Skip to main content

Λαίλαπα ανάθεσης έργων με αδιαφανείς διαδικασίες καταγγέλουν οι εργολήπτες

Διαφάνεια στις αναθέσεις και τη διαχείριση των έργων των ΟΤΑ ζήτησε ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας από την γγ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το θέμα της διαφάνειας στις αναθέσεις και στη διαχείριση των έργων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δημοτικά, Νομαρχιακά έργα) τέθηκε στη χθεσινή συνάντηση του προεδρείου του Συνδέσμου Εργοληπτών Θεσσαλονίκης & Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΠΕΔΕΘ & ΚΜ) με τη γενική γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή.

«Πρέπει να σταματήσει η λαίλαπα ανάθεσης έργων με αδιαφανείς διαδικασίες από τους ΟΤΑ», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Γάγαλης και συμπλήρωσε «σε ορισμένους ΟΤΑ ο χαρακτηρισμός έργων ως «κατεπείγοντα» ή «ειδικά», προκειμένου να μπορούν να ανατίθενται με διαδικασίες απ’ ευθείας ανάθεσης ή ανάθεσης μεταξύ περιορισμένου αριθμού προσκεκλημένων επιχειρήσεων, τείνουν να γίνουν πλέον ο κανόνας».

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Εταιριών του Συνδέσμου, Ζήνων Αθανασιάδης, τόνισε  την ανάγκη λήψης μέτρων για την κατάτμηση έργων, από τους ΟΤΑ, σε «45άρια» (τμήματα έργων των 45.000 ευρώ), τα οποία εν συνεχεία ανατίθενται με διαδικασίες αδιαφανείς.

Επιπλέον, έγιναν καταγγελίες για παραβιάσεις στους κανόνες ανάθεσης έργων. Συγκεκριμένα, όπως τονίστηκε, σε νομαρχία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα σε ένα χρόνο ανατέθηκαν 160-170 έργα με αδιαφανείς διαδικασίες, ή έγινε ανάθεση μεταξύ περιορισμένου αριθμού προσκεκλημένων, με την πρόφαση του επείγοντος. Σε άλλη νομαρχία της εν λόγω περιφέρειας, αν και εκπονήθηκαν 150 μελέτες γεωτρήσεων, δημοπρατήθηκαν μόλις 5, ενώ για  όλες τις άλλες δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη οδός ανάθεσης.   

Τα ίδια φαινόμενα παρατηρούνται και σε ΑΕ του δημοσίου, όπου παρά τις αλλαγές στη διοίκηση εξακολουθούν να παρατηρούνται κακές συνήθειες του παρελθόντος.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Σύνδεσμος, η ΕΥΑΘ ανέθεσε έργο προϋπολογισμού 1,135 εκατ. ευρώ, προσκαλώντας επιλεκτικά εννέα επιχειρήσεις, ενώ  είχαν επιδείξει ενδιαφέρον περίπου 40, ενώ η Εγνατία Οδός Α.Ε ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναθέσει επίσης μεταξύ περιορισμένου αριθμού προσκεκλημένων επιχειρήσεων, με το αίτιο του κατεπείγοντος, τρία έργα, προϋπολογισμού 1,19 εκατ. ευρώ το κάθε ένα.

Το Προεδρείο του ΣΠΕΔΕΘ & ΚΜ ζήτησε από την κ. Λιονή την επιτάχυνση της εξόφλησης των εκτελεσμένων έργων της Περιφέρειας, καθώς επίσης και την επιτάχυνση της έναρξης δημοπράτησης έργων της Δ’ προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ), με έμφαση στα μικρομεσαία έργα που δίνουν εργασία και απασχόληση σε πλήθος επιχειρήσεων, εργαζομένων σε αυτές και των τοπικών συνεργαζόμενων βιομηχανιών και προμηθευτών.

Τέλος, οι εκπρόσωποι  των εργοληπτικών επιχειρήσεων τάχθηκαν υπέρ της ταχείας προώθησης του σχεδίου «Καλλικράτης»,προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση των έργων και ζήτησαν από την κ. Λιονή να προωθήσει το αίτημα της διαχείρισης και διεύθυνσης των έργων ΟΤΑ από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Παράλληλα ζήτησαν ο αιρετός εκπρόσωπος του ΣΠΕΔΕΘ & ΚΜ να συμμετέχει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα, σε θέματα διαφάνειας και νομιμότητας.