Skip to main content

Κορωνοϊός: Ασανσέρ χωρίς κουμπιά στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (φωτο-vid)

Μοναδική καινοτομία παγκοσμίως, καθώς το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης γίνεται το πρώτο δημόσιο κτήριο στον κόσμο που αποκτά σύστημα ανέπαφης τεχνολογίας

Ένα έξυπνο σύστημα ανέπαφης τεχνολογίας, χρήσιμο εργαλείο εν καιρώ της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει εγκατασταθεί στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, που εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες πολίτες.

Πρόκειται μάλιστα για μια καινοτομία μοναδική παγκοσμίως, καθώς το Δημαρχιακό Μέγαρο γίνεται το πρώτο κτήριο στον κόσμο που αποκτά αυτό το σημαντικό εργαλείο.

Το έξυπνο σύστημα βρίσκεται στο ασανσέρ του κεντρικού κτηρίου και μπαίνοντας μέσα, ο πολίτης δεν χρειάζεται να πατήσει κάποιο κουμπί, αλλά απλά να πει μια λέξη κλειδί όπως δήμαρχος ή νομική υπηρεσία, όπως περιέγραψε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας στην παρουσίαση του συστήματος, το οποίο είναι δωρεά του Λευτέρη Παπαγεωργίου από την εταιρεία Entranet.

"Σήμερα γιορτάζουμε τη λειτουργία μιας καινοτομίας που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στον κόσμο", ειπε ο δήμαρχος.

"Είναι ο,τι καλύτερο σε ένα κτήριο το οποίο εξυπηρετεί κάθε μέρα εκατοντάδες κόσμο να μπαίνει στους δύο κεντρικούς ανελκυστήρες του κτηρίου και αντί να πατάει τα κουμπιά, που μπορεί να έχουν για έξι μέρες πιθανόν διατηρημένο πάνω τους τον ιό, να λέει τις λέξεις κλειδιά. Το έξυπνο σύστημα αντιλαμβάνεται τον όροφο να δίνει την εντολή και ο επισκέπτης να πηγαίνει στον προορισμό του χωρίς να χρειάζεται να ακουμπήσει το πληκτρολόγιο", συμπλήρωσε ο δήμαρχος.



"Έχουμε καταφέρει ως εταιρεία να βγάλουμε μία συσκευή η οποία καταλαβαίνει σε επίπεδο 97% τι λες σε ένα περιβάλλον όπως το ασανσέρ", είπε ο Λευτέρης Παπαγεωργίου, σημειώνοντας πως ο κορωνοϊός ζει στα κουμπιά έως και εννιά μέρες.

Ο κ. Παπαγεωργίου πρόσθεσε μάλιστα πως τη συσκευή έχουν ζητήσει μερικές από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες του κόσμου, ωστόσο αποφασίστηκε να εφαρμοστεί πρώτα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Σημείωσε ακόμα πως ακόμα και μετά το πέρας της πανδημίας, αποτελεί σημαντικό εργαλείο για ένα δημόσιο κτήριο, καθώς θα είναι χρήσιμο για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης.