Skip to main content

ΚSA: Από τη Θεσσαλονίκη στην καρδιά της διεθνούς τσιμεντοβιομηχανίας

Η εταιρεία που εξειδικεύεται στην κατασκευή και στις αναβαθμίσεις εξαρτημάτων βιομηχανικού εξοπλισμού με τη χρήση υπέρσκληρων ειδικών υλικών.

Μία σειρά νέων συνεργασιών προστίθεται στη μακριά λίστα της KSA Yπερκράμα Μηχανολογική, με την εταιρεία των μηχανολόγων μηχανικών Βασίλη και Λουίζου Κεχαγιά, να αναλαμβάνει δουλειές στην «καρδιά» των τσιμεντοβιομηχανιών και όχι μόνο, σε όλο τον κόσμο.

Η επόμενη αποστολή της ομάδας της KSA, που πριν λίγες ημέρες επέστρεψε από το Ισραήλ και την Nesher Cement, θα είναι τον Αύγουστο. στο εργοστάσιο της πολυεθνικής CEMEX στις Φιλιππίνες.

Η καινοτόμος εταιρεία της Θεσσαλονίκης, που εξειδικεύεται στην παραγωγή βιομηχανικών εξαρτημάτων από υπερανθεκτικά υλικά όπως και στις in-situ μηχανικές αναβαθμίσεις και υπερσκληρές επιφανειακές επικαλύψεις, πλέον μπαίνει και στην τουρκική αγορά ξεκινώντας συνεργασία με την Akcansa Cimento, ενώ ένας καινούργιος κύκλος συνεργασιών άνοιξε με την ολλανδική WIVE, εταιρεία που παράγει εξαρτήματα για την περιβαλλοντική βιομηχανία με end user και την παραγωγό ενέργειας Engie.

«Η Ελλάδα διαθέτει κλάδο μηχανολογικών υλικών και βιομηχανικού εξοπλισμού, με σημαντική τεχνογνωσία και αναγνώριση στη διεθνή αγορά, που αποδεικνύεται μέσα από διεθνείς συνεργασίες με κορυφαίους ομίλους», τόνισε στη Voria.gr ο δρ. Βασίλης Κεχαγιάς, μηχανολόγος μηχανικός με εξειδίκευση στα προηγμένα υλικά και δραστήριο μέλος του δ.σ. του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Η ελληνική παραγωγή δεν έχει μέλλον μόνο στον αγροτοδιατροφικό κλάδο, όπου αναμφίβολα έχει τεράστια δυναμική και ελπιδοφόρα προοπτική. Η Ελλάδα, υποστήριξε ο κ. Κεχαγιάς, διαθέτει τεχνογνωσία και επίσης καινοτομεί σε εξειδικευμένους κλάδους που παράγουν προϊόντα, μηχανήματα και συσκευές ακριβείας για την υποστήριξη της βαριάς βιομηχανίας, την τσιμεντοβιομηχανία, την εξορυκτική βιομηχανία, τη μεταλλουργία, τον ενεργειακό κλάδο, αλλά και την βιομηχανία ιατρικών εξοπλισμών, τη ναυπηγοεπισκευαστική, όπως επίσης τις βιομηχανίες τροφίμων και συσκευασιών.  

Στον κατάλογο των πελατών της KSA περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα όπως της γερμανικής Loesche, του κορυφαίου κατασκευαστή μύλων για τις βιομηχανίες τσιμέντου και την  εξορυκτική βιομηχανία, της ελβετικής Sulzer,  της ολλανδικής Wive που παράγει εξαρτήματα για τη βιομηχανία ανακύκλωσης απορριμμάτων, της αμερικανικής πολυεθνικής CEMEX, των Nesher Cement, BMIC, TITAN, Lafarge, ΕΛΠΕ, vtti, vttv, Vassiliko Cement, ΔΕΗ.

Η KSA Υπερκράμα Μηχανολογική Ο.Ε., που ιδρύθηκε το 2003 από τους αδελφούς Κεχαγιά, έχει ιστορία που πάει πίσω στο 1976 και στην Κεχαγιάς – Λημνιώτης, μία οικογενειακή επιχείρηση, ένα μεγάλο μηχανουργείο που εξειδικευόταν στις επισκευές πλοίων. Το 1995 μπήκε στην επιχείρηση ο Βασίλης Κεχαγιάς, που το 2003, μαζί με τον αδελφό του Λουίζο, αξιοποιώντας γνώσεις και εμπειρία, κάνουν το επόμενο βήμα.

«Από το 2009 και μετά, δώσαμε έμφαση στο R&D, σε δύο κατευθύνσεις. Στις επικαλύψεις μηχανημάτων από κονιομεταλλοποιημένα κεραμικά και καρβίδια και στη χρήση εξαιρετικά ανθεκτικών υπερκραμμάτων, όπως επίσης στην κατασκευή μηχανημάτων κοπής, διαμόρφωσης και κατεργασίας ειδικών υλικών. Η εξειδίκευση και καινοτομία που χαρακτηρίζουν την KSA, της εξασφαλίζουν διεθνείς πελάτες και προοπτικές ανάπτυξης. Ισχυρό συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η επί τόπου, in-situ, εκτέλεση εργασιών που συνδυάζεται με τις μετρήσεις σε real time, στις οποίες χρησιμοποιούμε τη συσκευή D.O.M.D., συσκευή που έχουμε αναπτύξει και με την οποία μετρώνται οι ταλαντώσεις σε άξονα», τονίζει ο ίδιος.

Κατά τον κ. Κεχαγιά οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν πρέπει να φοβούνται μπροστά στον μεγάλο ανταγωνισμό της ανοικτής παγκόσμιας αγοράς, πρέπει όμως  μέσα από συνεργατικά σχήματα να επιδείξουν προσαρμοστικότητα και να κινηθούν για να πάρουν δουλειές τόσο από τους βιομηχανικούς end users, όσο και από τους ΟΕΜs, δηλαδή τους Οriginal Equipment Manufacturers, εξασφαλίζοντας συμβόλαια σαν υπεργολάβοι.