Skip to main content

Κύμα αντιδράσεων για την εργασιακή εφεδρεία

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι εργαζόμενοι φορέων του δημοσίου στη Θεσσαλονίκη που θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας. Προχωρούν σε κινητοποιήσεις αύριο και την Δευτέρα.

της Κάτιας Γερακαρίτου

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι εργαζόμενοι φορέων του δημοσίου στη Θεσσαλονίκη που βρίσκονται στην κυβερνητική λίστα για να τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας.

Με στάσεις εργασίας, κινητοποιήσεις και καταλήψεις οι εργαζόμενοι προσπαθούν να βάλουν «φρένο» και να μην αποσταλούν την ερχόμενη Δευτέρα οι λίστες με τα ονόματα των ατόμων που θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Για βάρβαρη πολιτική και μέτρα που στρέφονται κατά των εργαζομένων έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. Όπως είπε πρόκειται για επιχειρήσεις που είναι αυτάρκεις και καλύπτουν από μόνες τους το λειτουργικό τους κόστος και δεν επιβαρύνουν την κυβέρνηση. «Παρανόμως και παρατύπως η κυβέρνηση απαιτεί από τους διοικούντες των φορέων να απολύσει κόσμο και να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών» τόνισε. Ο πρόεδρος του ΕΚΘ προανήγγειλε ότι θα αναθέσουν στον καθηγητή Εργατικού Δικαίου κ. Άρη Καζάκο να εξετάσει αν μπορούν να κινηθούν δικαστικά κατά του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας. «Αν τη Δευτέρα υπάρχουν κατάλογοι με ονόματα εργαζομένων, τότε το εργατικό κίνημα θα έχει υποστεί άλλη μια ήττα», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Σιδηροδρόμων Β. Ελλάδος Γιάννης Βλάχος.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών το Εργατικό Κέντρο κήρυξε για αύριο και την ερχόμενη Δευτέρα 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας. Αύριο στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΟΣΕ, ενώ τη Δευτέρα στο Άγαλμα του Βενιζέλου. Εν τω μεταξύ, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δυο 24ωρες απεργίες για τις 5 και 19 Οκτωβρίου.

Κύμα αντιδράσεων από τους φορείς της Θεσσαλονίκης

Αποφασισμένοι για δυναμικές κινητοποιήσεις είναι οι εργαζόμενοι των φορέων που βρίσκονται μέσα στη λίστα της εργασιακής εφεδρείας. Όπως ανέφεραν οι περισσότεροι φορείς δεν επιχορηγούνται από το κράτος, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό.

Εργαζόμενοι περιφρουρούν τους χώρους εργασίας και προχωρούν σε καταλήψεις, προκειμένου οι διοικήσεις των φορέων να μη λάβουν αποφάσεις για τα ονόματα που θα συμπεριληφθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Εγνατία Οδό, που απασχολεί 240 άτομα, από την περασμένη εβδομάδα προχωρούν σε 4ωρες στάσεις εργασίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στην Εγνατία Οδό Δημήτρη Σημαιοφορίδη, στην εταιρεία όχι μόνο δεν πλεονάζει το προσωπικό αλλά χρειάζεται και ενίσχυση.

«Η εργασιακή εφεδρεία είναι η προκαταβολή του επιδόματος ανεργίας» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τεχνικών Υπαλλήλων Ανδρέας Στοϊμενίδης, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο αγώνας δεν τελειώνει τη Δευτέρα.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), όπου δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο οργανισμός απασχολεί προσωπικό 82 ατόμων σε όλη την Ελλάδα και εποπτεύεται απευθείας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. «Με αυτές τις κινήσεις όλοι οι έλεγχοι θα δοθούν πλέον σε ιδιώτες» τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων Νίκος Μπάντιος.

Δυο εργαζόμενοι από τους 21 πρέπει να μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, την ώρα που οι οργανικές θέσεις είναι 40, όπως είπε η πρόεδρος του σωματείου Μαρία Παπαλέξη. «Αν και η διοίκηση έκανε αίτηση εξαίρεσης δεν εισακούσθηκε, δέχεται πιέσεις» τόνισε.

Στη ΔΕΘ τρία άτομα πρέπει σύμφωνα με τις κυβερνητικές επιταγές να μπουν σε καθεστώς εφεδρείας, καθώς εκεί εργάζονται 32 άτομα, από τις 60 οργανικές θέσεις που προβλέπονται. Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Helexpo, όπου σύμφωνα με τους εργαζόμενους δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. Όπως ανέφερε, η πρόεδρος των εργαζομένων Κατερίνα Έλκα από τις 120 οργανικές θέσεις, στη Helexpo εργάζονται μόλις 56. «Δεν έχουμε πάρει ποτέ χρήματα από το κράτος» σημείωσε.

Έντονη είναι η αντίδραση και των εργαζομένων στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου επί μήνες παρέμεναν απλήρωτοι, ενώ μόλις χθες τους καταβλήθηκε ο μισθός του Αυγούστου. «Θέλουμε ανοιχτό θέατρο και θα αγωνιστούμε για αυτό» τόνισε ο Δημήτρης Μπίκας, αναφέροντας ότι στο ΚΘΒΕ εργάζονται 98 άτομα.

Η διοίκηση του Ε.Κ.Θ εκφράζει το ομόφωνο αίτημα των φορέων να ανακληθεί άμεσα η απόφαση της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία που αποτελεί προθάλαμο για την ανεργία και διευρύνει ακόμη περισσότερο τις στρατιές των ανέργων και το χάσμα της κοινωνικής συνοχής.