Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Πρώην βιοτεχνικοί χώροι: Η ισχυρή ζήτηση οδηγεί σε ράλι τιμών

Περιορίζεται το απόθεμα, πόσο αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης την τελευταία διετία στη Θεσσαλονίκη - Πού εντοπίζεται το ενδιαφέρον και από ποιους

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η απόβαση κυρίως Ισραηλινών επιχειρηματιών που αναζητούν ευκαιρίες προκειμένου να τοποθετηθούν στην αγορά της Θεσσαλονίκης, η οποία συνεχίζει να αποτελεί μαγνήτη επενδύσεων. Στο στόχαστρο τους βρίσκονται πρώην βιοτεχνικοί χώροι, που στεγάζονταν σε ορόφους, ολόκληρα κτήρια, αλλά και μεμονωμένα διαμερίσματα μικρά και μεγάλα με την προοπτική του διαχωρισμού τους σε μικρότερα. Στο... παιχνίδι με αξιώσεις συμμετέχουν ελληνικές, αλλά και εταιρείες προερχόμενες από τα Βαλκάνια. 

Τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και τα funds, δεν δραστηριοποιούνται κατά ανάγκη στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και σε άλλους χώρους. Ωστόσο βλέποντας τις προοπτικές της πόλης και την έντονη κινητικότητα στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών που είναι σε εξέλιξη, κάποια εκ των οποίων ολοκληρώνονται σύντομα, επιθυμούν να αποκτήσουν παρουσία και μάλιστα άμεσα στη Θεσσαλονίκη.

Τα ακίνητα που αποκτούν, τα μετατρέπουν σε τουριστικές υποδομές είτε Airbnb, είτε ξενοδοχεία αλλά και στούντιο για φοιτητές, στην τιμή των οποίων, κατά την ενοικίασή τους συμπεριλαμβάνονται οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, τάση που μοιάζει να βρίσκει συνεχώς και περισσότερους οπαδούς και στη Θεσσαλονίκη.

Αυξήθηκαν κατά 15% έως 20% οι τιμές πώλησης των κτηρίων

Η κινητικότητα που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια δεν φαίνεται να μειώνεται, το αντίθετο, δείχνει να ενισχύεται, με αποτέλεσμα το απόθεμα σε πρώην βιοτεχνικούς χώρους αλλά και κτήρια στην καρδιά της Θεσσαλονίκης να έχει σχεδόν εκμηδενιστεί με συνέπεια οι τιμές πώλησης του τμ, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να έχουν αυξηθεί κατά 15% - 20%.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο πρόσφατο παρελθόν στο κέντρο της πόλης και δη δρόμοι - που για δεκαετίες χαρακτηρίζονταν ως δρόμοι της.. βιοτεχνίας, όπως η Πτολεμαίων, η Συγγρού κ.α.  - αποτελούσαν, λόγω των αδιάθετων κτηρίων ή ορόφων που φιλοξενούσαν βιοτεχνικούς χώρους, πόλο έλξης για τους εν δυνάμεις επενδυτές. Πλέον το απόθεμα αυτό είναι σχεδόν ανύπαρκτο γεγονός που ωθεί τη ζήτηση προς άλλες περιοχές, πιο δυτικά σε δρόμους όπως η Γιαννιτσών και η Μοναστηρίου με την τιμή του τμ να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο από 500 έως 700 ευρώ.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr, o Στέλιος Καραπιπέρης, οικονομολόγος MBA, επικεφαλής του τομέα ερευνών και διαπραγματεύσεων του γραφείου Θεσσαλονίκης της Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate «στόχος των επενδυτών είναι η αξιοποίηση του ακινήτου που αποκτούν». 

Όσο για τους λόγους που έχουν ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές των εν λόγω ακινήτων, όπως σημειώνει ο κ. Καραπιπέρης, είναι τόσο το περιορισμένο απόθεμα συγκριτικά με την ανοδική ζήτηση, όσο και η αύξηση των οικοδομικών υλικών. Είναι χαρακτηριστικό πως οι τιμές των ανακαινίσεων έχουν εκτοξευτεί με αποτέλεσμα η τιμή του τμ να αγγίζει τα 500 ευρώ όταν στο παρελθόν διαμορφωνόταν σε περίπου 350 ευρώ.