Skip to main content

Kρουαζιερόπλοια έξι αστέρων πιάνουν... Ηγουμενίτσα

Δυναμικά μπαίνει στον χάρτη της κρουαζιέρας το λιμάνι της Δυτικής Ελλάδας: Κορυφαία κρουαζιερόπλοια, μεταξύ αυτών και τα εξάστερα της εταιρείας Seabourn, θα πιάσουν 26 φορές Ηγουμενίτσα το 2013.

της Κάτιας Γερακαρίτου

Τα πρώτα της βήματα, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας επιχειρεί η Ήπειρος, «επενδύοντας» στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την τουριστική περίοδο του έτους 2013, πέντε κρουαζιερόπλοια, μεταξύ αυτών και της εταιρείας Seabourn, που διαθέτει από τα πολυτελέστερα πλοία στον κόσμο με 6 αστέρια, θα προσεγγίσουν 26 φορές τον λιμένα Ηγουμενίτσας . Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ανάπτυξης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) Κωνσταντίνο Γκρίνια, από τις 20 Απριλίου μέχρι τις 29 Οκτωβρίου του 2013 θα ελλιμενίζεται τουλάχιστον ένα κρουαζιερόπλοιο (σχεδόν) κάθε εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να προσδέσουν τα κρουαζιερόπλοια MSC Melody της MSC Cruises, Seabourn Spirit, Seabourn Pride, Seabourn Odyssey της Seabourn και Ms Prinsendam της Holland America Line.

Αναλυτικά τα κύρια χαρακτηριστικά των πλοίων είναι:

MSC Melody
Μήκος: 204,7m Επιβάτες/Πλήρωμα: 1064/526 άτομα Προσεγγίσεις: 14
Seabourn Spirit
Μήκος: 134,1m Επιβάτες/Πλήρωμα: 208/164 άτομα Προσεγγίσεις: 9
Seabourn Pride
Μήκος: 134,1m Επιβάτες/Πλήρωμα: 208/164 άτομα Προσεγγίσεις: 1
Seabourn Odyssey
Μήκος: 198,1m Επιβάτες/Πλήρωμα: 450/330 άτομα Προσεγγίσεις: 1
Ms Prinsedam
Μήκος: 203,9m Επιβάτες/Πλήρωμα: 835/470 άτομα Προσεγγίσεις: 1

Φέτος στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας κατέπλευσε μόλις ένα κρουαζιερόπλοιο, το «M/V HANSEATIC» της εταιρείας Hapag-Lloyd, με 156 επιβάτες, οι οποίοι επισκέφτηκαν αξιοθέατα της περιοχής. Ωστόσο, η επίμονη και μεθοδική προσπάθεια προσέλκυσης κρουαζιεροπλοίων του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Στο πλαίσιο των προωθητικών προσπαθειών που έγιναν, πραγματοποιήθηκαν και διερευνητικές επισκέψεις εκπροσώπων μεγάλων εταιρειών, που αξιολόγησαν θετικά τον λιμένα και τον ευρύτερο προορισμό.

Σύμφωνα με όσα είπε στη Voria.gr o κ. Γκρίνιας, ο ΟΛΗΓ έχει τις κατάλληλες υποδομές για κρουαζιερόπλοια, καθώς πρόκειται για ένα αρκετά καινούργιο και μεγάλο λιμάνι. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο το λιμάνι έχει περίπου 3 εκατομμύρια επιβάτες εσωτερικού και εξωτερικού. Στόχος το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να αποτελέσει στα επόμενα χρόνια προορισμό κρουαζιέρας, αναδεικνύοντας έτσι τις ομορφιές της Θεσπρωτίας, αλλά και τις περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου.

Παράλληλα, μέσα στους στόχους του ΟΛΗΓ είναι και η προσέλκυση ακόμη περισσότερων μεταφορικών εταιριών. Για το σκοπό αυτό συμμετείχε στις αρχές Δεκεμβρίου και στην έκθεση «Logitrans Transport Logistics», που οργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας. Οι αρμόδιοι του ΟΛΗΓ ενημέρωσαν τις Τουρκικές εταιρείες μεταφορών για τις πολλές δυνατότητες εξυπηρέτησής τους στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, τα πρακτικά οφέλη της συμμετοχής τους στην έκθεση είναι αυτονόητα, αφού σημαντικότατο ποσοστό των φορτηγών που διακινούνται προς και από την Ευρώπη, μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, προέρχονται από την Τουρκία.