Skip to main content

Κουτσοσταμάτη: Να αρχίσουμε να ακούμε περισσότερο τη λέξη «αλληλεγγύη»

Άρθρο στη Voria.gr της Σάντυς Κουτσοσταμάτη, υποψήφιας Περιφερειακής Συμβούλου Θεσσαλονίκης με την «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα.

της Σάντυ Κουτσοσταμάτη*

Δυστυχώς, οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της κρίσης, όξυναν τα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, και του κοινωνικού αποκλεισμού. Το άγχος, τα ψυχοσωματικά και τα αυτοάνοσα νοσήματα, χτύπησαν την πόρτα πολλών οικογενειών. Έτσι, ως μητέρα, ψυχοθεραπεύτρια αλλά και ενεργή πολίτης, δεν μπορώ να απαντήσω στην απαξίωση μέσα από αδράνεια, αλλά μόνο μέσα από ενεργοποίηση και δράση.

Η ψυχική υγεία πλέον, δεν αφορά μόνο τους λίγους, αφορά όλους μας. Και πέρα από τα ζητήματα υγείας, μια σειρά από άλλα βαθιά κοινωνικά θέματα όπως η διαπαιδαγώγηση, οι εθισμοί, οι αναπτυξιακές δυσκολίες, δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους, χρειάζονται ενεργοποίηση και συνεργασία για να αντιμετωπιστούν.

Στόχος μου είναι να δουλέψω μαζί με τις νέες μητέρες, τις έγκυες γυναίκες, μαζί με τους γονείς, τους εφήβους και τις οικογένειες, μαζί με όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα βάζοντας σε προτεραιότητα τις πραγματικές ανάγκες και τα ζητήματα της ψυχικής υγείας.

Και ταυτόχρονα, στόχος μας πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της συμμετοχής των ανθρώπων με αναπηρίες σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς εμπόδια ξεκινώντας από τα πιο απλά ζητήματα της καθημερινότητας όπως είναι οι μετακινήσεις μέσα στην πόλη, που πολλές μετατρέπετε σε σκληρή δοκιμασία για πολλούς συμπολίτες μας. Ως κοινωνία χρειάζεται να ακούσουμε και να δουλέψουμε για να γίνει πράξη το μότο ζωής και αξιοπρέπειας των ΑμεΑ: «Τίποτα Για Εμάς, Χωρίς Εμάς».

Και για όλα αυτά τα ζητήματα, έχει μεγάλη σημασία να μπορέσουμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς, τις ενώσεις και τους συλλόγους, να δημιουργήσουμε σταθερές δομές, στις οποίες θα μπορεί ο καθένας από εμάς να απευθυνθεί, να ενημερωθεί και λάβει ουσιαστική βοήθεια. Ένα Κέντρο απεξάρτησης των εφήβων από το ίντερνετ και την οθόνη, η δημιουργία ενός Κέντρου για Νέους Γονείς, η ενίσχυση δομών όπως οι Τράπεζες Μητρικού Γάλακτος μπορούν να προσφέρουν σε μόνιμη βάση, συμβουλές, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, πρακτικές λύσεις σε πολλά προβλήματα.

Η σημαντικότερη επένδυση μιας κοινωνίας είναι τα παιδιά και οι έφηβοι, οι έγκυες γυναίκες και οι νέες μητέρες. Η μέριμνα που αφορά σε θέματα ψυχικής υγείας μπορεί να προστατέψει το παιδί, τον έφηβο αλλά και τους ενήλικες, που είτε είναι, είτε κάποια στιγμή θα γίνουν γονείς. Και ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της περιφερειακής διοίκησης είναι το ότι αποτελεί το θεσμό που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες και μαζί με τους φορείς και τους συλλόγους, που κάνουν σπουδαίο έργο, μπορεί να λύσει άμεσα και αποτελεσματικά πολλά ζητήματα και στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας, που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών.

Είναι σημαντικό να αρχίσουμε να ακούμε όλο και περισσότερο τη λέξη «αλληλεγγύη», γιατί αλληλεγγύη σημαίνει είναι να νοιάζομαι για τον συμπολίτη μου, να νοιάζομαι για το συνάνθρωπό μου. Αλληλεγγύη σημαίνει ότι κανείς δεν μένει πίσω, κάνεις δεν μένει μόνος του. Σημαίνει μια πιο ανθρώπινη κοινωνία, μια πιο ανθρώπινη Θεσσαλονίκη.

*Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη είναι υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα