Skip to main content

Κορωνοϊός: Δέκα τρόποι για να καταπολεμήσετε την αρνητική ψυχολογία

Δέκα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν στη διάρκεια του περιορισμού στο σπίτι να μειώσετε τις αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική σας ευημερία.

της Γεωργίας Γούναρη

Όλοι έχουμε αναγκαστεί τις τελευταίες εβδομάδες να κλειστούμε στα σπίτια μας και να κρατάμε απόσταση από άλλους ανθρώπους εξαιτίας των μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού. Κάποια άτομα βρίσκουν αυτή την κατάσταση αρκετά δύσκολη, με αρνητική επιρροή στην ψυχική τους ευημερία.

Υπάρχουν κάποια εργαλεία που χρησιμοποιώ στις συνεδρίες με τους πελάτες που πιστεύω πως μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που δυσκολεύονται με τις νέες συνθήκες.

1. Αρχικά, καλό είναι να υπάρχει κάποια άσκηση στην καθημερινότητα. Περπάτημα, αλλά και κάποιες ασκήσεις μέσα στο σπίτι. Πολλοί άνθρωποι δεν ασκούνταν πριν, οπότε δεν πρέπει να το παρακάνουν. Προσοχή να μην υπάρχουν τραυματισμοί.

2, Προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετά και να τρώτε υγιεινά.

3. Κρατήστε επαφή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα(οικογένεια, φίλους, συναδέλφους). Προσπαθήστε να μην συζητάτε μόνο θέματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

4. Προσπαθήστε να κάνετε διαλείμματα από τα μέσα κοινωνικής δικτυώσης και την τηλεόραση. Ακούστε μουσική, διαβάστε ένα βιβλίο κτλ.

5, Αποφύγετε τις καταχρήσεις.

6. Μην προσπαθήσετε να είστε το ίδιο παραγωγικοί και ενεργοί όπως πριν. Είναι εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες και βοηθάει να έχουμε πιο αργούς ρυθμούς.

7. Φτιάξτε ένα πλάνο με δουλείες ή ασχολίες/ χόμπι που θα θέλατε να ασχοληθείτε τις επόμενες βδομάδες και ακολουθήστε το.

8. Αποφύγετε να σκέφτεστε το τέλος της καραντίνας και της απομόνωσης. Ζήστε την κάθε μέρα για αυτό που είναι και αποφύγετε σκέψεις για το αύριο.

9. Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τα θετικά της κάθε μέρας. Προσπαθήστε να είστε ευγνώμων για αυτά που έχετε και όχι για αυτά που χάσατε ή δεν έχετε. Προσέξτε πράγματα που παλιότερα δεν θα τα προσέχατε. Πού μπορεί να σας έχει βοηθήσει αυτή η απομόνωση. Τι μπορεί να μάθατε/ μάθετε για τον εαυτό σας. Είναι ένα διάστημα που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να μάθουμε τον εαυτό μας και να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητες μας.

10. Αν αισθάνεστε ότι δυσκολεύεστε να αντεπεξέλθετε σε αυτές τις νέες συνθήκες, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Η αναζήτηση βοήθειας δεν είναι αδυναμία αλλά δύναμη.

* Η Γεωργία Γούναρη είναι σεξολόγος σύμβουλος σχέσεων και ψυχολόγος υγείας Msc