Skip to main content

LaMedusaStore: Ένα e-παράθυρο από τη Θεσσαλονίκη για τις μικρές επιχειρήσεις

Το ηλεκτρονικό marketplace της Φανής Ζαχαρούδη αναδεικνύει τη δουλειά και την παραγωγή μικρών επιχειρήσεων της μόδας, του design και της γαστρονομίας

Ένα ερώτημα που την απασχόλησε πριν από μερικά χρόνια για το τι παράγει τελικά η Ελλάδα μέσα στην κρίση και πού απασχολούνται οι νέοι της ήταν για εκείνη η αφορμή. Ήθελε να μάθει, να εντοπίσει τους μικρούς παραγωγικούς «θησαυρούς» της χώρας μας και να συμβάλλει ώστε αυτοί να προβληθούν και να βρουν τον δρόμο τους για το εξωτερικό με τη χρήση της τεχνολογίας. Η προσωπική περιέργεια της Φανής Ζαχαρούδη από την Καβάλα ήταν αυτή που την ώθησε να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη τη LaMedusaStore, ένα ηλεκτρονικό marketplace με «ενοίκους» μικρές επιχειρήσεις της μόδας, του design και της γαστρονομίας που θέλουν να ανοίξουν ένα «παράθυρο» στον κόσμο και να δουν τα προϊόντα τους να πωλούνται στο εξωτερικό.

Η Φανή Ζαχαρούδη



Η πλατφόρμα της, η οποία είναι στον αέρα από τον Ιούνιο, κάνει τα πρώτα της βήματα και έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως δυνητικός «πρεσβευτής» της δουλειάς και της παραγωγής ταλαντούχων ανθρώπων. Διαθέτει μάλιστα ήδη στο χαρτοφυλάκιό της 20 επιχειρήσεις, που έχουν επιλεγεί ώστε να αποτυπώνεται το ταλέντο, η καινοτομία και το μεράκι μικρότερων επιχειρηματικών εγχειρημάτων της χώρας μας που «διψούν» για εξωστρέφεια.

«Η LaMedusaStore.com θέλει να προβάλει τη μοναδική δουλειά ταλαντούχων και ιδιαίτερων σχεδιαστών και παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Επιλέγουμε προσεκτικά τις επιχειρήσεις, με σκοπό να φέρουμε τα προϊόντα τους στην πόρτα των καταναλωτών» εξηγεί η δημιουργός της πλατφόρμας στη Voria.gr.




Έχοντας ένα υπόβαθρο σπουδών πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και γραφικών τεχνών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η Φανή αναζητά σε όλη την Ελλάδα επιχειρηματικές προσπάθειες από τους κλάδους της μόδας, του design και της γαστρονομίας, οι οποίες, στην πλειονότητά τους, διέπονται από κάποια κοινά χαρακτηριστικά: την ποιότητα του προϊόντος, την αισθητική, το μικρό μέγεθος, τον αποκεντρωμένο χαρακτήρα και την περιβαλλοντική συνείδηση. Από μικρά brands μόδας και freelancers σχεδιαστές και αρχιτέκτονες μέχρι μικρές μονάδες παραγωγής τροφίμων με ιδιαίτερα προϊόντα, η LaMedusaStore, που πήρε το όνομά της από τη μέδουσα των ελληνικών θαλασσών, διεκδικεί τον ρόλο ενός εφαλτηρίου εξωστρέφειας.

Μάλιστα, η Φανή έχει βάλει στο στόχαστρό της τις αγορές της Γερμανίας, της Αγγλίας και γενικότερα της δυτικής Ευρώπης, που είναι πιο εξοικειωμένες με το ηλεκτρονικό εμπόριο και αναζητούν ποιοτικά προϊόντα από όπου κι αν προέρχονται αυτά.

Αυτό τον καιρό δε βρίσκεται στο Βερολίνο, όπου συμμετέχει σε μια σειρά επιχειρηματικών σεμιναρίων που βοηθούν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα και στη δικτύωσή τους, σε μια προσπάθεια να εξελίξει την LaMedousaStore, να την κάνει γνωστή και να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας με το εξωτερικό.  
 
Με έμπνευση από τη Φολέγανδρο

Η ιδέα της Φανής Ζαχαρούδη για τη LaMedusaStore γεννήθηκε ένα καλοκαίρι στη Φολέγανδρο πριν από μια πενταετία. Βρέθηκε να συμμετέχει σε μια συζήτηση με ξένους τουρίστες, που επηρεασμένοι από την ελληνική κρίση, η οποία βρισκόταν τότε στο αποκορύφωμά της και με μια μάλλον κριτική διάθεση, ενδιαφέρθηκαν να μάθουν αν τελικά παράγει κάτι η Ελλάδα. Αυτό ήταν και το έναυσμα για τη νεαρή Καβαλιώτισα να ξεκινήσει τη δική της έρευνα, για να απαντήσει στο ερώτημα αυτό.



Άρχισε έτσι να έρχεται σε επαφή με ανθρώπους και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα, αναζητώντας παραγωγικές προσπάθειες μέσα από το διαδίκτυο και δημιουργώντας ένα πορτφόλιο με αυτές που της άρεσαν. Μετά από πολλές δοκιμές και πειραματισμούς και αφού παρακολούθησε τις δράσεις του OK!Thess, άρχισε να στήνει το ηλεκτρονικό αυτό marketplace με έδρα τη Θεσσαλονίκη, δίνοντας έμφαση σε επιχειρήσεις της περιφέρειας –χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν συμμετέχουν στην πλατφόρμα εταιρείες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας- μικρότερου μεγέθους, με ιδιαίτερα, ποιοτικά και υψηλής αισθητικής προϊόντα.


«Ξεκίνησα από μια προσωπική περιέργεια που πυροδότησε την έρευνά μου για την παραγωγική δυναμική της χώρας και συνεχίζω να εντυπωσιάζομαι από τα ευρήματα» λέει η Φανή Ζαχαρούδη, προσθέτοντας: «Διαπιστώνω συνεχώς πως, παρά τις δυσκολίες, παράγονται στην Ελλάδα, σε κάθε γωνιά της, εξαιρετικά προϊόντα. Δυστυχώς η χρήση των τεχνολογιών στη χώρα μας είναι περιορισμένη, ενώ δεν υπάρχει κίνητρο για τις μικρότερες επιχειρήσεις να κάνουν βήματα μπροστά» λέει στη Voria.gr.