Skip to main content

Κορωνοϊός: Αργεί το άνοιγμα της αγοράς-Αίνιγμα το Πάσχα στο χωριό

Διστακτικοί οι λοιμωξιολόγοι ώστε να προχωρήσουν σε περαιτέρω άνοιγμα λόγω των αυξημένων κρουσμάτων. Πώς διαμορφώνεται ο σχεδιασμός.

Σε ρυθμούς... κορωνοϊού επιστρέφει από σήμερα η Ελλάδα, καθώς η χθεσινή ημέρα της εθνικής επετείου έβαλε σε δεύτερη μοίρα για λίγες ώρες το τρίτο κύμα της πανδημίας που πλήττει σφοδρά τη χώρα.

Όπως κάθε Παρασκευή έτσι και σήμερα συγκαλείται η συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας, ωστόσο μετά το άνοιγμα κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και αρχαιολογικών χώρων, δεν διαφαίνεται προς το παρόν να αρθεί άλλο μέτρο.

Η 29η Μαρτίου ως ημερομηνία-ορόσημο για το λιανεμπόριο έχει ξεχαστεί, καθώς το σταθερά υψηλό ιικό φορτίο δεν επιτρέπει το άνοιγμα επιπλέον δραστηριοτήτων.

Τα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε τετραψήφιο αριθμό και μάλιστα πολλές φορές άνω των τριών χιλιάδων ανά ημέρα, ενώ προβληματισμός επικρατεί για την αύξηση των διασωληνωμένων που χθες έφτασε τους 706, δείγμα της υψηλής πίεσης που δέχεται πια το σύστημα υγείας.

Ο σχεδιασμός

Και ενώ η 29η Μαρτίου αποτελεί παρελθόν, η 5η Απριλίου μπορεί να είναι το νέο ορόσημο, όμως οι λοιμωξιολόγοι όμως με τον τρόπο που εξελίσσεται η πανδημία οι λοιμωξιολόγοι αποφεύγουν να μιλήσουν με συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Πάντως, η ανάλυση των λυμάτων δείχνει, τουλάχιστον, μια τάση σταθεροποίησης. Τάση που πρέπει να εδραιωθεί για να αρχίσουμε να ελπίζουμε σε μείωση των κρουσμάτων και επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Σύμφωνα με πληροφορίες από το iefimerida.gr, από το κυβερνητικό επιτελείο έχουν κάνει σαφές πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου αποτελεί προτεραιότητα, αλλά την ίδια ώρα κάθε βήμα που επιλέγεται να γίνει έχει ως στόχο να μην μας φέρει προ πισωγυρίσματος. Κοινώς το δόγμα «ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει» παίζει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις.

Τούτων δοθέντων, κάθε προγραμματισμός φαίνεται πως πλέον συμπαρασύρεται όσο το άνοιγμα του λιανεμπορίου καθυστερεί. Σχολεία, εστίαση και άλλες οικονομικές δραστηριότητες θα πρέπει να περιμένουν τα καταστήματα να σηκώσουν ρολά για να πάρουν και αυτά σειρά με ορίζοντα το Πάσχα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυβέρνηση επιθυμεί πριν το Πάσχα να δει την αγορά να λειτουργεί στο σύνολό της, έστω και υπό το καθεστώς αυστηρών περιορισμών.

Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις το Πάσχα

Το νέο αίνιγμα για κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους είναι πια το τι θα γίνει με τις μετακινήσεις το προσεχές Πάσχα.

Αν και αρχικά είχε ειπωθεί ότι οι Έλληνες θα κάνουν Πάσχα όπως το 2019 και όχι όπως το 2020, πλέον υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στις τάξεις των επιστημόνων.

«Είναι λίγο πρόωρο να δούμε αν μπορούν να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα. Έτσι μεταδόθηκε ο ιός σε όλη την Ελλάδα. Για να γίνει κάποιο άνοιγμα πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα. Έχουμε τη μετάλλαξη που έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά έχουμε και το εμβόλιο, και το αυξημένο testing. Εγώ δεν μπορώ 40 ημέρες πριν το Πάσχα να έχω άποψη για το τι θα γίνει τότε», είπε από την πλευρά του ο κ. Βατόπουλος.

Το στίγμα το έδωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, που σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι «δεν είμαστε ακόμα σε θέση να θέσουμε τόσο μακρινούς στόχους».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία του για τον εορτασμό της Ανάστασης του Θεανθρώπου, αφού επισήμανε ότι το ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό είτε λόγω εμβολιασμού, είτε λόγω νόσησης θα φτάσει έως και 40%.