Skip to main content

Κρίσιμες αλλαγές για τον EastMed - Οι εναλλακτικές δίοδοι διέλευσης

Οι πληροφορίες που έρχονται από την Κύπρο αναφέρουν ότι πρότειναν σε Αίγυπτο και Ελλάδα να συζητήσουν εναλλακτικές διόδους διέλευσης του EastMed

Στη Λευκωσία, αργά αλλά σταθερά, αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, έτσι όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, εγκαταλείπεται. Γι' αυτό, εκ των πραγμάτων, αναγκάζονται να προσαρμοστούν. Και τι κάνουν; Οι πληροφορίες που έρχονται από το νησί αναφέρουν ότι πρότειναν σε Αίγυπτο και Ελλάδα να συζητήσουν εναλλακτικές διόδους διέλευσης του. Κάτι που στο παρασκήνιο, όπως μας ενημερώνουν σχετικά πηγές που είναι σε θέση να ξέρουν, έχει ήδη ξεκινήσει. Άλλωστε, δεν γίνονταν και διαφορετικά. Το Κάιρο έχει διαμηνύσει όπου δει ότι δεν είναι δυνατόν «η Αίγυπτος να παράγει το αέριο, αλλά η Κύπρος να κρατάει τα κλειδιά του». Γι' αυτό και η Λευκωσία αλλάζει πλου.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο γενικότερων ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή, από γεωστρατηγικής απόψεως. Με επιπτώσεις σε διάφορους τομείς, πολιτικούς, οικονομικούς, επιχειρηματικούς και διπλωματικούς. Ως προς τον τελευταίο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με τον Νο2 ως επικεφαλής θα λειτουργεί από εδώ και στο εξής και για ένα διάστημα τριών – τεσσάρων μηνών η κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα. Μετά την μάλλον ξαφνική αναχώρηση της κινέζας πρέσβειρας που βρίσκεται ήδη στο Πεκίνο. Και μπορεί ο επιτετραμμένος να θεωρείται έμπειρος, ωστόσο, από μόνο του το γεγονός είναι ένα θέμα, που απασχόλησε.

Το ερώτημα που διατυπώνεται είναι αν η μετακίνηση εντάσσεται στο γενικότερο πλέγμα των διπλωματικών αλλαγών του Πεκίνου, ανά τον κόσμο ή αν συμβαίνει κάτι άλλο. Σε ό,τι αφορά στον αντικαταστάτη πρέσβη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανακοινωθεί μέσα στο καλοκαίρι και ο ίδιος θα έρθει κάποια στιγμή προς τον Αύγουστο.