Skip to main content

Κτηματολόγιο: Πώς θα γίνεται η υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Σπίτι μου» μέσω gov.gr

Με αυτόν τον τρόπο νοι δικαιούχοι εξυπηρετούνται πολύ πιο εύκολα και σύντομα

Ξεκινά η υποβολή  αιτήσεων  για τα στοιχεία που εκκρεμούν  στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, για τους  δανειολήπτες του προγράμματος «Σπίτι μου»,μέσω ε ειδικής πλατφόρμα της ΔΥΠΑ.


Με αυτόν τον τρόπο, οι δικαιούχοι εξυπηρετούνται πολύ πιο εύκολα και σύντομα, ώστε να τηρούνται οι προβλεπόμενοι χρόνοι εκταμίευσης του δανείου για το ακίνητο που επιθυμούν να αποκτήσουν.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα υλοποιείται σε συνέχεια μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν πρόσφατα η ΔΥΠΑ και το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» για την ταχύτατη ολοκλήρωση κοινών ενεργειών για το «Σπίτι μου», με συνεργασία των Υπουργών Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα επιτρέπει απευθείας στους δανειολήπτες την καταχώριση και παρακολούθηση των ανοικτών αιτήσεών τους στα κτηματολογικά γραφεία της χώρας.

Ο Διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης δήλωσε: «Χιλιάδες νέοι θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν ταχύτερα την αγορά της πρώτης κατοικίας τους. Με αποδοτικότερο και πιο σύγχρονο τρόπο θα εξυπηρετούνται πλέον οι πολίτες που αξιοποιούν το πρόγραμμα «Σπίτι μου» μέσω της νέας ειδικής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε, μετά από τη γόνιμη συνεργασία μας με το Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Ο Προέδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέλιος Σακαρέτσιος δήλωσε : «Μέσα από την πλατφόρμα αιτήσεων Κτηματολογίου που δημιουργήθηκε για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» δίνουμε τη δυνατότητα στα νέα ζευγάρια να έχουν προτεραιότητα στη μεταγραφή του συμβολαίου τους, εξασφαλίζοντας την παρακολούθηση των διαδικασιών για την τήρηση των προθεσμιών του δανείου τους. Με τον τρόπο αυτό περισσότερα νέα ζευγάρια θα διευκολυνθούν στην απόκτηση της πρώτη κατοικία τους.»

Η διαδικασία

Όσοι υποψήφιοι δανειολήπτες έχουν υποβάλει αίτηση προς ένα κτηματολογικό γραφείο στο πλαίσιο του «Σπίτι μου», μπορούν να δηλώνουν στο «Ελληνικό Κτηματολόγιο» τα στοιχεία των αιτήσεων τους, ώστε να διεκπεραιωθούν στα χρονικά όρια προθεσμιών του προγράμματος.
 

Στην πλατφόρμα οι δανειολήπτες ακολουθούν τα παρακάτω βήματα:

·      συμπληρώνουν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet

·      επιλέγουν αν πρόκειται είτε για αίτηση καταχώρισης εγγραπτέας πράξης και μεταβίβαση κυριότητας, είτε για την εγγραφή βάρους και

·      συμπληρώνουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους στο Κτηματολόγιο, το έτος υποβολής της καθώς και το κτηματολογικό γραφείο της χώρας στο οποίο την κατέθεσαν.

Μέσα από την πλατφόρμα οι δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ολοκλήρωση  των παραπάνω δηλώσεων - αιτήσεων.