Skip to main content

Κορωνοϊός: Ο φόβος του Πάσχα και οι σκέψεις για... τεμαχισμένο οβελία

Εξετάζεται ακόμη και η απαγόρευση πώλησης ολόκληρων αρνιών και κατσικιών, γιατί η σούβλα αποτελεί αφορμή για «κοινωνικότητες»

-Η προετοιμασία που γίνεται από την κυβέρνηση στα ανώτατα κλιμάκιά της είναι για τις ημέρες του Πάσχα, που αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα ορόσημα στη μέχρι σήμερα κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Δεν είναι μόνον η αντιμετώπιση της πιθανής μαζικής εξόδου από τα μεγάλα αστικά κέντρα στα χωριά, που απασχολεί και τον πρωθυπουργό. Είναι και η γενικότερη συμπεριφορά του κόσμου την Κυριακή του Πάσχα, που αποτελεί άλλωστε παραδοσιακά μια ευκαιρία για συναθροίσεις. Στις συσκέψεις του κ. Μητσοτάκη με τους αρμόδιους για την υιοθέτηση και τήρηση των μέτρων, αλλά και με τους αυτοδιοικητικούς, έπεσαν πολλές ιδέες για να μην πάει στράφι η όλη προσπάθεια που έγινε με τα περιοριστικά μέτρα. Εξετάζεται ακόμη και η απαγόρευση πώλησης ολόκληρων αρνιών και κατσικιών, γιατί η σούβλα αποτελεί αφορμή για «κοινωνικότητες». Μέχρι εκεί έφτασαν... Πώς θα γίνει; Με στενά οικογενειακά barbeque και φυσικά με αρνάκι και κατσικάκι στο φούρνο. Αρνί και κατσίκι μόνον τεμαχισμένο... Προτάθηκε μάλιστα και η δημιουργία σποτ για οδηγίες μαγειρικής του πατροπαράδοτου οβελία με άλλους τρόπους αντί της σούβλας... Μπορεί η κουβέντα να μην είναι καν δόκιμη, την ώρα που απειλείται η ζωή, όμως καλύτερα να προλαμβάνεις τα... ατυχήματα παρά να τα θεραπεύεις.

-Με την πανδημία του κορωνοϊού, το έδαφος έχει γίνει γόνιμο για τους ευρωσκεπτικιστές. Το είπε ο Απόστολος Τζιτζικώστας ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Γι' αυτό και κατέθεσε σειρά προτάσεων, προκειμένου η ΕΕ να μην αποδειχτεί κατώτερη των περιστάσεων και σε αυτή την κρίση. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας πάντως δε μάσησε τα λόγια του όταν ρωτήθηκε για τη μέχρι τώρα στάση της ΕΕ στην πανδημία. Ήταν ξεκάθαρος: Δεν είμαι ικανοποιημένος. Διότι άλλο η πρόληψη απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό, άλλο οι αδυναμίες της ΕΕ να επιτελέσει το ρόλο της και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.

-Πρωτοβουλία για τη στήριξη των εξαγώγιμων αγροδιατροφικών προϊόντων έλαβαν ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Κιλτίδης και ο γραμματέας, Φάνης Παπάς. Με επιστολή τους ζητούν τη συγκρότηση μιας επιτροπής, προκειμένου να διατεθούν με διαφανή τρόπο προϊόντα του πρωτογενούς τομέα σε ιδρύματα, νοσοκομεία και ένοπλες δυνάμεις. Για να ρεφάρουν από την απώλεια αγορών, που έχει κάνει πλέον εμφανείς τις επιπτώσεις της σε όλη την αλυσίδα παραγωγής. Είναι μια λύση δοκιμασμένη στο παρελθόν σε άλλες καταστροφές.

-Οργώνουν την Ελλάδα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, και ο γενικός διευθυντής, Γιάννης Καραγιάννης, προκειμένου να καταγράψουν τις ανάγκες των δήμων και των τοπικών κοινωνιών εν μέσω κρίσης του κορωνοϊού. Επίσης, να διαπιστώσουν την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση να λάβουν τα μέτρα που απαιτούνται σε τοπικό επίπεδο. Από το αποτέλεσμα κάνουν καλή δουλειά, όμως δεν αιθεροβατούν. Όπως έλεγαν τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας και το μείζον είναι να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός, να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές και να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες, που θα είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας. Τα αιτήματα της ΚΕΔΕ άλλωστε προς την κυβέρνηση και κυρίως τον υπουργό Εσωτερικών είναι συνεχή. Και οι κ.κ. Παπαστεργίου και Καραγιάννης επισημαίνουν πως ικανοποιούνται σε χρόνο ρεκόρ.