Skip to main content

Η αύξηση κρουσμάτων πάει πίσω το άνοιγμα της αγοράς - Η νέα ημερομηνία-στόχος

Κατεβασμένα προβλέπεται να παραμείνουν τα ρολά των καταστημάτων από τις 29 Μαρτίου, αφού η αύξηση κρουσμάτων δεν επιτρέπει το άνοιγμά τους.

Τo τρίτο κύμα κορωνοϊού στη χώρα είναι γεγονός και μετά την ραγδαία άνοδο κρουσμάτων, η πίεση έχει περάσει στα νοσοκομεία που δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις νοσηλείες τόσο στις ΜΕΘ, όσον και στις απλές κλίνες Covid.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή εικόνα από το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, όπου ασθενείς είχαν διασωληνωθεί σε απλό θάλαμο Covid, αφού δεν υπήρχε κενή κλίνη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Πίεση εμφανίζεται και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αφού ενδεικτική ήταν η κατάσταση χθες στο νοσοκομείο Παπανικολάου όπου έμειναν κενά μόλις τρία κρεβάτια ΜΕΘ μετά τη λήξη της εφημερίας.

Και ενώ η χώρα συνεχίζει να βαδίζει στον ρυθμό τετραψήφιων κρουσμάτων με απανωτά ρεκόρ διασωληνωμένων, χθες ήρθε ένα πρώτο βήμα χαλάρωσης με το άνοιγμα των κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και περιποίησης άκρων, όπως και των αρχαιολογικών χώρων.

Στην αναμονή το λιανεμπόριο

Ενώ υπήρχε αρχικά η πεποίθηση ότι το λιανεμπόριο θα μπορέσει να επανέλθει στους ρυθμούς προ πανδημίας από τις 29 Μαρτίου, αφήνοντας πίσω lockdown και click away, το άνοιγμα πηγαίνει πίσω λόγω της έξαρσης κρουσμάτων.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε «αδύνατο» το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου «με τα δεδομένα που έχουμε τώρα»

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος τόνισε χθες στον ΣΚΑΪ ότι οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο θα ληφθούν την Παρασκευή, αφού πρώτα εξεταστεί η πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και ειδικά την Τρίτη και την Τετάρτη. Αντίστοιχη τοποθέτηση έγινε και από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου και ανέφερε ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή.

Ωστόσο η κατάσταση στο ΕΣΥ και η κορύφωση της πορείας των κρουσμάτων η οποία ακόμη δεν έχει έρθει σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς φαίνεται πως μεταθέτει το άνοιγμα των καταστημάτων κατά μία εβδομάδα.

Έτσι ο στόχος φαίνεται να μπαίνει για τις 5 Απριλίου, προκειμένου να έχει φανεί και το επιδημιολογικό αποτύπωμα του ανοίγματος των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η τοποθέτηση του καθηγητή Αλκιβιάδη Βατόπουλου που είναι μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, πως είναι πολύ δύσκολο να αποφασιστεί άνοιγμα του λιανεμπορίου με 2.000 κρούσματα την ημέρα.

Ως εκ τούτου στην περίοδο του Πάσχα οριοθετείται η επόμενη ημερομηνία σταθμός για νέα χαλάρωση των μέτρων.

Πάντως όταν το λιανεμπόριο ανοίξει, αυτό θα συμβεί αξιοποιώντας το 13032 και πιθανότατα θα επιλεγεί το click away και στην συνέχεια θα απελευθερωθεί η αγορά με περιορισμό μόνο ως προς τα τετραγωνικά του καταστήματος.

Σχολεία και εστίαση

Όσο για τα σχολεία, το άνοιγμά τους μετατίθεται πολύ αργότερα του λιανεμπορίου Το σενάριο κάνει λόγο για άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων στις 12 Απριλίου. Όσο για τα Δημοτικά, το κουδούνι σχεδιάζεται να χτυπήσει ξανά στις 19 Απριλίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από τις διακοπές του Πάσχα.

Πάντως ακόμη δεν υπάρχει βεβαιότητα για τίποτα αφού όπως έχει τονιστεί κατ επανάληψη από κυβερνητικά στελέχη δεν υπάρχει προς το παρόν εισήγηση από τους λοιμωξιολόγους για την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες.

Η διαφαινόμενη παράταση στην ημερομηνία ανοίγματος του λιανεμπορίου φέρνει πιο πίσω και το πότε θα σηκώσει ρολά η εστίαση. Τα καφέ και τα εστιατόρια πιθανότατα να ανοίξουν στις 19 Απριλίου σε εξωτερικούς χώρους και με περιορισμό ως προς τον αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, με προϋπόθεση πάντα η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να το επιτρέπει.