Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Αγορά ακινήτων: Προσδοκίες και ευκαιρίες για το 2021

Καθοριστικός παράγοντας για την πορεία του real estate η εξέλιξη της πανδημίας - Τι περιμένουμε για το 2021, τι θα γίνει με την αγορά κατοικίας,

Το real estate της Θεσσαλονίκης βρέθηκε το 2020 στον πάγο εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στις μετακινήσεις, ελέω του κορωνοϊού. Πλέον, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αγορά ακινήτων, το βλέμμα όλων στρέφεται στο 2021.

Η πανδημία του κορωνοϊού και η εξέλιξη της αποτελεί, αναμφίβολα, τη μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας για το προσεχές διάστημα, ωστόσο η επικείμενη έναρξη των εμβολιασμών και η άρση του lockdown, η οποία παραμένει θολή επί του παρόντος ποτέ ακριβώς θα γίνει, αναμένεται να δώσουν το έναυσμα για την έναρξη της κινητικότητας που τόσο έχει ανάγκη ο κλάδος των ακινήτων.

Το 2020 μας αποχαιρέτησε, όπως εκτιμούν παράγοντες της κτηματαγοράς, με μειωμένες μεταβιβάσεις, που στη Θεσσαλονίκη φτάνουν περίπου το 50%. Τα περιοριστικά μέτρα, η ανασφάλεια και η αγωνία για την επόμενη ημέρα, κράτησαν ακόμη και τους λιγότερο απαισιόδοξους μακριά από επενδύσεις, μεταθέτοντας τα όποια σχέδια για το μέλλον. Η δυσκολία στις μετακινήσεις, ειδικά τις δυο περιόδους  του lockdown, έχει βάλει στον πάγο ακόμη και αγοροπωλησίες που αφορούσαν σε μικρά ακίνητα, με τους ιδιοκτήτες να βλέπουν να ναυαγούν συμφωνίες που ήταν λίγο πριν την ολοκλήρωση τους.

H TτΕ στην ενδιάμεση έκθεση της, αναφορικά με τον κλάδο των ακινήτων κατά το 2020, τονίζει πως «μετά από μία χρονιά κατά την οποία η αγορά ανέπτυξε σημαντική δυναμική, το 2020, ειδικά μετά το πρώτο δίμηνο, αποτελεί ένα έτος έντονων πιέσεων υπό το βάρος των πρωτόγνωρων συνθηκών που διαμορφώνονται στο πλαίσιο της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης. Τομείς όπως ο τουρισμός, η αναψυχή, η εστίαση και η κατοικία επηρεάστηκαν, και συνεχίζουν να επηρεάζονται άμεσα, από μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, την αναστολή δραστηριοτήτων και την καθυστέρηση ή και ακύρωση επιχειρηματικών και επενδυτικών σχεδίων».

Τι περιμένουμε για το 2021

Η νέα χρόνια αναμένεται να ξεκινήσει στο ίδιο μοτίβο, ωστόσο όπως εκτιμούν φορείς της αγοράς, όσο θα ομαλοποιείται η κατάσταση, τόσο θα καλλιεργούνται οι προδιαγραφές για ανάκαμψη του real estate στην Ελλάδα το 2021.

Οι ίδιοι κύκλοι μάλιστα βλέπουν ευκαιρίες σε κλάδους όπως τα οικιστικά ακίνητα και τα logistics (αποθηκευτικοί χώροι) εξαιτίας και της εκτίναξης του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας, ως απόρροια της κορωνοϊού που έστρεψε τους καταναλωτές σε διαδικτυακά μονοπάτια. Συμφωνούν δε, πως η εγχώρια αγορά ακινήτων παραμένει εξαιρετικά ελκυστική.

«Η Ελλάδα και δη η Θεσσαλονίκη, βρίσκονται στον παγκόσμιο χάρτη των επενδύσεων. Η ζήτηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες για σύγχρονους γραφειακούς  χώρους, αλλά και logistics είναι έντονη. Είναι δεδομένο πως η πανδημία «πάγωσε» την εγχώρια κτηματαγορά, με τους επενδυτές να παραμένουν στα… μετόπισθεν, ωστόσο μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση όλοι αυτοί οι επενδυτές θα επανέλθουν»  λέει, μιλώντας στη Voria.gr ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας, Κώστας Γεωργάκος.

«Στο προσεχές διάστημα αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση της τάσης αναζήτησης από εταιρίες, αλλά και επενδυτικά χαρτοφυλάκια ακινήτων, επαγγελματικών αποθηκευτικών χώρων υψηλών προδιαγραφών, εντός και εκτός του αστικού ιστού» αναφέρει η ΤτΕ υπογραμμίζοντας πως «η έλλειψη επαγγελματικών αποθηκευτικών και διαμετακομιστικών χώρων, οι οποίοι πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές έκτασης και όγκου, ποιότητας, πρόσβασης και διασύνδεσης με τις υποδομές μεταφοράς και διακίνησης αγαθών αναμένεται να οδηγήσει σύντομα σε νέα έργα ανάπτυξης και ενδεχομένως στην επίλυση, σε ιδιωτικό επίπεδο, του σύνθετου προβλήματος των κατακερματισμένων ιδιοκτησιών».

Τι θα γίνει με την αγορά κατοικίας

Κλειδί για την πορεία της κτηματαγοράς τη νέα χρόνια αναμένεται να αποτελέσει και η αξιοποίηση κατοικιών που έχουν περάσει στον έλεγχο ανεξάρτητων διαχειριστών. Ενδιαφέρον, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα υπάρξει για διαμερίσματα δυο και τριών δωματίων, η απόκτηση των οποίων θα γίνει κυρίως για στέγαση και λιγότερο για εκμετάλλευση, κάτι που συνέβαινε κυρίως με τα μικρά διαμερίσματα, για τα οποία καταγράφηκε έντονη κινητικότητα το προηγούμενο διάστημα.

Αναφορικά με τις τιμές εκτιμάται πως το 2021 θα παραμείνουν σταθερές στην πλειονότητα των ακινήτων με οριακές αυξομειώσεις προς τα πάνω, ή προς τα κάτω. Σε αυτό, αναμφίβολα, συμβάλει η επιτακτική ή όχι ανάγκη του ιδιοκτήτη να πουλήσει το ακίνητο του.

Επιπρόσθετα κινητικότητα αναμένεται να καταγραφεί στην ανοικοδόμηση καθώς η δεκαετής οικονομική κρίση ήταν η αιτία που αναπτύχθηκαν με το σταγονόμετρο νέες οικοδομές, με αποτέλεσμα, σήμερα,  να μην υπάρχουν νεόδμητα διαμερίσματα. Ήδη από το 2019 ξεκίνησε μια δειλή ανοικοδόμηση, που την νέα χρόνια αναμένεται να επιταχυνθεί, με την αντιπαροχή να επανέρχεται στο προσκήνιο.