδυνο σοβαρής νόσου.

«Όπου εφαρμόζονται τα μέτρα, αποδίδουν, όπως γίνεται και στην πατρίδα μας. Να βλέπουμε το καλό σενάριο», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, σύμφωνα με τον οποίο είμαστε πλέον στη φάση του μετριασμού. «Εφαρμόζουμε τα μέτρα φυσικής απόστασης και κοινωνικής απομάκρυνσης. Σε αυτή τη φάση είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο, που θα μπορούσαμε να έχουμε», ανέφερε ο καθηγητής.

«Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και επιφυλακή. Κάθε μέρα έχει την καλοσύνη και την κακία της. Θα περιμένουμε με υπομονή, οποιαδήποτε εκτίμηση είναι αβέβαιη», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σε σχετική ερώτηση για τα μαθηματικά μοντέλα που διερευνούν την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα είπε ότι προς το παρόν μας δείχνουν μια βραδεία εξάπλωση.

Αναφερόμενος στις νεώτερες θεραπείες ήταν πολύ επιφυλακτικός καθώς σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για διαφορετικές ουσίες που δοκιμάζονται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.