Skip to main content

Κριτσίνια Πάργας: Μισός αιώνας παράδοσης στην αρτοποιία από τη Συκιά Χαλκιδικής

Η οικογενειακή επιχείρηση, που δημιουργήθηκε το 1973, προμηθεύει με τα κριτσίνια της όλη την Ελλάδα, διαθέτει βιοτεχνικό χώρο και τρία καταστήματα λιανικής στην περιοχή της Συκιάς, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, ενώ εξάγει και στην Κεντρική Ευρώπη

Όταν πριν από μισό αιώνα το ηπειρώτικο δαιμόνιο συνάντησε το χαλκιδικιώτικο μεράκι, γεννήθηκε η Κριτσίνια Πάργας, μια επιχείρηση που από τη Συκιά, όπου βρίσκεται η έδρα της, παντρεύει μια μακρά αρτοποιητική παράδοση με τη σύγχρονη ματιά. Πλέον στην τέταρτη γενιά της, καθώς τα τρία παιδιά του Γιώργου Πάργα και της συζύγου του Μαρίας Λαθούρη-Πάργα, ασχολούνται ενεργά με την επιχείρηση, η Κριτσίνια Πάργας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο της ιστορίας της.

Η εταιρεία διαθέτει σήμερα 10 κωδικούς χειροποίητων κριτσινιών, μεταξύ των οποίων ελιάς, σπανακιού-σπιρουλίνας, παρμεζάνας, ντομάτας-βασιλικού, καλαμποκιού, παντζαριού, ολικής άλεσης, σίτου, πολύσπορα και ηλιόσπορου, χρησιμοποιώντας στην παραγωγή της μεγάλο μέρος ντόπιων υλικών, ενώ στη γκάμα της έχει επίσης αρτο-λιχουδιές και αρτοσκευάσματα. Προμηθεύει με τα κριτσίνια της όλη την Ελλάδα, ενώ διαθέτει επίσης τρία καταστήματα λιανικής στην περιοχή της Συκιάς, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει εξαγωγές και στην Κεντρική Ευρώπη.

Οι ιδέες για νέους κωδικούς είναι πολλές και η δημιουργικότητα, που εμπλουτίζεται πλέον και από την τέταρτη γενιά, μεγάλη. Μάλιστα, το 2022 η Κριτσίνια Πάργας έλαβε από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής βραβείο «οικογενειακή επιχείρηση με ιστορικό διαδοχής».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται τον τελευταίο καιρό και στον οικολογικό χαρακτήρα των συσκευασιών της, ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. «Στόχος μας είναι να γινόμαστε καλύτεροι σε όλα τα επίπεδα. Από την πρώτη στιγμή επιμείναμε στις αγνές πρώτες ύλες και στην ποιότητα. Ως οικογενειακή επιχείρηση έχουμε τον απόλυτο έλεγχο της διαδικασίας σε όλα τα στάδια και αυτό φαίνεται στο τελικό προϊόν» λέει στη Voria η Μαρία Λαθούρη-Πάργα, τονίζοντας επίσης πως η επιχείρηση στηρίζει την τοπική αγορά, επιλέγοντας ντόπιους προμηθευτές, τοπικά υλικά, αλλά και απασχολώντας εργαζόμενους από τη Χαλκιδική.  

Από το 1819

Η επιχειρηματική ιστορία της οικογένειας Πάργα, που ξεκίνησε ως Βασιλά, αλλά πήρε στη συνέχεια το όνομα της καταγωγής της, πάει πίσω στο 1819, όταν οι προπαππούδες -μετά την πώληση της Πάργας από τους Άγγλους στον Αλή Πασά- την εγκατέλειψαν και εγκαταστάθηκαν στο Πόρτο Κουφό της Χαλκιδικής. Το ηπειρώτικο δαιμόνιο τούς οδήγησε να κάνουν αυτό που ήξεραν καλά, ψωμιά. Με τα χρόνια ο Αστέριος Πάργας δημιούργησε έναν μύλο και ένα ελαιοτριβείο, όπου μέχρι κάποια στιγμή δούλευε όλη η οικογένεια. Ο δευτερότοκος γιος του Αθανάσιος όμως ήταν αυτός που έμελλε να πάρει τη σκυτάλη, δημιουργώντας το 1973 ένα αρτοποιείο στη Συκιά που έφτιαχνε ψωμί και αρτοσκευάσματα. Το 1984 η επιχείρηση πέρασε στα χέρια του γιου του, Γιώργου Πάργα, ο οποίος έφερε νέα πνοή, καθώς ήταν και αυτός που εισήγαγε τα κριτσίνια, μηχανής τότε, συστήνοντάς τα παράλληλα και στην ελληνική αγορά.

Στα χρόνια που ακολούθησαν η Κριτσίνια Πάργας δημιούργησε δίκτυο διανομής σε όλη την Ελλάδα, άνοιξε υποκαταστήματα χονδρικής και λιανικής σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Αθήνα, ενώ το 1998 δημιούργησε έναν πρότυπο βιοτεχνικό χώρο μεταξύ Συκιάς και Σάρτης, 1.000 τ.μ., δημιουργώντας νέα δεδομένα για την επιχείρηση. Από το 2009 έκανε δυναμική είσοδο και η σύζυγος του Γιώργου Πάργα, Μαρία Λαθούρη-Πάργα, που στη συνέχεια και με τη στήριξη των τριών παιδιών της, αλλά και του ίδιου πήγε την Κριτσίνια Πάργας πολλά βήματα παρακάτω. Η ίδια είναι άλλωστε ιδιαίτερα δυναμική και ενεργή –πέραν του επιχειρείν- και στα κοινά της περιοχής –έχει διατελέσει στο παρελθόν αντιδήμαρχος Σιθωνίας- με πολλές κοινωνικές δράσεις, ενώ κατεβαίνει και στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές στον δήμο.