Skip to main content

La Repubblica: Συναγερμός στην Τράπεζα της Ιταλίας - Αναλήψεις €4 εκατ. έκανε σε λίγους μήνες η ρωσική πρεσβεία

Η κίνηση αυτή δεν δικαιολογείται από τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν πλήξει τη Μόσχα

Αναλήψεις περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ από δύο τραπεζικούς λογαριασμούς της, έκανε τους τελευταίους μήνες η πρεσβεία της Ρωσίας στη Ρώμη, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica.

Η εξέλιξη «χτύπησε καμπανάκι» στην Τράπεζα της Ιταλίας, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και την αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου.

«Η κίνηση αυτή δεν δικαιολογείται από τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν πλήξει τη Μόσχα, δεδομένου ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των πρεσβειών δεν υπέστησαν ιδιαίτερους περιορισμούς», προσθέτει η La Repubblica.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «το ενδεχόμενο να έπρεπε να πληρωθούν σε μετρητά οι εργαζόμενοι της πρεσβείας δεν πείθει και ότι η πιο ανησυχητική, και ίσως πιο ρεαλιστική περίπτωση, είναι να πρόκειται για χρήματα που σχετίζονται με μια πολυπλοκότερη στρατηγική, η οποία προβλέπει τη συλλογή και διοχέτευση πληροφοριών».

Η ιταλική εφημερίδα γράφει επίσης ότι μέρος του τεράστιου αυτού ποσού, μπορεί να χρησιμοποιήθηκε «για να πληρωθούν "influencers", με στόχο να στηρίξουν τις θέσεις του Κρεμλίνου και να επηρεάσουν την ιταλική κοινή γνώμη» αλλά και να υπήρξαν και άτομα, ενδεχομένως, στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων, που μπορεί να αποκάλυψαν - έναντι χρηματισμού - ευαίσθητες πληροφορίες, σχετικά με νέα όπλα.