Skip to main content

Κορωνοϊός: Προβληματισμός για τους οικοδόμους στη Θεσσαλονίκη

Ελλιπή μέτρα φύλαξης για όσους εργάζονται ακόμα σε εργοτάξια καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων. Χωρίς επίδομα όσοι σταμάτησαν να δουλεύουν.

Αρκετά είναι το προβλήματα που έχει φέρει η πανδημία του κορωνοϊού στον οικοδομικό κλάδο και στους εργαζόμενους σε αυτόν, τόσο στις εργασίες που συνεχίζονται, όσο και σε εργασίες που έχουν σταματήσει.

Όπως αναφέρει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, παραμένουν τεράστιες ελλείψεις όσον αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας καθώς και θέματα που αφορούν τη μετακίνηση των οικοδόμων προς και από το χώρο εργασίας τους (πχ εργοτάξια Μετρό, Αεροδρομίου) είτε με αστικές συγκοινωνίες, είτε με συνωστισμό σε εταιρικά αυτοκίνητα.

Ωστόσο το Συνδικάτο τονίζει πως συνεχίζεται η εντατικοποίηση της εργασίας «με ατέλειωτα ωράρια και δουλειά το Σαββατοκύριακο που εκθέτουν ακόμη περισσότερο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων».

Μεγάλο πρόβλημα ωστόσο παρατηρείται σύμφωνα με το Συνδικάτο Οικοδόμων με τα ολιγομελή συνεργεία, τριών έως τεσσάρων ατόμων,  που σταμάτησαν την εργασία τους σε μικρές ιδιωτικές οικοδομές, σε ανακαινίσεις (ελαιοχρωματισμοί, πλακάκια, μονώσεις) λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τονίζεται μάλιστα ότι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς μεροκάματο και χωρίς κανένα εισόδημα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ζητείται να παρθούν άμεσα τα μέτρα ασφαλείας για όσους εργάζονται ακόμα, αλλά και να υπάρξει μέριμνα για να λάβουν το επίδομα όσοι σταμάτησαν να εργάζονται λόγω της πανδημίας.