Skip to main content

Κορωνοϊός - Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Πιο μεταδοτική η νέα παραλλαγή από τις ΗΠΑ - Θα έρθει και στην Ελλάδα

«Κυκλοφορεί στις ΗΠΑ και εντοπίζεται στο 40% των κρουσμάτων», σημείωσε ο Θεοκλής Ζαούτης

Πιο μεταδοτικό είναι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που έχει εντοπιστεί στις ΗΠΑ (XBB.1.5), σύμφωνα με όσα ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

«Κυκλοφορεί στις ΗΠΑ και εντοπίζεται στο 40% των κρουσμάτων. Είναι πιο μεταδοτική (παραλλαγή) από άλλα στελέχη και ανήκει στην οικογένεια στελεχών της Ομικρον. Δεν υπάρχει ένδειξη αυτή τη στιγμή, ωστόσο, ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση ή αυξημένη θνησιμότητα. Δεν γνωρίζουμε αν έχει έρθει ήδη στην Ελλάδα, αλλά θα έρθει κι εδώ. Το ψάχνουμε, ίσως έχει έρθει, αλλά σε πολύ μικρό αριθμό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζαούτης, αναφερόμενος στα μέτρα που τίθενται σε ισχύ για ταξιδιώτες από την Κίνα και αν θα πρέπει να γενικευτεί ο κανόνας και για τους Αμερικανούς υπογράμμισε πως «η διαφορά είναι ότι η Κίνα έκανε μία προσπάθεια για μηδενικό κορωνοϊό και, όταν τα μέτρα χαλάρωσαν, εμφάνισε πολλά κρούσματα. Η ανησυχία είναι λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων, όχι λόγω παραλλαγής όπως στις ΗΠΑ».

Ακόμη, ο κ. Ζαούτης σημείωσε πως «δεδομένης της υψηλής ανοσίας στην Ευρώπη, δεν ανησυχούν τα σημερινά δεδομένα της κατάστασης στην Κίνα». Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε στην έξαρση της γρίπης. «Υπάρχει αύξηση όχι μόνο στη γρίπη, αλλά και σε άλλους αναπνευστικούς ιούς. Τα παιδιά κάτω των 2 ετών κολλούσαν ιό, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω των μέτρων και των κλειστών σχολείων, τα παιδιά γενικότερα δεν εκτέθηκαν στον ιό. Τώρα συμβαίνει αυτό».

Για το αν βρισκόμαστε σε φάση κορύφωσης της έξαρσης της γρίπης, απάντησε πως «είμαστε κοντά στην κορύφωση», ενώ συμβούλευσε για άλλη μία φορά να μένουν στο σπίτι τα παιδιά που είναι με ιό και να αποφεύγουν επαφές με ηλικιωμένους ή ευάλωτους.

Τέλος, για τα φάρμακα, τόνισε πως «επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση, να πούμε ότι τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση, καμία αποτελεσματικότητα απέναντι στους ιούς».