Skip to main content

Κορωνοϊός: Ανοίγουν δραστηριότητες στις 5 Απριλίου - Προτεραιότητα αγορά-σχολεία

Βάζοντας ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα self test, η κυβέρνηση εξετάζει το άνοιγμα δραστηριοτήτων αρχές Απριλίου.

Ολοένα και πιο κοντά στην απόφαση να επαναλειτουργήσουν ορισμένες δραστηριότητες, με χρονικό ορίζοντα τη Δευτέρα 5 Απριλίου, βρίσκεται η κυβέρνηση, εν αναμονή βέβαια και των εισηγήσεων της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων που συνεδριάζουν την προσεχή Τετάρτη αλλά και της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

Η μαζική χρήση των self test καθώς και ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού αποτελούν συμπληρωματικά όπλα στη φαρέτρα των αρμόδιων αρχών, που συνυπολογίζουν τόσο τη βελτίωση του καιρού όσο και την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Προτεραιότητα, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα κυβερνητικά στελέχη, δίνεται στην αγορά και τα σχολεία, δραστηριότητες μάλιστα στις οποίες τα εβδομαδιαία self test θα είναι υποχρεωτικά.

Η διάθεσή των self test, όπως έχει ανακοινωθεί, θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία της χώρας. Θα είναι διαθέσιμο ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών για όλους τους πολίτες.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπ. Ανάπτυξης με αυτό τον τρόπο ανοίγει πλέον ο δρόμος προκειμένου στις 5 Απριλίου να επανεκκινήσει σε πρώτη φάση το λιανεμπόριο, όπως εξάλλου έχει εισηγηθεί εδώ και καιρό.

Τα επόμενα βήματα για την κοινωνία και την αγορά περιέγραψε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Όπως είπε, μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθούν οι ημερομηνίες. Πάντως «τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, κι από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους», όπως ανέφερε. Στις κυβερνητικές προθέσεις πάντως, σε περίπτωση αδυναμίας ολοκλήρωσης του τεστ στο σπίτι, είναι αυτό να διενεργείται από φαρμακοποιούς επ’ αμοιβή – προτείνεται δύο ευρώ έκαστο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ANT1 σημείωσε ότι «ο στόχος της κυβέρνησης, εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση το επιτρέψει, είναι να προχωρήσει σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων του κορωνοϊού και στο άνοιγμα δραστηριοτήτων -όπως του λιανεμπορίου- με αυστηρούς κανόνες».

Όπως είπε, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία με πρώτα τα γυμνάσια και τα λύκεια.

«Θέλουμε να γίνουν προσαρμογές στα μέτρα, να δοθούν “ανάσες” στην κοινωνία και να επιτραπούν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ν. Κεραμέως: Προς άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων την επόμενη εβδομάδα

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο Mega, είπε πως αυτό προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα.

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία. Είχαμε συζήτηση την Παρασκευή με την επιτροπή, και παρουσιάσαμε ένα πλήρες σχέδιο για το άνοιγμα σε πρώτη φάση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή γυμνασίων και λυκείων. Ο στόχος είναι για την άλλη εβδομάδα κάποια στιγμή. Θα συνοδεύεται από το συμπληρωματικό μέτρο του self-testing για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τεστ μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως μιλώντας στο Mega.

«Το τεστ αυτό θα το παίρνουν οι γονείς δωρεάν από τα φαρμακεία», συνέχισε εξηγώντας πως δικαιούται κάθε παιδί, όπως και κάθε ενήλικας, τέσσερα τεστ τον μήνα.

«Κάθε Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν το self-test, με στόχο να θωρακίσουμε όσο μπορούμε τα σχολεία μας. Σε περίπτωση που το τεστ βγαίνει θετικό, προβλέπεται επαναληπτικό σε ένα από τα κέντρα όπου διενεργούνται τα τεστς. Όλα τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν, όπως μάσκες, διαλείμματα, αποστάσεις», είπε.

Μιλώντας για το τι θα γίνει με τα δημοτικά, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι «είναι μια δυναμική διαδικασία και τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Συζητάμε κάθε βήμα με τους ειδικούς, θα περιμένουμε τις εισηγήσεις τους και αυτή την εβδομάδα. Στόχος είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στη διά ζώσης εκπαίδευση. Η τηλεκπαίδευση είναι λύση ανάγκης».

Επιπλέον, όσον αφορά τον προγραμματισμό του σχολικού έτους, έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν θα διεξαχθούν μαθήματα κατά τις ημέρες του Πάσχα, ότι θα υπάρξει παράταση του σχολικού έτους μέσα στον Ιούνιο, καθώς, επίσης, ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά εντός Ιουνίου (με τη μειωμένη ύλη που ήδη έχει ανακοινωθεί).

Για τη διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων αλλά και το άνοιγμα των υπόλοιπων εκπαιδευτικών δομών, ακόμη το υπουργείο δεν έχει λάβει κάποια απόφαση.