Skip to main content

Λακωνία: Ανησυχία από εμφάνιση ασθένειας σε καρπούς τομάτας

Πρόκειται για ενωσιακό επιβλαβή οργανισμό καραντίνας, εξαιρετικής επικινδυνότητας για τις καλλιέργειες της τομάτας και της πιπεριάς

Εμφάνιση του ιού της καστανής ρυτίδωσης στους καρπούς τομάτας, φαίνεται να υπάρχει, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λακωνίας.’

Ο ιός εμφανίστηκε σε καλλιέργεια νωπής τομάτας υπό κάλυψη.

Η παρουσία του ιού, διαπιστώθηκε μετά από θετική απάντηση δείγματος φυτών τομάτας, απ’ το επίσημο εργαστήριο (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο).

Ο ιός, εμφανίστηκε για πρώτη φορά, στη Λακωνία, το 2020, κατά την εφαρμογή του επίσημου προγράμματος των επισκοπήσεων σε καλλιέργειες νωπής, υπαίθριας τομάτας (υπό κάλυψη).

Πρόκειται για ενωσιακό επιβλαβή οργανισμό καραντίνας, εξαιρετικής επικινδυνότητας για τις καλλιέργειες της τομάτας και της πιπεριάς.

Θεραπευτικά μέτρα για τον ιό δεν υπάρχουν. Η αντιμετώπιση βασίζεται, αποκλειστικά, σε αυστηρά μέτρα πρόληψης και υγιεινής της καλλιέργειας.

Σε περιπτώσεις ύποπτων συμπτωμάτων, οι παραγωγοί, θα πρέπει να επικοινωνούν με το τμήμα ποιοτικού και φυτουγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λακωνίας, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.