Skip to main content

Κορωνοϊός - Σύσκεψη για Κοζάνη: Παράθυρο για άνοιγμα αγοράς την άλλη Δευτέρα

Τι προκύπτει από τη σημερινή ευρεία τηλεδιάσκεψη για την ΠΕ Κοζάνης - Τι ζήτησαν οι φορείς - Δραματική έκκληση για αποφυγή λουκέτων.

Παράθυρο για άνοιγμα του λιανεμπορίου την επόμενη Δευτέρα, 19 Απριλίου, στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, εφόσον το επιτρέψουν τα -επιβαρυμένα αυτήν την περίοδο- επιδημιολογικά δεδομένα, άφησαν οι αρμόδιοι υπουργοί κατά την ευρεία τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου για την κατάσταση με την πανδημία στην περιοχή, με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών.

Όπως ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη, η επιδημιολογική εικόνα της Κοζάνης δείχνει σήμερα κάποια πρόωρα σημάδια βελτίωσης σε σχέση με εχθές, κάτι που αποτυπώνεται εξάλλου και στον αριθμό των κρουσμάτων στην περιοχή. Όσον αφορά τη συνεχόμενη επιδημιολογική επιβάρυνση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε πως υπάρχουν ομάδες ατόμων που δεν τηρούν τα μέτρα, ενώ απέδωσε τον συνεχή αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και στην κόπωση και την κούραση των πολιτών. Οι τοπικές αρχές πάντως ζήτησαν να πραγματοποιηθεί εκτενέστερη έρευνα, ώστε να εντοπιστεί και να επιλυθεί το πρόβλημα.

Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων ζήτησαν οι φορείς - Δραματική έκκληση για αποφυγή λουκέτων

Έχοντας περάσει σχεδόν 250 ημέρες που ο νομός Κοζάνης παραμένει κλειστός λόγω της επιδημίας, οι φορείς ζήτησαν καθολική στήριξη των επιχειρήσεων, απευθύνοντας δραματική έκκληση για να αποφευχθούν τα λουκέτα.

Σύμφωνα με τον Νικόλαο Σαρρή, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοζάνης, «εάν χαθεί και η εορταστική περίοδος του φετινού Πάσχα, πιστεύω πολλά μαγαζιά δεν θα ανοίξουν μετά». Η περιοχή, σημειώνει στη Voria.gr ο ίδιος, δεν αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης, με συνέπεια η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων τόσο το περυσινό Πάσχα του 2020, όσο και τα φετινά Χριστούγεννα αλλά και τις Απόκριες αποτέλεσαν βαρύ πλήγμα στην οικονομία της περιοχής. «Δεν πρέπει να χαθεί κι αυτή η τουριστική περίοδος», τονίζει ο κ. Σαρρής υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το λιανεμπόριο δεν φαίνεται να ευθύνεται για την εξάπλωση της πανδημίας.

Οι φορείς ζήτησαν ακόμη την καθολική στήριξη των επιχειρήσεων, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, την απαλλαγή των οικονομικών τους υποχρεώσεών για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές, τη στήριξη των εργαζομένων με κάλυψη του 80% του μισθολογικού τους κόστους από το κράτος, μαζί με τις εισφορές, για επιχειρήσεις που λειτουργούν, προκειμένου να διατηρηθούν για το επόμενο διάστημα της πανδημίας, την ένταξη όλων των επιχειρήσεων εστίασης του νομού στο πρόγραμμα που έχει εξαγγελθεί για τη στήριξη του κλάδου αλλά και την επέκταση του εν λόγω προγράμματος και σε άλλους κλάδους για την ΠΕ Κοζάνης.

Ακόμη, ζήτησαν να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να ενισχυθεί υγειονομικά, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμούς.

«Η περιοχή μας δεν πλήττεται μόνο από την πανδημία», επεσήμανε ο κ. Σαρρής και εξήγησε: «Είμαστε η πρώτη περιφέρεια στην ανεργία στην Ευρώπη, η πρώτη περιφέρεια στη μείωση του ΑΕΠ, η πρώτη περιφέρεια στη μείωση και στη γήρανση του πληθυσμού αλλά και η πρώτη περιφέρεια στη μείωση των εξαγωγών. Όλα αυτά, μαζί με την απολιγνιτοποίηση και την πανδημία δημιουργούν καταστάσεις ερημοποίησης της περιοχής. Συσσωρευτικά δεν είναι δείγματα καλά, το ζητούμενο είναι να διατηρηθούν όχι μόνο οι επιχειρήσεις αλλά και η ίδια η κοινωνία», κατέληξε ο κ. Σαρρής.