Κυριακή 1 Αυγούστου 2021
x

ΠΑΤΡΑ: ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΝΔΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ - ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΕΟΔΥ

Ινδικό στέλεχος κορωνοϊού ανιχνεύθηκε στην πόλη της Πάτρας - Ανήκει σε άντρα που δεν είχε ιστορικό ταξιδιού ούτε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Διευκρινίσεις σχετικά με το θετικό δείγμα για κορωνοϊό με το στέλεχος Β.1.617 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία δίνει ο ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ανήκει σε άνδρα που ζει στην πόλη της Πάτρας, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο PCR στις 22/3. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στον ασθενή από τις 16/3. Η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Το κρούσμα, σύμφωνα πάντα με τον Οργανισμό, εμφάνισε συμπτώματα χαρακτηριστικά της νόσου χωρίς ανάγκη νοσηλείας. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή του και ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί του.

Το στέλεχος Β.1.617 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων τον συνδυασμό E484Q και L452R. Ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση, υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια», καταλήγει ο ΕΟΔΥ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ