Skip to main content

Γεμίζουν με ασθενείς Covid τα νοσοκομεία - Πάνω από 330 νοσηλείες στη Βόρεια Ελλάδα

Η θετικότητα του κορωνοϊού στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με αμέσως προηγούμενη

Συνεχίζεται το κύμα κορωνοϊού όπως και γρίπης τις τελευταίες ημέρες με τα νοσοκομεία σταδιακά να γεμίζουν με ασθενείς που έχουν Covid-19.

Πρόκειται κυρίως για απλές νοσηλείες, χωρίς να είναι μεγάλος ο αριθμός των διασωληνωμένων, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ειδικά από τη στιγμή που αυξάνεται και η κυκλοφορία των ιών της εποχικής γρίπης, καθώς και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων του χειμώνα.

Στη Βόρεια Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια, νοσηλεύονται συνολικά 337 άτομα -158 και 179 αντίστοιχα. Σημειώνεται πως στην 3η ΥΠΕ ανήκουν ορισμένα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως το Παπαγεωργίου, το Παπανικολάου, το Άγιος Δημήτριος και το Γεννηματάς, αλλά και νοσηλευτικά ιδρύματα της Πέλλας, της Ημαθίας, της Καστοριάς, των Γρεβεννών, της Κοζάνης, της Φλώρινας, της Ημαθίας. Στην 4η ΥΠΕ ανήκουν τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως το Ιπποκράτειο, το ΑΧΕΠΑ, το Θεαγένειο, ο Άγιος Παύλος, αλλά και νοσηλευτικά ιδρύματα της Χαλκιδικής, του Κιλκίς, των Σερρών, της Δράμας, της Καβάλλας, της Ξάνθης, της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης.

Οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές υγειονομικές αρχές έχουν χτυπήσει καμπανάκι για την εξάπλωση των ιώσεων, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα και κατά βάση επικαιροποίηση του εμβολιασμού κυρίως από τους ηλικιωμένους και ανθρώπους που είναι ευάλωτοι να νοσήσουν βαριά.

Σύμφωνα με το τελευταίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, η θετικότητα του κορωνοϊού στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με αμέσως προηγούμενη. Σε διάστημα επτά ημερών καταγράφηκαν 1.176 εισαγωγές, με τον συγκεκριμένο δείκτη να παρουσιάζει αύξηση κατά 38% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Παρέμεινε, βέβαια, σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022. Αυξημένος σε σχέση με τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων, παρόλο που δεν έχει σχέση με τα «βαριά» πανδημικά κύματα όταν η ανοσία του πληθυσμού (μέσω νόσησης και εμβολιασμού) δεν είχε «χτιστεί» στο επίπεδο που είναι σήμερα.

Οι περισσότερες νοσηλείες καταγράφονται στα νοσοκομεία της Αττικής, με πρώτο σε αριθμό νοσηλευόμενων να είναι το «Σωτηρία» που διαχρονικά από την αρχή της πανδημίας διαχειρίζεται το μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με κορωνοϊό. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι νοσηλείες ανά Υγειονομική Περιφέρεια, έως και το Σάββατο, κατανέμονταν ως εξής:

  • 1η Υπε (Αττικής): 354 νοσηλευόμενοι ασθενείς
  • 2η Υπε (Πειραιώς και νησιών του Αιγαίου): 192 ασθενείς
  • 3η Υπε (Μακεδονίας): 158 ασθενείς
  • 4η Υπε (Μακεδονίας και Θράκης): 179 ασθενείς
  • 5η Υπε (Θεσσαλίας): 99 ασθενείς
  • 6η Υπε (Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων Νησιών): 148 ασθενείς
  • 7η Υπε (Κρήτης): 40 ασθενείς

Επίσης, πάνω από 30 ασθενείς νοσηλεύονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα δεν έχουν ασθενείς με κορωνοϊό. Συνολικά, σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σχεδόν 1.200 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ οι καθημερινές εισαγωγές έχουν πλέον ξεπεράσει τις 200.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε επτά από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν. Η κυρίαρχη υπο-παραλλαγή στη χώρα μας, με βάση τα κρούσματα που περνούν από γονιδιακό έλεγχο, είναι η EG.5 ή «Eris» (40%) ακολουθούμενη από την XBB.1.5 (29%).

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ) να προετοιμαστούν για πιθανή πίεση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθώς και να εξετάσουν μια σειρά μέτρων δημόσιας υγείας για τη μείωση των επιπτώσεων των παθογόνων του αναπνευστικού συστήματος που κυκλοφορούν αυτό τον χειμώνα.

Οι συστάσεις από την ευρωπαϊκή υγειονομική αρχή διατυπώνονται καθώς οι επισκέψεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη για αναπνευστικές παθήσεις έχουν αυξηθεί σταδιακά από τον Σεπτέμβριο και διάφορα αναπνευστικά παθογόνα συνυπάρχουν σε ποικίλα επίπεδα, συμβάλλοντας στην αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας.

Στα προτεινόμενα μέτρα του ECDC είναι και ο εμβολιασμός των πιο ευάλωτων ατόμων κατά του SARS-CoV-2 και της γρίπης (καθώς και του RSV στις χώρες που εισάγουν αυτό το εμβόλιο), προκειμένου να αποφευχθεί η εξέλιξη της λοίμωξης σε σοβαρή νόσο. Έκκληση προς τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν εναντίον της γρίπης, του κορωνοϊού αλλά και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) απηύθυνε η αρμόδια υγειονομική Αρχή των ΗΠΑ (CDC) τονίζοντας παράλληλα ότι αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών με σοβαρό πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C).

Η γρίπη έχει αρχίσει, επίσης, να κυκλοφορεί έντονα και η χώρα μας έχει μπει στην εποχή της υψηλής δραστηριότητάς της. Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει άνω του ορίου του 10% στην Ελλάδα που αποτελεί ενδεικτικό εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC. Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν τέσσερα νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δηλώθηκε ακόμη ένα σοβαρό κρούσμα αναδρομικά. Από την αρχή της εφετινής επιτήρησης, έχουν νοσηλευτεί με γρίπη 14 ασθενείς και έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι.

Πηγή: ygeiamou.gr