Skip to main content

ΛΑΡΚΟ: Βιώσιμη λύση αναζητάει η κυβέρνηση, αλλιώς θα μπει λουκέτο

Τελεσίγραφο από την Κομισιόν για την επιστροφή παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 160 εκατ. ευρώ. Ή θα πουληθεί ή θα κλείσει ή...θα το πάει δικαστικά

Με λουκέτο απειλείται πλέον η μεταλλουργική ΛΑΡΚΟ των 1.500 εργαζομένων, για την  υπόθεση της επιστροφής παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 160 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι Βρυξέλλες έχουν δώσει διορία δύο εβδομάδων  στην ελληνική πλευρά, η οποία εκπνέει.  Δυνατότητα επιστροφής του επίμαχου ποσού δεν υπάρχει, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει στο εάν θα προχωρήσει σε πώληση της ΛΑΡΚΟ, λύση που για πολλούς θεωρείται μονόδρομος.

Διαφορετικά, η Κομισιόν θα παραπέμψει τη χώρα στο Ευρωδικαστήριο και το πολύχρονο σίριαλ της ΛΑΡΚΟ θα κλείσει οριστικά με την εταιρεία να κλείνει, όπως έχει συμβεί σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις, πανευρωπαϊκά, τα τελευταία χρόνια.

Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πάνου Σκουρλέτη, σύμφωνα δε με πληροφορίες, το θέμα θα απασχολήσει το επόμενοι Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Η κυβέρνηση φέρεται να θεωρεί πως δεν υπάρχει θέμα παράνομης κρατικής ενίσχυσης (παρότι η Κομισιόν το λέει ρητά και στην τελευταία επιστολή της) και επιμένει ότι η υπόθεση είναι νομικά μαχητή, με το επιχείρημα ότι τα δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του δημοσίου αποπληρώνονται κανονικά.

«Αναζητείται βιώσιμη λύση για τη ΛΑΡΚΟ» απαντούν κύκλοι του Πάνου Σκουρλέτη, δίχως να διευκρινίζουν τι εννοούν και κατά πόσον αυτή η λύση αφορά την πώληση της εταιρείας.