Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
x

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ: ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΠΟΥ ΜΑΓΕΨΑΝ ΤΟΥΣ NEW YORK TIMES

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

27/09/2020, 06:15 |
από Μαρία Μαθιοπούλου

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ: ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΠΟΥ ΜΑΓΕΨΑΝ ΤΟΥΣ NEW YORK TIMES

A+
A-

Ο Άγγελος Ιατρίδης και ο Μάκης Μαυρίδης προβάλλουν τον οινικό πλούτο του Αμυνταίου σε 35 χώρες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Καναδάς και Ιαπωνία

Όταν πέρυσι τον Δεκέμβριο ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσινγκτον ενημέρωνε τον Άγγελο Ιατρίδη πως οι New York Times ανέφεραν με διθυράμβους στο πρωτοσέλιδό τους το Κτήμα Άλφα, ο Θεσσαλονικιός οινοποιός-οινολόγος ζούσε μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές στην ιστορία του οινοποιείου. Δεν μπορούσε άλλωστε να φανταστεί, όταν το 1995 ξεκινούσαν μαζί με τον αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη να βάλουν τα θεμέλια στο «Κτήμα Άλφα», πως δύο δεκαετίες μετά τα κρασιά τους θα φιγουράριζαν μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο.

Κοσμοπολίτης… ασκητής ο ίδιος, αφού η εξωστρέφειά του συνοδεύεται από την αφοσίωση που πρέπει να έχει ένας οινοποιός, και γειωμένος, χαμηλών τόνων, με εμφανή τη σοφία που δίνει η επαφή με τη γη ο συνεταίρος του, ο Άγγελος Ιατρίδης και ο Μάκης Μαυρίδης ταξιδεύουν τον οινικό πλούτο του Αμυνταίου Φλώρινας σε 35 χώρες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Μαλαισία, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και βέβαια όλη η Ευρώπη. Σήμερα οι εξαγωγές του Κτήματος Άλφα ανέρχονται σε 31% επί του τζίρου, ενώ στόχος για το επόμενο διάστημα, με δεδομένη την υγειονομική κρίση, είναι να διατηρηθούν οι υφιστάμενες αγορές.

Η μονάδα του Κτήματος Άλφα είναι πλήρως καθετοποιημένη και διαθέτει 2.080 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων. Πρόκειται δε για μια από τις πιο οργανωμένες οινικές εγκαταστάσεις σε επίπεδο πρωτογενούς παραγωγής.

Το κόκκινο κρασί που κέρδισε τους New York Times και οι νέες επενδύσεις

Σήμερα το οινοποιείο διαθέτει έξι βασικές ετικέτες και 8 μικροοινοποιήσεις, μαζί με μια τελευταία επετειακή, ενώ «ναυαρχίδα» του θεωρείται το Κτήμα Άλφα Ερυθρός, ένα χαρμάνι ξινόμαυρου, merlot και syrah. Αυτό ήταν άλλωστε το πρώτο κρασί που κυκλοφόρησε από το Κτήμα Άλφα, αλλά και το κρασί που οι New York Times χαρακτήρισαν στην χριστουγεννιάτικη έκδοσή τους για τη γαστρονομία ως το καλύτερο ελληνικό, κόκκινο κρασί.

Παρά την κρίση που έφερε στην αγορά η πανδημία, το Κτήμα Άλφα δεν σταμάτησε κανένα επενδυτικό του σχέδιο. Έτσι, ολοκληρώνει ένα μικρό, μπουτίκ οινοποιείο στην περιοχή του Ξινού Νερού που θα φιλοξενήσει τις μικροοινοποιήσεις του Κτήματος, ξεκινά ένα δεύτερο όπου θα συγκεντρωθούν οι ετικέτες ευρείας παραγωγής, ενώ το υφιστάμενο οινοποιείο του θα υποδεχθεί τη σειρά του οικοσυστήματος που θα προκύψει από ένα πρότζεκτ, το οποίο τρέχει αυτή την περίοδο μαζί με τη Γεωπονική Σχολή, για τον διαχωρισμό των υποζωνών της ζώνης του Αμυνταίου, ώστε να οριστεί ο τύπος του κρασιού που θα παράγεται στην κάθε μία. Παράλληλα, πειραματίζεται με 11 κλώνους ξινόμαυρου, ώστε να διαπιστωθεί ποιοι ταιριάζουν στην περιοχή του Αμυνταίου.

Η γευστική «μνήμη» και η συνεργασία με τον Μάκη Μαυρίδη

Ο Άγγελος Ιατρίδης δεν έφερε πίσω του κάποια οικογενειακή παράδοση στο κρασί. Οι γεύσεις όμως ήταν πάντα το δυνατό του σημείο, αφού γεννήθηκε μέσα σε αυτές. Οι παππούδες του, ζαχαροπλάστες στο επάγγελμα, ήρθαν το 1922 από την Κωνσταντινούπολη, φέρνοντας μαζί τους την τέχνη του γλυκού. Οι γεύσεις, όπως αποδείχθηκε, θα συνόδευαν τον Άγγελο Ιατρίδη σε όλη του τη ζωή, με πρώτο σταθμό το πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα το χημικό του ΑΠΘ, όπου ο καθηγητής Οινολογίας, Θεόδοσιος Σούλης, αναγνώρισε τη γευστική του κλίση και τον προέτρεψε να ασχοληθεί με την οινολογία. Έτσι, με την ολοκλήρωση των σπουδών του έφτιαξε τις βαλίτσες του για το Μπορντό, όπου έκανε μεταπτυχιακό στην οινολογία. Η τετραετής παραμονή του στη Γαλλία, όπου εργάστηκε για οινοποιεία στην Αλσατία, στην Καμπανία και στο Μπορντό, ήταν η καλύτερη «προίκα» του όταν επέστρεψε. Μάλιστα, ο ίδιος ακόμα θυμάται πως όταν ο γνωστός κριτικός οίνου Ρόμπερτ Πάρκερ επισκέφθηκε ένα από τα οινοποιεία όπου δούλευε στη Γαλλία, ο νεαρός φέρελπις τότε οινοποιός έκανε κρυφά μια ευχή: να έρθει εκείνη η μέρα που ο Ρόμπερτ Πάρκερ θα γευόταν και θα έγραφε κριτική και για τα δικά του κρασιά. Πολλά χρόνια μετά ο γνωστός γευσιγνώστης θα έβαζε μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες στα κρασιά του Κτήματος Άλφα και θα το προσκαλούσε σε εκδήλωση για τα «icon wines of the world».