Skip to main content

Κραυγές και… δώρα στο δείπνο του ΒΕΘ, η Επίτροπος Ισότητας στη Θεσσαλονίκη, η κομμένη κολόνα στη Χαλκιδική και η τέχνη στο Θεαγένειο

Τι έγινε στο εορταστικό δείπνο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Πότε έρχεται στη Θεσσαλονίκη η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ισότητα Χέλενα Ντάλι. Σε ποια περιοχή της Χαλκιδικής η ηλεκτροδότηση εξαρτάται από μία… κομμένη κολώνα και πως ο 9ος όροφος του Θεαγενείου νοσοκομείου μετατρέπεται σε χώρο τέχνης

Η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοΐχοδη στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για Πέμπτη φορά στην πολιτική του διαδρομή έχει αναλυθεί επαρκώς τις ημέρες που ακολούθησαν τον μίνι – ανασχηματισμό στις αρχές της χρονιάς. Ταυτόχρονα σε αυτές τις λίγες ημέρες επιβεβαιώνεται ότι η αύξηση της εγκληματικότητας τους τελευταίους μήνες λαμβάνει μόνιμα χαρακτηριστικά, αφού μόνο τις τελευταίες δύο – τρεις ημέρες είχαμε στην Αττική μια μαφιόζικη δολοφονία και την αποκάλυψη ενός ακόμη κυκλώματος παιδικής πορνείας, ενώ παράλληλα σχεδόν σε καθημερινή βάση αποκαλύπτονται βαρύτατα ποινικά εγκλήματα κατά της ζωής. Και στη γωνία υπάρχει πάντα η επανεμφάνιση της εγχώριας τρομοκρατίας, που ασφαλώς έχει σημάνει συναγερμό. Με όλα αυτά οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι ο ρόλος και η αποστολή της αστυνομίας το επόμενο διάστημα αναβαθμίζονται και αυτό υπηρετεί η επιλογή του έμπειρου πολιτικού, η καταλληλόλητα του οποίου μένει να αποδειχθεί.

Κραυγές και…δώρα στο δείπνο του ΒΕΘ  

Το πρόσφατο εορταστικό δείπνο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, τα είχε όλα. Αντικυβερνητικό λόγο από τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σύσφιγξη σχέσεων μέσω ενός συμβολικού δώρου, κερδισμένο φλουρί, κατά την κοπή της πίτας, για δεύτερη συνεχή χρονιά από την κυβέρνηση. Υπήρξαν, όμως, και στιγμές συγκίνησης με τις βραβεύσεις δυο ανθρώπων του Επιμελητηρίου που συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Φέτος στο δείπνο του ΒΕΘ  δόθηκε το βήμα στους εκπροσώπους των κομμάτων για σύντομους δίλεπτους χαιρετισμούς. Κάτι που όμως δεν τηρήθηκε, καθώς το δίλεπτο σε κάποιες περιπτώσεις έγινε δεκάλεπτο, προκειμένου να αναπτυχθούν…πύρινοι λόγοι στην έναρξη ενός εορταστικού δείπνου. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ,  Σωκράτης Φάμελλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως δεν υπάρχει σχέδιο στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και πως ευνοημένοι από την ανάπτυξη είναι μόνο οι Τράπεζες, τα διυλιστήρια και ορισμένοι μεγάλοι όμιλοι.  Μάλιστα χαριτολογώντας, επειδή ήταν ο πρώτος που… έσυρε τον χορό των χαιρετισμών, σχολίασε πως η σειρά προμηνύει… εκλογές. Αντικυβερνητικό λόγο ακολούθησαν και το μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κυανίδης, αλλά και η εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, Καλλιόπη Ευαγγελίδου. Και κάπου  εκεί  ο κόσμος άρχισε να κουράζεται καθώς ήταν προετοιμασμένος για μια εορταστική και όχι προεκλογική βραδιά.

Κατά την ολοκλήρωση της ομιλίας του ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος εξήρε τη συνεργασία του με το ΒΕΘ κατά το σύντομο χρονικό διάστημα που είναι υφυπουργός, έγινε αποδέκτης ενός άκρως συμβολικού δώρου από τον πρόεδρο του ΒΕΘ, Αναστάσιο Καπνοπώλη. Ο λόγος για ένα γλυπτό με δυο χέρια, ένα ασημένιο και ένα χρυσό που ανταλλάσσουν χειραψία και υποδηλώνουν τη συνεργασία.

Τυχερή της βραδιάς ήταν η κυβέρνηση καθώς στο κομμάτι της βασιλόπιτας που προοριζόταν για την κυβέρνηση και παρέλαβε ο υφυπουργός βρισκόταν το φλουρί, με αποτέλεσμα το τυχερό κομμάτι να συνοδευτεί και με μια εικόνα της Παναγίας. Το ιδιαίτερο στην υπόθεση είναι ότι και πέρυσι στο δείπνο του ΒΕΘ και πάλι το φλουρί το είχε κερδίσει η κυβέρνηση.

Όσο για τη συγκινητική στιγμή της βραδιάς αυτή αφορά στη βράβευση δυο ανθρώπων που τίμησαν με την εργασία και την παρουσία τους, όπως λένε όσοι τους γνωρίζουν, το ΒΕΘ αλλά και τον επιμελητηριακό θεσμό. Ο λόγος για τον πρώην διευθυντή του ΒΕΘ, Γιώργο Φιλιππίδη και τον πρώην προϊστάμενο του τμήματος  Βιοτεχνικών Θεμάτων, Γιώργο Δεληχάτσιο που συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα και έλαβαν για το έργο τους τιμητικές πλακέτες.

Image
Image

Η Επίτροπος ισότητας στη Θεσσαλονίκη

Στις 30 Ιανουαρίου ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος οργανώνει στη Θεσσαλονίκη -και συγκεκριμένα στο Μακεδονία Παλλάς- εκδήλωση με θέμα «Προς μία κοινωνία ισότητας των φύλων: Τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα σήμερα». Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ισότητα Χέλενα Ντάλι, ενώ στη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα λάβουν μέρος η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, η καθηγήτρια Οικονομικών Αντιγόνη Λυμπεράκη, η γενική διευθύντρια επικοινωνίας & στρατηγικής μάρκετινγκ του ομίλου Μυτιληναίος Βίβιαν Μπουζάλη και ο καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του πανεπιστημίου Πειραιά Πλάτων Τήνιος. Την εκδήλωση θα ανοίξει με χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη, η παρουσία της οποία στο τιμόνι του Συνδέσμου εξηγεί απολύτως την οργάνωση εκδήλωσης με το συγκεκριμένο θέμα. 

Η κομμένη κολόνα της Χαλκιδικής

Πολλά παράλογα έχουμε δει στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Όμως η εικόνα μιας κολώνας της ΔΕΗ κομμένης στα δυο αποτελεί -όπως και να το κάνουμε- ξεχωριστό θέαμα. Ωστόσο στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, κάπου μέσα σε ένα δάσος (!), μια κολώνα στέκεται κομμένη. Το πάνω της μέρος στηρίζεται στο δίκτυο των καλωδίων, ενώ το κάτω βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφές των δένδρων. Και ουδείς γνωρίζει πώς κόπηκε η κολώνα. Οι αρμόδιοι φαίνεται να ενημερώνονται από τον καλών στο τηλέφωνο, αφού πρώτη φορά άκουσαν για κάτι τέτοιο. Κανείς δεν τους είχε ειδοποιήσει νωρίτερα. Ευτυχώς είναι χειμώνας και δεν διατρέχουμε αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς. Μέχρι το καλοκαίρι, ελπίζουμε η ζημιά να αποκατασταθεί…

Image

Η τέχνη στο Θεαγένειο

Ο πόνος και η αγωνία περισσεύει στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, εκεί όπου καθημερινά πολλοί ασθενείς και συγγενείς τους κρέμονται από τα χείλη των γιατρών για ένα ενθαρρυντικό νέο. Σε αυτόν τον σκληρό χώρο, τον γεμάτο πόνο και δάκρυα, μετακομίζει για έναν μήνα η τέχνη, αφού ο 9ος όροφός του μεταμορφώνεται σε ένα ιδιαίτερο μουσείο. Ένα μουσείο μοντέρνο, ευχάριστο, με εκθέματα που αποπνέουν ζωντάνια και ζωή.

Το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας προσφέρει μια σειρά από φωτογραφίες, τις οποίες θα βλέπουν οι επισκέπτες φορώντας τα ειδικά γυαλιά VR και μέσω της εικονικής πραγματικότητας θα κάνουν ένα ταξίδι στον χρόνο, αλλά και στον χώρο. Σε δεύτερη φάση θα παρακολουθούν 10 επιλεγμένες ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) που έχει αναλάβει την καλλιτεχνική συνεπιμέλεια της δράσης «Αrt Break», καθώς και από ανεξάρτητους Ευρωπαίους παραγωγούς. Οι ταινίες δένουν άρρηκτα με τις φωτογραφίες, αλλά και με τον χώρο του νοσοκομείου και ευρύτερα της Θεσσαλονίκης από τη θέα που προσφέρει ο 9ος όροφος του Θεαγένειου. Τη δράση, που θα ξεκινήσει σύντομα και θα διαρκέσει έναν μήνα, υλοποιεί η Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης Κλινικών Δεξιοτήτων του Εργαστηρίου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας του ΑΠΘ, με τη συγχρηματοδότηση πολλών ιδρυμάτων και φορέων. Η τέχνη θα προσφέρει ένα ευχάριστο διάλειμμα στη νοσηλεία, τη χημειοθεραπεία, την ακτινοβολία ασθενών, αλλά και την αγωνιώδη παραμονή στους θαλάμους των συγγενών και συνοδών. Αυτό πιστεύουν και αυτό εύχονται οι διοργανωτές και δεν αποκλείουν -αν το εγχείρημα πάει καλά- να μεταφερθεί και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης.