Skip to main content

Κραυγή αγωνίας από τους εργολήπτες της Β. Ελλάδας

Την έντονη ανησυχία για τον κλάδο τους εκφράζουν οι εργολήπτες της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι βλέπουν το επάγγελμά τους να οδηγείται στον αφανισμό.
Την έντονη ανησυχία για τον κλάδο τους εκφράζουν οι εργολήπτες της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι βλέπουν το επάγγελμά τους να οδηγείται στον αφανισμό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Πιστοποιημένων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΠΕΔΕΘ&ΚΜ), Γιώργος Γάγαλης τα δημόσια έργα είναι σε «λήθαργο» με μόλις 3,9% συμμετοχή στο ΑΕΠ για το 2010 όταν το 2000 συμμετείχαν με ποσοστό της τάξης του 8,5%. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο ίδιος, «η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε πρωτοφανή ύφεση   που φθάνει στο 25% μόνο για το 2010 μετά από ιδιαίτερα δύσκολη δεκαετία λόγω των άστοχων επιλογών όλων των κυβερνήσεων αυτής της περιόδου».

Καίριο πλήγμα, όπως τονίζει ο κ. Γάγαλης, για μεγάλο τμήμα των εργοληπτικών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο,  όλα αυτά τα χρόνια αποτέλεσε η ολιγοπώληση του κλάδου από ελάχιστους κατασκευαστικούς ομίλους .

Στην πρόσφατη  Τακτική Γενική Συνέλευση μελών της ΣΠΕΔΕΘ&ΚΜ ο
πρόεδρος του ΣΠΕΔΕΘ&ΚΜ ζήτησε μεταξύ άλλων την παρέμβαση του κλάδου στη διαβούλευση για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου στήριξης, καθώς όπως είπε πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει διαχωριστική γραμμή των μικρών από τα μεγάλα έργα  και να ληφθούν μέτρα για τη διασπορά του αντικειμένου.

Από την πλευρά τους οι εργοληπτικές επιχειρήσεις ζήτησαν, μεταξύ άλλων, μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας , ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και διασπορά του ελάχιστου τεχνικού αντικειμένου σε μικρομεσαία έργα με κέντρο βάρους την περιφέρεια .

Ο κ. Γάγαλης επισήμανε ακόμη, ότι τον τελευταίο χρόνο μετά την κυβερνητική αλλαγή δεν υπήρξαν μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας, καθώς όπως τόνισε «η κυβέρνηση περιορίζεται σε εισπρακτικά μέτρα, αμφίβολης αποτελεσματικότητας χωρίς αναπτυξιακή προοπτική».

Ο πρόεδρος του συνδέσμου με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου  που αφορούν στο σύμφωνο ρευστότητας κυβέρνησης –τραπεζών για την τόνωση της αγοράς, χαιρέτισε την πρωτοβουλία εκφράζοντας την ελπίδα  να ωφεληθεί  από αυτή την πρωτοβουλία και ο κλάδος των κατασκευαστικών επιχειρήσεων.