Skip to main content

Κορωνοϊός: Σε δεινή οικονομική κατάσταση οι ωρομίσθιοι καθηγητές

Aν και εργάζονταν από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020, μέχρι σήμερα δεν τους έχουν καταβληθεί οι δεδουλευμένες αποδοχές

Οι ωρομίσθιοι καθηγητές και σύμβουλοι που εργάζονται στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη καθώς όπως λέει δεν έχουν υπαχθεί σε κανένα μέτρο από αυτά, που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων.

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής, αν και εργάζονταν από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020, μέχρι σήμερα δεν τους έχουν καταβληθεί οι δεδουλευμένες αποδοχές και οι ασφαλιστικές τους εισφορές.

«Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκονται, εκείνοι οι καθηγητές και οι σύμβουλοι, που απασχολούνται αποκλειστικά σε Σ.Δ.Ε. και οι οποίοι θα λάβουν με τόσο μεγάλη καθυστέρηση ένα μόνο μέρος των δεδουλευμένων τους σε περίοδο κρίσης», σημειώνει. 

«Σε αυτή τη ζοφερή υγειονομική αλλά και οικονομική συγκυρία, οι ωρομίσθιοι καθηγητές και οι σύμβουλοι των ΣΔΕ βιώνουν και την απόλυτη αβεβαιότητα για την τύχη των αμοιβών και των ασφαλιστικών εισφορών τους για την περίοδο, που τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ήδη από τις αρχές Μαρτίου. Για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς στα σχολεία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και τις εκπαιδευτικές δομές του Ο.Α.Ε.Δ., έχει εξασφαλιστεί η καταβολή αμοιβών και ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο αυτή, όχι όμως και για τους απασχολούμενους στα Σ.Δ.Ε. Ούτε όμως και την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους  800 €,  μπορούν να λάβουν καθώς δεν είναι όλοι αυτοπασχολούμενοι για να διαθέτουν σχετικό ΚΑΔ», λέει ο Χρήστος Γιαννούλης.

Μάλιστα σημειώνει, ότι οι ωρομίσθιοι καθηγητές και οι σύμβουλοι στα Σ.Δ.Ε. κινδυνεύουν να μη λάβουν καμία αμοιβή ή αποζημίωση για το διάστημα, που τα σχολεία παραμένουν κλειστά και τούτο θα έχει τραγικές συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ιδιαίτερα δε για εκείνους, που έχουν τα Σ.Δ.Ε. ως αποκλειστική απασχόληση.

«Δυστυχώς οι ωρομίσθιοι καθηγητές των ΣΔΕ αν και παρέχουν την ίδια δουλειά με τους συναδέλφους τους, δεν απολαμβάνουν την ίδια μεταχείριση με αυτούς», τονίζει.

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Χρ. Γιαννούλης, προς τους  αρμόδιους Υπουργούς ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης, όπως να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα και οι ασφαλιστικές εισφορές, να εξασφαλιστεί ότι όλες οι χαμένες διδακτικές ώρες θα αναπληρωθούν όταν ανοίξουν τα σχολεία και να επεκταθεί με νομοθετική ρύθμιση το δικαίωμα λήψης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και σε αυτούς, ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

«Είναι τα λιγότερα που πρέπει να κάνουμε, ώστε να αρθεί η διακριτική μεταχείριση σε βάρος τους», καταλήγει ο βουλευτής.

Πηγή φωτό: Pixabay