Skip to main content

Κυριάρχησε το «νέο αίμα» στην Ήπειρο το 2010

Με ενισχυμένο επιχειρηματικό δυναμικό, παρά την κρίση, ολοκλήρωσε την προηγούμενη χρονιά η περιοχή της Ηπείρου, καθώς το ισοζύγιο μεταξύ νέων εγγραφών και διαγραφών στα μητρώα των Επιμελητηρίων ήταν θ

Με ενισχυμένο επιχειρηματικό δυναμικό, παρά την κρίση, ολοκλήρωσε την προηγούμενη χρονιά η περιοχή της Ηπείρου, καθώς, στο σύνολο της περιφέρειας, το ισοζύγιο μεταξύ διαγραφών και νέων εγγραφών, στα μητρώα των Επιμελητηρίων, «έγειρε» υπέρ του «νέου αίματος». Το μήνυμα κατ' αρχήν είναι αισιόδοξο. Όμως, μένει να φανεί αν πρόκειται για επιχειρηματικότητα ανάληψης ρίσκου ή επιχειρηματικότητα ανάγκης. Αυτοαπασχολούμενοι δηλαδή που δεν μπορούν να βρουν πουθενά αλλού δουλειά και υπό την πίεση του μεροκάματου δοκιμάζουν την τύχη τους στο επιχειρείν. Μια πρακτική που συνήθως αποδεικνύεται θνησιγενής.

Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα των Επιμελητηρίων, στο 12μηνο του 2010, στους τέσσερις νομούς της περιφέρειας, διέκοψαν για διάφορους λόγους τη λειτουργία τους 1.660 επιχειρήσεις, ενώ έναρξη δραστηριότητας αποφάσισαν 1.846 νέα σχήματα. Διαπιστώνεται δηλαδή, ότι το «κενό» που προκλήθηκε από τις αναστολές λειτουργίας όχι μόνο αναπληρώθηκε, αλλά υπερκαλύφθηκε και κατά 186 νέες επιχειρήσεις.

Η προσέγγιση αυτή, βέβαια, επειδή είναι γενική ενέχει και στρεβλώσεις. Κι αυτό γιατί, για παράδειγμα η κατάσταση στους νομούς Ιωαννίνων και Πρεβέζης ουδόλως ομοιάζουν με εκείνη στη Θεσπρωτία και την Άρτα.

Από την επεξεργασία των στοιχείων συμπεραίνεται ότι στα Ιωάννινα και στην Πρέβεζα οι δυσκολίες στην άσκηση της επιχειρηματικότητας ήταν μάλλον πιο μεγάλες κατά την περυσινή χρονιά και ως εκ τούτου φαίνεται να αποθάρρυναν τους δυνάμει επιχειρηματίες από την ανάληψη ρίσκου για το «στήσιμο» μιας νέας δραστηριότητας. Έτσι, το συνολικό ισοζύγιο εμφανίζεται αρνητικό, αφού οι διαγραφές ανήλθαν σε 869 στο 12μηνο,  ενώ οι νέες εγγραφές έφθασαν αντίστοιχα, τις 841 και υπολείπονται κατά 28 επιχειρήσεις. Ανάλογη εικόνα και στο νομό Πρέβεζας, δεδομένου ότι άνοιξαν συνολικά 427 νέες επιχειρήσεις, αριθμός μειωμένος κατά 99 εταιρείες έναντι των 526 διαγραφών που καταγράφηκαν. Αντίθετα στο νομό Θεσπρωτίας δραστηριοποιήθηκαν 212 νέες επιχειρήσεις (έκλεισαν 87 και άνοιξαν 299) και στο νομό Άρτας ξεκίνησαν τη λειτουργία τους 101 νέες επιχειρήσεις (έκλεισαν 178 και άνοιξαν 279).

Όσον αφορά στην εξέλιξη των εγγραφών και των διαγραφών ανά μήνα, στο νομό Ιωαννίνων καλύτεροι μήνες για τις νέες εγγραφές εμφανίζονται ο Αύγουστος (+43), ο Σεπτέμβριος (+37) και ο Νοέμβριος (+22), ενώ ως χειρότεροι προβάλλουν ο Ιανουάριος (ιδρύθηκαν 57 επιχειρήσεις και έκλεισαν 105), ο Απρίλιος (άνοιξαν 54 και έκλεισαν 94) και ο Μάρτιος με μείον 21 επιχειρήσεις, αφού δραστηριοποιήθηκαν 63 νέες επιχειρήσεις έναντι 84 που έκλεισαν τα βιβλία τους.

Απόλυτη ισορροπία διαπιστώνεται το μήνα Ιούνιο, καθώς στα μητρώα των Επιμελητηρίων οι διαγραφές και οι νέες εγγραφές είναι ισάριθμες (65 για κάθε κατηγορία).

Πανελλαδικά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που διαβιβάστηκαν στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στο σύνολο των επιμελητηρίων (59) της χώρας, προκύπτει ότι από την πρώτη μέρα του Ιανουαρίου του 2010 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2010 έχουν διαγραφεί συνολικά 56.037 επιχειρήσεις και έχουν εγγραφεί συνολικά 62.781 νέες επιχειρήσεις. Οι περισσότερες εγγραφές παρατηρήθηκαν τον Ιούλιο (7.018), ενώ οι περισσότερες διακοπές λειτουργίας επιχειρήσεων σημειώθηκαν το Δεκέμβριο (8.126) διαγραφές.