Skip to main content

Κριθαρίδης: Το «φάντασμα» του 2015 πλανάται πάνω από τις εκλογές του 2023

Τι είναι τελικά το τόσο επικίνδυνο στο σχέδιο «Δήμητρα» που έχει καταθέσει το ΜέΡΑ25; Γράφει ο Μιχάλης Κριθαρίδης

Του Μιχάλη Κριθαρίδη*

«Σάλος» έχει προκληθεί σύμφωνα με την αφήγηση της κυβερνητικής προπαγάνδας για το σχέδιο ψηφιακών δημοσιονομικών συναλλαγών «Δήμητρα» που έχει καταθέσει το ΜέΡΑ25 ως πρόταση νόμου ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020!

Τα φοβερά αντανακλαστικά όμως της μαύρης προπαγάνδας και των διαφόρων "ομάδων ευήθειας" της Κυβέρνησης, ανακάλυψαν τις σχετικές προτάσεις -ω του θαύματος- πριν από τις εκλογές.

Τι είναι όμως το τόσο "επικίνδυνο" στην πρόταση αυτή που έχει καταθέσει το ΜέΡΑ25; Το ότι πρέπει να παρακαμφθεί το μονοπώλιο των συστημικών τραπεζών στις συναλλαγές; Το ότι τέτοια ψηφιακά και κυρίαρχα εργαλεία είναι χρήσιμα για κάθε χώρα σε περιόδους κιόλας που υπάρχουν νέες διεθνείς τραπεζικές κρίσεις; Το ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που όσο κι αν επιμένουν κάποιοι, η κρίση χρέους είναι εδώ και "βασιλεύει", χρειάζονται τέτοια εργαλεία για να δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος και να αποφεύγονται οι "τρομοκρατίες" και οι εκβιασμοί των δήθεν εταίρων μας;

Προφανώς όλα αυτά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για ένα μνημονιακό τόξο και ένα μιντιακό σύστημα που πασχίζει να μας πείσει ότι βγήκαμε δήθεν από τα μνημόνια, αλλά αν μειώσουμε τον ΦΠΑ στο 15% όπως προτείνει το ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη, θα μας κλείσουν τις τράπεζες!

Ποια ακριβώς κυριαρχία αποκτήσαμε δηλαδή μετά την δήθεν έξοδο μας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 όπως πανηγύριζε ο κ. Τσίπρας και μετά την δήθεν έξοδο από το "μεταμνημόνιο" (την λεγόμενη "ενισχυμένη εποπτεία") που πανηγύριζε τον περασμένο Αύγουστο ο κ. Μητσοτάκης;

Το ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη προτείνει ορισμένα πολύ συγκεκριμένα, ελάχιστα πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν για να υπάρξει πραγματική οικονομική ανάκαμψη και διέξοδος για την κοινωνία και τον τόπο από αυτήν την πολλαπλή και χρονίζουσα κρίση. Τα ελάχιστα αυτά τα οποία χρειάζονται για να ανασάνει ο λαός μας, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, δεν μπορούν να μπουν σε καμία πρότερη διαπραγμάτευση με κανέναν.

Δεν θα διαπραγματευτούμε με κανέναν το αν θα μειώσουμε τον ΦΠΑ από το 24% και την προκαταβολή φόρου από το 100% που είναι απολύτως απαραίτητα για να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν θα διαπραγματευτούμε με κανέναν την κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας, που είναι απολύτως απαραίτητη για να σταματήσουν να πληρώνουν την αισχροκέρδεια των ολιγαρχών της ενέργειας τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Δεν θα διαπραγματευτούμε με κανέναν την κατάργηση του "Ηρακλή" για να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις από τα αρπακτικά.

Και δεν μπορεί να μας εμποδίσει για αυτό το ελάχιστο και αυτονόητο, καμία απειλή από κανέναν για κλείσιμο των τραπεζών και άλλα τέτοια τινά -την ώρα που υποτίθεται πως βγήκαμε κι από τα μνημόνια!-. Γι' αυτό ακριβώς χρειάζονται τα "όπλα της αποτροπής" αυτής της οικονομικής τρομοκρατίας και της ενδεχόμενης κήρυξης ενός τέτοιου "οικονομικού πολέμου" από μια ευρωγραφειοκρατία που μας έβαλε στα μνημόνια για να μας "σώσει" και έχουμε καταλήξει με δημόσιο χρέος στα 400 δις και ένα ιδιωτικό να μεσουρανεί κι αυτό κι ο κ. Μητσοτάκης να πουλάει φούμαρα για επενδύσεις και επενδυτικές βαθμίδες.

Αν δεν προχωρήσουμε λοιπόν, στη Ρήξη που δεν προχωρήσαμε το 2015 μετά την συνθηκολόγηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, θα είμαστε όντως καταδικασμένοι στην πραγματική καταστροφή της οικονομίας και τόπου. Στην διαιώνιση της φτωχοποίησης του λαού μας, της λεηλασίας των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, των συνταξιούχων και της νεολαίας μας. Στο βάθεμα της εξάρτησης και της ερημοποίησης. Κι εκεί είναι που ο δρόμος δεν θα έχει πια επιστροφή, ενώ όλα μπορούν να είναι αλλιώς!

*Ο Μιχάλης Κριθαρίδης είναι υποψήφιος Βουλευτής ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη στην Α' Θεσσαλονίκης