Skip to main content

Κουτσούμπας: Στις 25 Ιούνη να γεμίσουμε τις κάλπες με περισσότερα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ

Χαιρέτισε τους αγώνες των εργατών για να υπερασπιστούν το δικαίωμα σε αξιοπρεπές μεροκάματο και ασφαλείς συνθήκες δουλειάς

Στους μεταλλεργάτες μίλησε νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συγκέντρωση που έγινε στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος.

Χαιρέτισε τους αγώνες των εργατών για να υπερασπιστούν το δικαίωμα σε αξιοπρεπές μεροκάματο και ασφαλείς συνθήκες δουλειάς.

«Το πρόβλημα της δουλειάς με ασφάλεια δεν είναι ούτε "τεχνικό", ούτε έχει να κάνει με το ότι η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και τάχα δεν έχει αρμοδιότητα να πάρει αποφάσεις. Το πρόβλημα είναι ότι για να δουλεύετε με ασφάλεια, για να γυρίζετε σώοι στα σπίτια σας και στις οικογένειές σας, κοστίζουν γι' αυτούς» τόνισε.

«Οι εργολάβοι πουλάνε στους εφοπλιστές την ταχύτητα, το "γρήγορο" για να πάρουν τη δουλειά. Κι αυτό το κάνουν πάνω στις πλάτες σας, με κίνδυνο τις ζωές σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι όπως και στους χώρους δουλειάς, το ίδιο και στις υποδομές, στην πολιτική προστασία, στην Υγεία «κριτήριο για το αν θα παίρνονται μέτρα για την ασφάλεια, είναι το κόστος».

«Αναδεικνύεται καθημερινά ότι το σύνθημα "τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" είναι επίκαιρο όσο ποτέ και εμείς απαντάμε ξεκάθαρα: Εμείς είμαστε με τις ζωές των ανθρώπων», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Αναφέροντας ότι «λένε στους εργάτες να κάνουν υπομονή να εκλεγεί η νέα κυβέρνηση στον αγώνα για την σύμβασή τους» είπε «να μην έχετε καμιά αυταπάτη και καμιά εμπιστοσύνη στην νέα κυβέρνηση της ΝΔ που θα εκλεγεί σε λίγες μέρες. Χωρίς την πίεσή σας, τους αγώνες σας, δεν πρόκειται να σας χαρίσουν τίποτα».

Είπε ότι ο Κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της κυβέρνησης της ΝΔ λένε ότι «έσωσαν» τα ναυπηγεία, όμως «στα Ναυπηγεία Σύρου, οι εργάτες περιμένουν sms για το αν θα πάνε για δουλειά με κουτσουρεμένα δικαιώματα, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν μετατραπεί σε "ειδική οικονομική ζώνη", χωρίς να αναγνωρίζονται οι συλλογικές συμβάσεις, ούτε στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όλοι οι εργαζόμενοι απολύθηκαν και οι όποιες επαναπροσλήψεις γίνονται σε νέα βάση, με την ομηρία των δίμηνων συμβάσεων εργασίας, στο Πέραμα μετράμε νεκρούς και τους σακατεμένους εργαζόμενους».

«Αυτή την ανάπτυξη υποστηρίζει η ΝΔ. Τη βαμμένη στο αίμα των εργατών», τόνισε.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν έκανε υποχρεωτική την ΣΣΕ το 2017, γιατί «τον εμπόδιζαν οι δεσμεύσεις του απέναντι στους εργοδότες και τους εφοπλιστές».

Υπενθύμισε, επίσης, τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι «θα ισοπεδώσουν όποιον σταθεί εμπόδιο στην ανάπτυξη στο λιμάνι», καθώς και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έδωσε τα Ναυπηγεία Σύρου στην ΟΝΕΧ, έφερε το μοντέλο Σύρου στα ναυπηγεία και άνοιξε το δρόμο για να γίνει το ίδιο με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας».

«Δίκαια χαρακτηρίστηκε ο πρώτος ντίλερ της αμερικανικής ΟΝΕΧ στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι και το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να δώσει απάντηση από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων ούτε ως κυβέρνηση ούτε ως αντιπολίτευση. Το απέδειξε η κυβερνητική του πορεία όταν ψήφιζε τα μνημόνια το ένα μετά το άλλο, όταν έφερε νέα αντιλαϊκά μέτρα, όταν συγκυβέρνησε δύο φορές με τη ΝΔ, ενώ στις εκλογές στις 21 Μάη την ίδια διαθεσιμότητα δήλωνε», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε και «στα λεγόμενα "μικρά κόμματα" που εμφανίζονται με πολύ θόρυβο, όπως η Πλεύση Ελευθερίας της Κωνσταντοπούλου και συνήθως εξαφανίζονται αθόρυβα όταν έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους, όπως έγινε στο παρελθόν με το ΛΑΟΣ, τη ΔΗΜΑΡ, τους ΑΝΕΛ και το ΠΟΤΑΜΙ ή τώρα το ΜέΡΑ25» και σημείωσε ότι «ούτε μια φορά δεν έχουμε δει κανέναν από τους υποψηφίους τους εδώ στη Ζώνη, στους αγώνες και στις κινητοποιήσεις σας».

«Υπάρχουν και διάφορα φασιστικά μορφώματα που διεκδικούν την ψήφο του λαού. Ήταν η Χρυσή Αυγή εδώ στη Ζώνη που ήθελε χαμηλά μεροκάματα για να υπερασπίσει τα συμφέροντα των εφοπλιστών, που έλεγε ότι πρέπει να τελειώνουμε με το σωματείο και το ΚΚΕ στη Ζώνη κι έφτασε στο σημείο να προχωρήσει στη δολοφονική επίθεση εναντίον μελών και στελεχών του ΚΚΕ και του προέδρου του συνδικάτου Σωτήρη Πουλικόγιαννη. Η απάντηση των εργατών και του λαού σε τέτοια φασιστικά μορφώματα πρέπει να είναι μία. Να τους απομονώσει από κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιάς, όπως κάνατε με τη δράση σας κι εδώ στη Ζώνη» τόνισε.

Κάλεσε τους εργάτες να εμπιστευτούν το ΚΚΕ και σημείωσε, ότι «οι υποψήφιοι του ΚΚΕ, ο πρόεδρος του Σωματείου σας Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Μάρκος Μπεκρής είναι βγαλμένοι από την εργατική τάξη, με ανιδιοτέλεια στέκονταν δίπλα σε κάθε πρόβλημα των εργαζομένων κι αυτό θα συνεχίζουν να κάνουν».

Αναφέροντας ότι την επομένη των εκλογών «θα κλιμακωθεί η επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό», τόνισε ότι «γι' αυτό εκείνο που κρίνεται σε αυτές τις εκλογές, είναι το αν θα είναι πιο ισχυρό το ΚΚΕ. Αν θα υπάρχουν περισσότεροι εκπρόσωποί του μέσα στη Βουλή που θα αποκαλύπτουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, θα χαλάνε τη σούπα της συναίνεσης κυβέρνησης ΝΔ και της βολικής για το σύστημα αντιπολίτευσης που θα κάνουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα συμπληρώματά τους. Κρίνεται αν θα υπάρχουν κομμουνιστές βουλευτές και στην Α' και στη Β' Πειραιά, αν θα έχει καλύτερες θέσεις μάχης η πραγματική εργατική λαϊκή αντιπολίτευση».

«Στις εκλογές της 25ης Ιούνη η δύναμη του λαού για να αντιμετωπίσει την αντιλαϊκή κυβέρνηση θα μετρηθεί στις ψήφους και στο ποσοστό του ΚΚΕ» σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε στην ομιλία του: «Καλούμε όσους ψήφισαν το ΚΚΕ στις 21 Μάη να το ξανακάνουν, να το δυναμώσουν κι άλλο. Όσοι το σκέφτηκαν, ταλαντεύτηκαν αλλά δεν έκαναν το βήμα, να το τολμήσουν τώρα. Στις 25 Ιούνη να γεμίσουμε τις κάλπες με περισσότερα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ».