Skip to main content

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση βάζει σε καραντίνα τα εργασιακά δικαιώματα

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής να «σταματήσει να κουνά το δάχτυλο της "ατομικής ευθύνης" στο λαό».

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε ο ελληνικός λαός να βγει όρθιος από αυτή τη δοκιμασία προστατεύοντας τη ζωή του, τη ζωή των παιδιών του και τα δικαιώματά του μέσα στους τόπους δουλειάς» τόνισε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την κύρωση των ΠΝΠ με μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

«Μένουμε δυνατοί, δεν μένουμε όμως σιωπηλοί, και σας λέμε ότι ιδιαίτερα τώρα, με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, βάζετε σε καραντίνα εργασιακά δικαιώματα, ακόμα και αυτό της συνδικαλιστικής δράσης, μόνο και μόνο για να στηρίξετε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους» επισήμανε.

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν ακυρώνει τις πάνω από 100.000 απολύσεις τον μήνα Μάρτιο και την ίδια στιγμή δίνει «νέα εργαλεία στη μεγάλη εργοδοσία για να ποδοπατήσει όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει και να απαλλαγεί από χιλιάδες θέσεις εργασίας» και υπογράμμισε ότι η λύση είναι μία: «Πάγωμα όλων των αντεργατικών σχεδίων αμέσως, να μην τολμήσετε να προχωρήσετε σε καμία μείωση προσωπικού, καμία μείωση μισθών, να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τις επιχειρήσεις».

Αναφέρθηκε σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες και επισήμανε ότι αρκετές κατηγορίες αυτών δεν εντάσσονται για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου στους δικαιούχους «του πενιχρού έστω έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα δεν προβλέπονται μέτρα ουσιαστικής ανακούφισής τους, όπως δεν λαμβάνονται και μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων».

Είπε ότι η κυβέρνηση «στο όνομα της "ατομικής ευθύνης", φιμώνει κάθε διαφορετική φωνή που μάχεται για τα οξυμένα προβλήματα και αναδεικνύει τις ελλείψεις και τις ευθύνες, και αυτή η φίμωση αφορά και πολιτικά κόμματα, όπως το ΚΚΕ, και τους υγειονομικούς και άλλους εργαζόμενους και τα σωματεία τους».

Τόνισε ότι η ατομική ευθύνη εμπεδώνεται όταν «συμβαδίζει με την συλλογική ευθύνη για δράση και διεκδίκηση ώστε με ευθύνη του κράτους να λυθούν τα άμεσα επείγοντα ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας» και όταν «ένα κράτος, μια κυβέρνηση που έχει την κύρια και πρωταρχική ευθύνη λύνει εδώ και τώρα τα επείγοντα προβλήματα που αφορούν στην υγεία και τα δικαιώματα του λαού».

Κάλεσε την κυβέρνηση να «σταματήσει να κουνά το δάχτυλο της "ατομικής ευθύνης" στο λαό» και με αφορμή τις ουρές στις τράπεζες είπε «πάρτε τώρα μέτρα για πάγωμα οφειλών στην εφορία, αναστολή των πληρωμών σε ΔΕΚΟ, ρύθμιση δόσεων των δανείων, προστασία της πρώτης κατοικίας και θα δείτε πώς αμέσως θα σταματήσει και ο συνωστισμός και οι ουρές».

Επισήμανε ότι η στρατηγική της αναγωγής των πάντων στην «ατομική ευθύνη» έχει στόχο να «κρύψει τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για τις οποίες ευθύνεται συνολικά η πολιτική της ΕΕ, της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης», τις οποίες υιοθέτησαν κατά γράμμα όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλεσε την κυβέρνηση να λύσει όλα τα προβλήματα και να ικανοποιήσει πλήρως τα αιτήματα των υγειονομικών.

Είπε ότι «ο μύθος για αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας έχει ήδη αποκαλυφθεί» και υπογράμμισε ότι «αναδεικνύεται με δραματικό τρόπο η αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης».

Προσέθεσε ότι ακόμα και τώρα η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει νέα δώρα και στους κλινικάρχες και επιχειρηματίες της Υγείας, ύψους 30 εκατ. ευρώ και σε καναλάρχες και σε ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα διόδια.

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα άμεσης επίταξης των ιδιωτικών μονάδων Υγείας, «και όταν λέμε επίταξη εννοούμε επίταξη», της επίταξης όλων των αναγκαίων υλικών και τεχνολογικού εξοπλισμού, για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών, της προμήθειας των νοσοκομείων με όλα τα αναγκαία μέσα που ζητούν οι υγειονομικοί, το άνοιγμα όλων των ΜΕΘ, των αναγκαίων προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού.

«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ την Τρίτη 7 Απρίλη» τόνισε.

Κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς καθώς και μέτρα προστασίας των στρατευμένων και των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, υλοποιώντας και αξιοποιώντας τις 11 προτάσεις του ΚΚΕ και 37 ερωτήσεις που κατέθεσε για το θέμα.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ισότιμη συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όλων των φορέων με δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet και εξασφάλιση Η/Υ ή tablet για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν.

Ζήτησε το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει άμεσα μειωμένη εξεταστέα ύλη για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και επίσημη τοποθέτηση της ημερομηνίας διεξαγωγής τους, «αποκλείοντας κάθετα το ενδεχόμενο του Σεπτεμβρίου».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην βαθιά ύφεση στην οποία μπαίνει η ελληνική οικονομία, ενώ είχε προηγηθεί η επιβράδυνση της οικονομίας στην ΕΕ και άλλες μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες και σημείωσε ότι την κρατική, κεϋνσιανού τύπου παρέμβαση στην οικονομία που εκθειάζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την πολυδιαφημιζόμενη δημοσιονομική χαλάρωση για να στηριχτεί η καπιταλιστική οικονομία «θα την πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι, τα μόνιμα υποζύγια, οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν τα νέα δημοσιονομικά κενά και τις νέες δανειοδοτήσεις».

«Κρατήστε μικρό καλάθι και μην πανηγυρίζετε ούτε για ευρωομόλογα, ούτε για διάφορες αστικές μορφές διαχείρισης που θα μας οδηγήσουν ως λαό, τα λαϊκά στρώματα, δεν εννοώ τους μεγάλους ομίλους σε χειρότερη κατάσταση ακόμα κι απ' τη σημερινή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση της δήθεν προστασίας και ασφάλειας, της αλληλεγγύης. έχει πια αποκαλυφθεί» είπε, τονίζοντας ότι «σήμερα ο κάθε λαός, μόνος του δίνει τη μάχη να επιβιώσει απ' αυτή την πανδημία».

«Αποδεικνύεται και με αυτόν τον τρόπο, και μάλιστα μέσα σε τραγικές στιγμές για τους λαούς της Ευρώπης, ότι η ΕΕ δεν είναι ένωση για το συμφέρον των λαών, αλλά ιμπεριαλιστική καπιταλιστική ένωση κρατών, κι αυτό τα λέει από μόνο του όλα» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, καταλήγοντας: «Γι' αυτό και η ελπίδα βρίσκεται μόνο στην αφύπνιση της μόνης πραγματικής υπερδύναμης που είναι οι ίδιοι οι λαοί. Η πανδημία ας αποτελέσει την αφετηρία για μια συνολική ανατρεπτική πορεία σε όφελος των λαών. Κι αυτό μόνο είναι το αισιόδοξο μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε».