Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021
x

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ 11 ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΜΙΝΚ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Κρούσματα κορωνοϊού σε έντεκα μονάδες εκτροφής γουνοφόρων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας - Τρεις ακόμα κρίθηκαν ύποπτες.

Νέος συναγερμός στη Δυτική Μακεδονία για κρούσματα κορωνοϊού σε φάρμες μινκ. Έντεκα φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων έχουν κρούσματα ενώ τρεις είναι ύποπτες. 

Σύμφωνα με το prlogos.gr, πέρα από την πρώτη στο Βόιο που ακολούθησε θανάτωση 1.800 ζώων, πέντε ακόμα σε Σιάτιστα και Γαλατινή αριθμούν προσβεβλημένα ζώα.

Στην Π.Ε. Καστοριάς τέσσερις μονάδες εκτροφής είναι θετικές, εκ των οποίων οι δύο με μεγάλο αριθμό ζώων, τα οποία όμως είναι ασυμπωματικά. Θετική είναι και μια μονάδα στην Π.Ε. Γρεβενών. Στην Πεπονιά και το Κλήμα της Νεάπολης στο Βόιο, αλλά και στα Γρεβενά υπάρχουν τρεις ακόμα ύποπτες φάρμες που εξετάζονται μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εκτροφείς.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αυτό που προβληματίζει είναι το κατά πόσο συμβάλλουν τα μινκ στη διάδοση του ιού. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά, αφού αποκλείστηκε η μετάλλαξη του ιού μετά από την αποκρυπτογράφηση του γενετικού υλικού μινκ και εργαζομένων. Ο ιός είναι ο ίδιος σε εργαζόμενους και ζώα, αλλά θα ακολουθήσουν και νέες δειγματοληψίες. Σε κάθε περίπτωση οι θετικές εκτροφές μπαίνουν σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης και δεν θα επιβάλλεται πια θανάτωση των ζώων, αφού ούτως ή άλλως υπάρχει διασπορά, όπως αναφέρει το prlogos.gr. Η εξάπλωση ανησυχεί, τα rapid test στους εργαζόμενους συνεχίζονται και τα εκτροφεία ελέγχονται με αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας και στις 90 μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας.

Πηγή: prlogos.gr
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ