Skip to main content

Κορωνοϊός: Θέμα ημερών η χορήγηση στην Ελλάδα του φαρμάκου σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς

Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα καθορίσει το πλαίσιο χορήγησής του σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση - Πότε θα αρχίσει να χορηγείται

Σε δέκα ημέρες, το πρώτο αντι-ιικό φάρμακο κατά της Covid-19, θα αρχίσει να χορηγείται στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς στη χώρα μας. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο παραλαμβάνει 5.000 χάπια της εταιρείας Merck, καθώς αναμένεται η έγκρισή του φαρμάκου από τον Ευρωπαίκό Οργανισμό (ΕΜΑ) μέσα στον Ιανουάριο. Το φάρμακο έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Μ. Βρετανίας.

Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα καθορίσει το πλαίσιο χορήγησής του σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Θα δίνεται στους ασθενείς αμέσως μετά τη διάγνωση, προκειμένου να εμποδίσει τον ιό να αναπαραχθεί μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και συνεπώς την εξέλιξη της νόσου.

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει εγκριθεί από τον ΕΜΑ και το αντι-ιικό φάρμακο της Pfizer.

Ο υπουργός Υγείας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι στην παραλλαγή ‘Ομικρον οφείλεται το 70% του συνόλου των κρουσμάτων και πως έως τώρα, όλοι οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία μας είναι με την παραλλαγή Δέλτα.Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας 5.000 χάπια από την εταιρία MERCK, ανέφερε και ο κ. Πλεύρης. «Με την εταιρία PFIZER», πρόσθεσε, `είμαστε σε επαφή, ώστε όταν το χάπι της λάβει άδεια από τον EMA -αναμένεται από τέλη Ιανουαρίου, έως τα μέσα Φεβρουαρίου- να είμαστε από τις πρώτες χώρες που αρχές Μαρτίου θα το προμηθευτούν». Υπογράμμισε ωστόσο ότι το εμβόλιο είναι αυτό που μας σώζει».

Η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα παραλάβει τα νέα φάρμακα κατά του κορονοϊού, τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

«Θα έχουμε πια στη διάθεσή μας πολύ σύντομα και τα καινούργια φάρμακα για τον κορονοϊό τα οποία θα χορηγούνται τις πρώτες ημέρες από τη στιγμή που κάποιος διαγνωστεί. Είναι φάρμακα τα οποία φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά και κατά της μετάλλαξης Όμικρον».

Πηγή: ΕΡΤ