Skip to main content

Κτήμα Ζην Ηδέως: Το οικογενειακό οινοποιείο που θέλει να δώσει οινική ταυτότητα στην Αλμωπία

Το Κτήμα Ζην Ηδέως οραματίζεται και εργάζεται για την ανάδειξη της οινικής δυναμικής της περιοχής που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, χάθηκε όμως κάπου στην πορεία

Θέλει να διερευνήσει τις αμπελουργικές και οινοποιητικές δυνατότητες της Αλμωπίας, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας οινικής ταυτότητας για την περιοχή και στην ανάδειξη μιας οινικής δυναμικής που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, χάθηκε όμως κάπου στην πορεία. Άλλωστε, το Κτήμα Ζην Ηδέως, ένα οικογενειακό οινοποιείο με έδρα το Λουτράκι Αλμωπίας στην Πέλλα, πιστεύει στο terroir της περιοχής και εργάζεται συστηματικά για την εξέλιξη και αξιοποίησή του.
Πίσω από το Κτήμα Ζην Ηδέως, που είναι το πιο πρόσφατο μέλος της Ένωσης Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, βρίσκεται η οικογένεια Γάτσου, η οποία έχει ως στόχο να πετύχει αυτό που λέει το όνομα του κτήματος, να προσφέρει μέσα από τα ποιοτικά κρασιά της το ζην ηδέως, μια ζωή με απόλαυση, που θα απευθύνεται σε όλους.

Σήμερα το Κτήμα διαθέτει τρία αμπελοτόπια στην Αλμωπία, συνολικής έκτασης 100 στρεμμάτων -που θα διπλασιαστούν την επόμενη χρονιά- όπου καλλιεργεί τις ελληνικές ποικιλίες αμάσι –τοπική ποικιλία- μαλαγουζιά, μαυροτράγανο –το πρώτο στην περιοχή- ασύρτικο και ξινόμαυρο, αλλά και τις ξένες syrah, chardonnay και sauvignon blanc. Η παραγωγή του φτάνει τις 35.000 φιάλες, η οποία οδεύει επίσης προς διπλασιασμό, ενώ στην αγορά κυκλοφορούν 12 ετικέτες του, blend και μονοποικιλιακά κρασιά.

Το Κτήμα Ζην Ηδέως διαθέτει δύο χώρους, έναν επισκέψιμο στο Λουτράκι Αλμωπίας, που φιλοξενεί γευσιγνωσίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, το κελάρι του οινοποιείου και τη λιανική πώληση, και έναν ακόμη στους Νερόμυλους Αλμωπίας, όπου βρίσκεται η παραγωγή και προσεχώς θα είναι και αυτός επισκέψιμος.

«Η περιοχή της Αλμωπίας διαθέτει εξαιρετικό κλίμα και ιδανικό έδαφος για την αμπελουργία, ταυτόχρονα όμως και ένα αναξιοποίητο οινικό δυναμικό. Εκεί εστιάζουμε. Και είναι μεγάλη μας χαρά που τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί τοπικά και κάποια ακόμα οινοποιεία» λέει η Ευτέρπη Γάτσου στη Voria.gr.

Η ιστορία

Το οινοποιείο δημιουργήθηκε το 2005 ως Πλαγιές Βόρα, ξεκινώντας από έναν αμπελώνα με γαλλικές ποικιλίες, cabernet, merlot και syrah. Σύντομα όμως αναζητήθηκαν νέοι δρόμοι και πριν από μία οκταετία η οικογένεια έλαβε την απόφαση εξερευνήσει αμπελουργικά και οινικά την περιοχή, που ήταν μέχρι τότε ταυτισμένη κυρίως με τα αποστάγματα. Έτσι, το οινοποιείο στράφηκε στις ελληνικές ποικιλίες, αλλάζοντας παράλληλα το όνομά του σε Κτήμα Ζην Ηδέως, για να εκφράσει την απόλαυση της αμπελοοινικής διαδικασίας, αλλά και των ίδιων των κρασιών.

«Αυτό που διαμόρφωσε το πώς βλέπουμε το κρασί είναι η ζωή γύρω του, η επαφή με το αμπέλι, τη φύση, το ότι μαθαίνεις να διαβάζεις τον κύκλο ζωής του, αλλά και η καθημερινότητα στο οινοποιείο, ειδικά στον τρύγο, όταν έχεις στα χέρια σου κάτι που αλλάζει συνεχώς» λέει στη Voria.gr η Ευτέρπη Γάτσου –που σπούδασε γεωπονία-αμπελουργία και θέλει να κάνει το επόμενο βήμα της στην οινολογία στο Μπορντό- η οποία διαπιστώνει πως, παρότι υπάρχουν τεχνολογικές διαδικασίες για την οινοποίηση, τελικά κάθε κρασί κρύβει μέσα του τη διαισθητικότητα του οινολόγου.