Skip to main content

Κορωνοϊός: Στο κόκκινο επίπεδο από σήμερα η Θεσσαλονίκη-Όλα τα μέτρα που ισχύουν

Η πόλη μπήκε στο επίπεδο τέσσερα, του αυξημένου κινδύνου, μαζί με Λάρισα και Ροδόπη. Στα1.955 τα ενεργά κρούσματα εντός του νομού Θεσσαλονίκης

Επίσημα στο κόκκινο επίπεδο μπήκε από σήμερα η Θεσσαλονίκη η οποία βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η πόλη μπαίνει στο επίπεδο τέσσερα, του αυξημένου κινδύνου για τον κορωνοϊό, μαζί με Λάρισα και Ροδόπη, την ώρα που ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε χθες ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1.955 κρούσματα και 4.399 στενές επαφές που βρίσκονται σε κατ'οίκον απομόνωση, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει ανέβει τις τελευταίες ημέρες στα 35,2 έτη.

Παρότι το επίπεδο 4 χαρακτηρίζεται lockdown, υπάρχουν σημαντικές διαφορές με το καθεστώς που είχε επιβληθεί τον περασμένο Μάρτιο. Και τούτο διότι τώρα τα εμπορικά καταστήματα και τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά, σε αντίθεση με το πρώτο κύμα της πανδημίας όπου είχαν κλείσει.

Ωστόσο, τα καταστήματα της εστίασης θα κατεβάσουν εκ νέου ρολά και θα μπορούν να εξυπηρετούν την πελατεία τους μόνο μέσω take away και delivery. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχολικά κυλικεία εξαιρούνται του μέτρου και θα λειτουργούν κανονικά σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Πλήρης αναστολή λειτουργίας επιβάλλεται στη Δικαιοσύνη, σε Συνέδρια και εκθέσεις, Αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, Κινηματογράφους, Παιδότοπους, Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ, Μουσικές σκηνές και Γυμναστήρια.

Όσον αφορά το λιανεμπόριο, τα καταστήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας και περιορισμό βάσει εμβαδού 1 άτομο ανά 10 τμ (4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον).

Ακόμα θα επιβληθεί αναστολή συναθροίσεων, ενώ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς επιβάλλεται περιορισμός επιβατών στο 65% της πληρότητας. Στα ταξί επιτρέπεται μέχρι ένας επιβάτης ενώ ισχύει περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 3 άτομα.

Δείτε αναλυτικά όλα τα μέτρα εδώ

Από το πράσινο στο κίτρινο

Παράλληλα, ανακοινώθηκε  πως από σήμερα , ανεβαίνουν στο επίπεδο 3 οι εξής Περιφερειακές Ενότητες:

Πέλλας

Χαλκιδικής

Πιερίας

Ημαθίας

Κιλκίς

Δράμας

Έβρου

Ξάνθης

Καβάλας

Επίσης, ανεβαίνουν από το επίπεδο 1 στο επίπεδο 2, δηλαδή από το πράσινο στο κίτρινο επίπεδο οι Περιφερειακές Ενότητες:

Μεσσηνίας

Αρκαδίας