Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020
x

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΕΚΤΑΚΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 116 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ

Στην προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας, η κυβέρνηση της Αϊτής ανακοίνωσε μέτρα στήριξης στους εργαζομένους και τα νοικοκυριά.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας 111,6 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αϊτή για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το ΔΝΤ υπενθυμίζει ότι σε μια προσπάθεια για να περιοριστεί ο οικονομικός αντίκτυπος, η κυβέρνηση της Αϊτής ανακοίνωσε μέτρα για να στηρίξει τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά, κυρίως καταβάλλοντας τους μισθούς και παρέχοντας τρόφιμα και δίνοντας τη δυνατότητα μεταφοράς μετρητών στους πολίτες.

Η πανδημία συνιστά μεγάλη πρόκληση για την Αϊτή, μια χώρα σε εύθραυστη κατάσταση με πολύ περιορισμένες υπηρεσίες υγείας, που βγαίνει από δύο χρόνια κοινωνικοπολιτικής αστάθειας και επιδείνωσης των οικονομικών δυσκολιών, σχολίασε ο Τάο Ζανγκ, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Η έκτακτη βοήθεια του ΔΝΤ, που χορηγείται στο πλαίσιο της ταχείας πιστωτικής διευκόλυνσης, θα συμβάλλει στην κάλυψη του ελλείμματος του ισοζυγίου πληρωμών και θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για τις βασικές δαπάνες της υγείας, τη στήριξη στους εργαζόμενους.

Σε αντάλλαγμα αυτής της βοήθειας, το ΔΝΤ καλεί τις αρχές της Αϊτής να εγγυηθούν την κατάλληλη χρήση της έκτακτης χρηματοδότησης, κάνοντας μηνιαίες εκθέσεις εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τις δαπάνες της νόσου Covid-19.

Συνιστά επίσης οικονομικό και επιχειρησιακό έλεγχο για τις επιχειρήσεις που έχουν σχέση με την καταπολέμηση της πανδημίας.

Επιπλέον, το ΔΝΤ θα στηρίξει τη χώρα μέσω ενός προγράμματος παρακολούθησης για να βοηθήσει να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης της μακροοικονομικής σταθερότητας και βιωσιμότητας και προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλύτερο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και να καταπολεμηθούν οι αδυναμίες της διακυβέρνησης και η διαφθορά.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ