Skip to main content

Κυβερνητικό πρόβλημα με Μπιρμπίλη

Ανησυχία προκαλεί στο κυβερνητικό επιτελείο η στάση της υπουργού Περιβάλλοντος σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις.
Έντονη ανησυχία κλιμακώνεται στα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΚΑ, αλλά κυρίως σε υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, αναφορικά με τη διάθεση σύμπραξης της αρμόδιας υπουργού, Τίνας Μπιρμπίλη και των συνεργατών της στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Είναι γνωστό ότι η κα Μπιρμπίλη εναντιώθηκε αρκετά στις σύντομες διαδικασίες του ήδη ψηφισθέντος νόμου, καθώς επίσης και ότι λειτουργεί σε στενό κύκλο εξωτερικών συμβούλων και όχι υπηρεσιακών παραγόντων.

 Η ανησυχία εντείνεται, καθώς τα στελέχη του υπουργείου, που εν πολλοίς είναι ανεκμετάλλευτα, θα κληθούν να ενεργήσουν, με μηδενικά περιθώρια χρόνου, γρήγορα και αποτελεσματικά, προκειμένου να διευκολύνουν τις στρατηγικές επενδύσεις και το fast track, που, όπως περιγράφουν οι συντάκτες του, στην ουσία θα επιταχύνει όλες τις δυσλειτουργικές και χρονοβόρες διαδικασίες που ταλαιπωρούν το επιχειρείν στην Ελλάδα.

Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης που έχει η χώρα για μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης, η «πράσινη» υπουργός ΠΕΚΑ καλείται να διευκολύνει τη βιώσιμη προστασία του πρασίνου και να υπερβεί τυχόν δογματικές αγκυλώσεις.